Snap
  • Voeding
  • #borstvoeding
  • #ziekenhuis
  • #tweelingmama

Ik moest borstvoeding geven van mezelf

Ik baal nog steeds dat het maar zo kort was

Borstvoeding

Daar zat ik dan 1 dag na de bevalling bellend met Dominique. Hoe het met de jongens (Bodi en Dani) ging. Ik was na 24 uur eindelijk ontwaakt uit mijn narcose en had veel bloed verloren. 1 ding wist ik zeker! Ik wilde borstvoeding geven.

Na de spoedoperatie was ik 4 liter bloed verloren van de keizersnee. En door de algehele narcose had ik de kinderen ook niet kunnen zien. Daardoor was het bijna onmogelijk om genoeg melk te produceren.

Dominique vertelde hoe het met de jongens ging en zei mij dat ik om een kolf apparaat moest vragen om direct aan de slag te kunnen. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn zus en moeder waren er en hielpen mij met de zuster. De eerste kolf sessie ging ontzettend goed. Er kwam gelijk melk uit en ik was zoo blij.

Na 1,5 dag werd ik overgeplaatst en was me hb net aan genoeg om over te gaan naar het VU. De jongens kregen gelijk vanaf dag 2 dus moeder melk. Dat was tenslotte het enigste voor mijn gevoel wat ik echt voor ze kon doen.

Elke dag ging het steeds beter en kwam er heel veel productie, wat vond ik dat ontzettend fijn. Na 1/2 weken gingen we proberen de jongens aan te leggen maar dit vonden ze heel erg moeilijk. Bodi lag in het vu op de intensieve care en dani na 1 week in het spaarne op de neonatologie. Zo konden ze beide 1x per dag oefenen aan de borst. Voor de rest kregen ze elke dag afgekolfde melk.

De dagen waren zo ontzettend zwaar en de nachten kolfde ik elke 3 uur om de jongens te voorzien van moedermelk. Zelf was ik nog herstellende van de keizersnee en het vele bloedverlies. 

Na 10 weken ziekenhuis waren wij met beide jongens dan eindelijk  thuis. De jongens hapte slecht aan dus ik besloot te blijven kolven. Ik wilde dit zo lang mogelijk volhouden.

Na 4 maanden was ik zo op en zat ik er echt doorheen. De hele periode brak me op (in de link van me bio staat daar een blog over) en alles kwam zo binnen. Ik ging 2 x per dag kluster kolven : 60 minuten lang. 10 minuten wel, 10 minuten niet tot je bij de 60 minuten bent. ```Doe dit niet zonder overleg met een arts of lactatie kundige```. Ik gebruikte domperidon “goed gekeurde medicatie om borstvoeding op gang te brengen” ook dit moet via een arts.

Elke 3 uur kolfde ik om de jongens te voorzien. Dit lukte me de laaste 2 weken niet meer er kwam nog maar 30cc per borst uit. Ik had gelukkig van het begin veel overproductie dus kon het daar mee aanvullen. Daarbij kreeg ik een borst ontsteking en ben ik er een aantal dagen heel erg ziek van geweest. Daarna kreeg ik nog maar 10cc per borst er uit. Ik was hier zo verdrietig van. Ik had er zo naar uitgekeken om het veel langer vol te houden. Maar na deze heftige periode was mijn lichaam gewoon op.

Na 4 maanden borstvoeding was het dan klaar. Tot de dag van vandaag baal ik ontzettend dat het me niet langer is gelukt. Maar ik ben ook trots in deze situatie hoe ver ik ben gekomen.

Veel liefs Chanika

3 jaar geleden

Super lief dankje❤️

3 jaar geleden

Je bent een topper dat je het zo lang hebt volgehouden! Echt super! Vergeet dat nooit!!