KNOFLOOK NAAN BROOD
Hi there!
Vorige week liet ik een sneakpeak zien van de O-verheerlijke knoflook naanbroodjes die ik bij m’n pompoensoepje serveerde.
Ik kreeg er veel leuke en nieuwsgierige reacties op, dus met veel plezier schrijf ik het recept uit!
Een paar weken geleden heb ik de naanbroodjes voor het eerst gemaakt en ja, het was direct een hit! Ook voor m’n mini. Die at het broodje alsof hij nooit te eten krijgt.. bijzonder wel, maar super trots dat hij zo’n lekker bek is.
Naanbrood doet me denken aan een variant van roti. Als ik oma’s recept gebruik voor de lekkerste roti’s volg ik bijna dezelfde stappen. Roti is groter en platter en daardoor ook luchtiger. Roti vul je vaak ook met gele linzen en komijn of met aardappel, naanbrood vul je daarentegen niet.
Al is het geen gek idee.. bedenk ik me nu terplekke. Ha!
Ik at een naanbroodje als lunch, een halfje als tussendoortje en bij een soepje in de avond had ik er ook nog 1. Het recept voor 10 broodjes lijkt dus veel, maar als ze er eenmaal liggen.. zijn ze ook zo weer op.
Voor dit recept heb je niet veel gekke ingrediënten nodig en het is ook een makkelijk te volgen recept. Je hebt wel geduld nodig en je moet tegen vieze handen kunnen. Als je een kleine keukenhulp hebt, is dat vast geen probleem!
Vers, warm en net uit de pan (ja, je bakt deze broodjes in de pan!) zijn ze het ALLER-lekkerst, dus als je ze maakt.. zorg dan dat je nog niet teveel gegeten hebt zodat je gelijk aan kan vallen!
Voordat ik ze opdien, piep ik ze nog even op in de stoomoven door ze met hete stoom op te warmen. Zo voorkom je de dat de broodjes uitdrogen.
Als je geen stoomoven hebt, adviseer ik je de broodjes even vochtig te maken met je handen en ze dan op een lage stand te verwarmen in de oven. Ook zo voorkom je uitdroging.
Hierbij de ingrediënten voor 10 knoflook naanbroodjes zoals hierboven afgebeeld:
BASIS
* 250 milliliter warm water* 30 gram suiker* 7 gram droge gist* 450 gram bloem en nog 100 gram om later in te kneden* 60 gram yoghurt
* 10 gram zout (ik gebruik Himalaya zout omdat het een natuurzout is en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is)* 2 gram bakpoeder
* 1 ei* 70 gram ghee* 3 teentjes knoflook* 10 gram za’atar
GADGETS
* keukenmachine of extra handjes om te kneden* 2 mengkommen* koekenpan* kleine zeef (optioneel)* knoflookpers
BEREIDING
Je kan het deeg voor de knoflook naanbroodjes met een machine kneden of met de hand.
Ik heb mijn Kenwood Chef Titanium (ooit gewonnen via een testpanel van Linda en nog steeds ZO blij mee) gebruikt en heb deze op een lage tot medium stand redelijk lang laten kneden. Als je het met de hand kneed voel je beter aan wat het deeg eventueel nog nodig heeft en kneed je naar mijn idee minder lang.
Meng het warme water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de gist eraan toe, roer nog even door en laat dan 10 minuten rusten.
Na 10 minuten voeg je de 450 gram bloem, yoghurt, zout, bakpoeder en het ei toe en kneed je alles tot een mooi glad geheel.
Het klopt dat het deeg nog nattig is, maar als het goed is komt het wel los van de meng kom.
Is dat niet het geval, kneed dan nog even door of voeg een klein beetje bloem toe aan de mengkom.
Vet een andere kom in met een beetje ghee en laat het deeg van de mengkom in de andere kom glijden. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen op een gelijkmatige temperatuur.
Ik heb hiervoor de deegrijsstand in de stoomoven gebruikt. Zo weet ik zeker dat er 1 constante temperatuur aangehouden wordt.
Ondertussen maak je je knoflook-ghee door de ghee op zacht vuur te smelten in de pan die je straks ook gaat gebruiken. Pers de teentjes knoflook uit in de pan en roer deze lekker door de ghee.
Hoe lager je vuur, hoe meer smaken er vrij komen van je knoflook en wanneer deze een beetje krokant worden is je knoflook-ghee klaar. Giet de olie in een kommetje en gebruik een kleine zeef om de gebakken knoflook uit de ghee te zeven.
Gewoon met een lepel eruit scheppen volstaat ook!
Voeg de za’atar toe aan de knoflook-ghee en laat vervolgens rusten. Zet je pan klaar om straks te gebruiken.
Na 1 uur is het deeg als het goed is verdubbeld en stort je het uit de kom, op je aanrecht.
Let op: strooi wat bloem op het aanrecht om te voorkomen dat het deeg vast blijft kleven.
Kneed het geheel nog even lekker door met de hand en maak 10 ongeveer gelijke ballen van het deeg.
Rol de ballen stuk voor stuk plat met een deegroller. Waar het deeg vast blijft kleven aan het aanrecht of de deegroller kan je wat bloem toevoegen of je handen vochtig maken.
Hoe platter je deeg gerold is, hoe meer luchtbellen je in je naanbrood krijgt en hoe luchtiger ze ook worden
Verwarm de pan op medium vuur en wanneer deze goed warm is smeer je de bovenkant van je naanbroodje in met de knoflook-za’atar-ghee en leg je ‘m op die kant in de pan. Smeer ondertussen de andere kant in met de knoflook-za’atar-ghee en draai het naambroodje om met behulp van een spatel.
Herhaal dit tot alle 10 de bollen deeg omgetoverd zijn tot een naanbroodje en serveer ze bij een lekker soepje, een heerlijke curry of eet ze gewoon uit het vuistje.. omdat het kan!