Snap

Ik geef lang borstvoeding

Niet pro-borstvoeding maar pro-mama-zit-goed-in-haar-vel

Toen ik zwanger was van mijn oudste zoontje wist ik dat ik heel graag borstvoeding wilde geven. Ik was naar een informatieavond geweest hierover en ik was helemaal overtuigd: dit is wat goed is voor mijn baby! Het ging wel een stuk minder soepel dan ik dacht en achteraf ben ik bij mijn oudste te ver gegaan en had ik eerder moeten stoppen. Bij mijn tweede en derde ging het soepeler en heb ik het veel langer kunnen doen.

Prematuur

Zoals ik al zei, de borstvoeding bij mijn oudste ging niet soepel. Hij was prematuur en had nog te weinig kracht om goed uit de borst te drinken. Na een maand in het ziekenhuis gelegen te hebben mocht hij dan eindelijk naar huis. Het drinken had hij redelijk onder de knie, maar het bleef wel lastig. Mijn productie was ook niet goed, waarschijnlijk door de stress van alles wat we hadden meegemaakt. Maar ik moest en zou volhouden, zelfs zo erg dat ik ook ’s nachts nog extra uit bed ging om te kolven terwijl we al zo weinig sliepen omdat mijn oudste een huilbaby was. Ik ging er bijna aan onderdoor. Achteraf had ik toch de fles moeten pakken en moeten stoppen met de borstvoeding. Dat was beter geweest voor hem en mij. Uiteindelijk ben ik toch doorgegaan tot een maand of acht. Daarna was ik weer zwanger en kwam er gewoon niks meer uit.

Zo kan het ook

Mijn tweede was ook een (rand)prematuur maar hij mocht op het nippertje toch mee naar huis. Ook hij was jong en vond het drinken zwaar. Ik heb wel doorgezet de eerste weken met kolven, vingervoeden, lepeltjes… en na een paar weken had hij de kunst door. Mijn derde bleef gelukkig wel lang genoeg in mijn buik om rijp geboren te worden. Zij pakte meteen na de geboorde de borst en elke keer als ik haar ging voeden hapte ze meteen en ging ze krachtig drinken. Ik was echt verbaast. Blijkbaar had ik ergens in mijn hoofd dat het normaal was dat de eerste weken wat aanklooien is. Dus elke keer zat ik met verbazing te kijken hoe makkelijk het ook kon gaan, ik dacht echt 'zo kan het dus ook'!

Een peuter aan de borst

Mijn oudste heb ik dus tot acht maanden gevoed. Mijn tweede zoontje heeft gedronken tot iets na zijn derde verjaardag en mijn dochtertje is nu bijna drie jaar en drinkt nog steeds. Een peuter aan de borst heel anders is dan een baby aan de borst. Na ongeveer een jaar heb ik lang niet elke voeding meer een toeschietreflex. Dat hoeft dan ook niet want de borstvoeding is er vanaf dan echt voor erbij. De meeste calorieën haalt een kindje dan uit vaste voeding. Maar het grappige is ook dat ze er om vragen en er soms een spelletje van maken. Vooral mijn dochtertje maakt tijdens het voeden grapjes en uiteraard moeten de pop en haar knuffels ook een slokje.

Borstvoedingsmaffia

“Jij bent zeker wel heel erg pro-borstvoeding?” Die vraag hoor ik vaak en het antwoord daarop is ‘nee’. Ik ben juist heel erg pro-mama-zit-goed-in-haar-vel. Want echt, als jij als moeder goed in je vel zit dan heeft dat een positieve uitwerking op je kinderen. Natuurlijk, borstvoeding is heel goed voor een kind, maar niet ten koste van alles. En we wonen in een land waar ook prima alternatieven zijn. Zoals ik al vertelde, ik ben bij mijn oudste achteraf gezien te lang doorgegaan. Toen ik merkte dat het eigenlijk niet goed ging lukken had ik mezelf en hem de ontspanning moeten geven van de fles, want de borstvoeding was niet meer ontspannen. Iedere moeder mag een keuze maken naar wat het beste is voor haar situatie en dat van de baby, en daar kunnen anderen dus ook niet over oordelen. Niet over als je vroeg de fles geeft of als je, zoals ik, wat langer voedt dan gemiddeld.

Geef jij borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven? En zo ja, hoe lang?

2 jaar geleden

Als je me twee jaar geleden had gezegd dat ik de jongste nu nog zou voeden dan had ik je voor gek verklaard. Maar het is zo gelopen. De eerste twee tot negen maanden gevoed. Toen was het op. Jongste dronk slecht uit de fles, bleef veel bij mij drinken. Dus met 2 jaar twee maanden drinkt hij nog avonds en ochtends. Laatst twee nachten weg geweest. Ik denk als het stopt is het goed, is het klaar... maar bij terugkomst gingen we weer door 😊

2 jaar geleden

Mijn eerste heeft een week of 12 borstvoeding gehad. Het ging erg moeizaam (iets te korte tongriempje) en hij bleef maar honger hebben. Waarschijnlijk is mijn borstvoeding niet volledig goed op gang gekomen na de geboorte. Had heel veel bloedverlies en na 2 dagen pas extra bloed gekregen. Toen kwam het wat op gang maar bleef te weinig. Nummer 2 was met 33 weken geboren en heeft echt moeten leren om uit de borst te drinken. Ook haar tongriempje was iets te kort en bij haar hebben we het wel laten klieven. Hierdoor kon ze beter aanpappen uiteindelijk ruim 8 a 9 maanden gegeven. Toen ik weer moest werken en daarbij kolven is mijn productie verminderd en daardoor niet meer voldoende voor haar. De derde met 34,4 geboren en dronk een stuk sneller al uit mjjn borst. Nu bijna 7 maanden en drinkt nog steeds alle voedingen uit de borst. En dit zijn meer dan 5 voedingen op een dag. Ben benieuwd als ik over 2 maanden moet werken hoe het dan gaat.

2 jaar geleden

O joh. Supergoed van je dat je deze beslissing hebt genomen. Hoe gaat het nu met je?

Bij de eerste 10 weken, daarna gestopt omdat ze flesjes weigerde. De 2e ruim 10 maand omdat ik er flauw van was 😅 . Nu zwanger van nummer 3 en we zien wel. Als het gaat, gaat het 👍 het en anders de fles