Heb ik extra magnesium nodig tijdens mijn zwangerschap?
In deze blog leg ik het uit
Na het lezen van onderstaande tekst kan je dat vast wel invullen! Magnesium is een essentieel mineraal voor ons lichaam, maar ook voor je kleine frummel in je buik.
Onmisbaar
Uit onderzoek blijkt dat zo’n 16-35% van de volwassenen te weinig magnesium binnenkrijgt. Bij jongeren ligt het percentage met een te lage inname van magnesium zelfs op 57-72%!
Dus zwanger of niet; extra magnesium suppletie kan nooit kwaad! Maar waarom is het eigenlijk goed om te zorgen dat je magnesiumgehalte op peil is?
Waarom extra magnesium tijdens zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap is de magnesiumbehoefte hoger, onder andere omdat je een kleintje aan het ontwikkelen bent natuurlijk (die ook magnesium nodig heeft) maar ook om jouw lichaam een extra boost te geven en te onderhouden. Dit voorkomt veel zwangerschapskwaaltjes!
Voor de ontwikkeling van het kindje vraagt het lichaam om zo'n 20-40% meer magnesium. Het speelt een belangrijke rol bij de celdeling van het embryo. Ook zien we duidelijke verbanden van complicaties tijdens de zwangerschap en magnesiumtekort. Voorbeelden hiervan zijn vroeggeboorte, intra-uteriene groeivertraging, pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), en zwangerschapsdiabetes.
Verminderen van zwangerschapskwaaltjes met Magnesium
Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van de (aanstaande) mams. Gave, mooie, maar ook intense ontwikkelingen. Hier komen soms wat kwaaltjes bij kijken, waarvan veel ten gevolge van een tekort aan magnesium.
Voorbeelden van deze kwaaltjes door magnesiumtekort kunnen zijn:
Rusteloze benen
Slecht slapen
Spierkrampen (vaak in de kuit, maar ook mogelijk in de buik)
Hoge bloeddruk
Stemmingswisselingen / depressies
Vaker harde buiken
Als je deze kwaaltjes zo leest, merk je dat het eigenlijk een cirkeltje is waar je in zit, en staat het allemaal in verbinding met elkaar; magnesium wordt ook wel het 'rust' of 'anti stress mineraal' genoemd en zorgt voor extra ontspanning en betere nachtrusten. Bij veel stress is de spierspanning in je lichaam verhoogd. De harde buiken die zwangere vrouwen vaak ervaren zijn daar weer een gevolg van: lange werkdag, veel beweging, dus meer spierspanning op de buikspieren en baarmoeder. Extra rust is hiervoor nodig. Dit is lastiger wanneer je ook nog eens slecht slaapt, door bijvoorbeeld (kuit)krampen, restless legs etc. Ook ten gevolge van een laag energieniveau komen negatieve en depressieve gedachtes sneller naar boven. Dit is al vervelend in verband met je hormoonhuishouding die op zijn kop staat, dus dit wil je niet 'verergeren' door een laag energieniveau en slechte nachten.
Denk bij langdurige stress ook aan de zaadproductie van een man, en de vruchtbaarheid van de vrouw die hier onder kan lijden. Stress is een van de meest nadelige toestanden van het menselijk lichaam. Zeker tijdens een zwangerschap. Helaas is het natuurlijk niet zo dat een magnesium supplement een 'wonder middel' is en stress zomaar uit je leven doet verdwijnen ;)
Hoeveel magnesium heb ik precies nodig?
Na het lezen van bovenstaande weet je dus dat het goed is om je magnesium level altijd op peil te hebben en houden. Een standaard dagelijkse hoeveelheid van magnesium bij een normaal gezonde levensstijl is voor de man 350mg en voor een vrouw 300mg. Tijdens de zwangerschap, maar ook bij het geven van borstvoeding mag deze hoeveelheid dus verhoogd worden tot 40%.
Dit kan behaald worden door een goed gevarieerd dieet met bijvoorbeeld:
groene groenten
pure chocolade
vlees
vis
zeewier
noten
zaden en pitten
Chocola is zeker geen straf om in je dieet mee te nemen, maar alles met mate!
Het nadeel is dat magnesium minder goed opgenomen wordt uit groenten en fruit dan uit vlees en vis. Hoe alkalischer (hoge PH waarde) de darmen zijn, hoe lager de absorptiesnelheid van de meeste mineralen. Zelfs als je magnesium eet of aanvult, kan je lichaam het minder goed opnemen met een alkalische darmomgeving. Belangrijk om een gevarieerd eetpatroon te hebben voor optimale magnesium opname.
Wat als ik teveel Magnesium binnen krijg?
Een overschot aan magnesium is niet erg. Dit plas je namelijk gewoon weer uit. Het kan alleen darmklachten en diarree veroorzaken, waardoor andere voedingsstoffen wellicht minder goed opgenomen worden in het lichaam. Niet ideaal dus.
Magnesium post nataal gebruiken.
Bij langdurig magnesiumtekort heb je verhoogde kans op postnatale depressie. De kraamtijd is een intensieve tijd, waarbij de moeder een nieuwe fulltime job erbij heeft. (Borst)voeding geven, gebroken nachten en een compleet andere invulling van dag en nacht. Hierbij dus ook belangrijk om het lichaam te geven wat het nodig heeft qua vitaminen en mineralen. Door middel van borstvoeding geeft mama de juiste vitaminen en mineralen aan de baby. Ook magnesium speelt bij het kind een belangrijke rol in het 'opbouwen' van dit nieuwe lichaampje. Dus na de bevalling is het doorgaan met magnesium suppletie aan te raden.
Maar welke vorm moet ik nou gaan gebruiken?
De ideale vorm van magnesium suppletie verschilt per persoon. Bijvoorbeeld gebonden aan magnesium oxide, -chloride of -sulfaat. Het Radboudumc heeft hier onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat de magnesiumopname in het bloed verschilt per persoon. Bij de één werkt chloride beter, bij de ander sulfaat. Dit is afhankelijk van allerlei factoren, zoals het dieet (vegan, vegetarisch oid.) en de zuurgraad in de darmen. De standaard suppletie van magnesium is via tabletten.
Ben je nou een 'moeilijke pillenslikker' en vind je het lastig die grote tabletten weg te krijgen? Kijk dan eens naar bijvoorbeeld Magnesium olie of spray. Dit is een goed alternatief in plaats van tabletten. De olie of spray wordt snel opgenomen op plekken zoals oksels of onder de voeten. Doe dit bijvoorbeeld na het douchen, voor dat je naar bed gaat. Het heeft zo'n 10min nodig om in te trekken, en werkt net zo goed. Bekijk bij het aanschaffen op de verpakking wat er wordt aangeraden qua hoeveelheid sprays/milliliters.
Waardevol supplement
Concluderend is magnesium essentieel voor zowel de algemene gezondheid als tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de ontwikkeling van het ongeboren kind en vermindert zwangerschapskwaaltjes zoals spierkrampen en rusteloze benen. Een gevarieerd dieet en eventueel suppletie helpen een tekort te voorkomen.
Dus: gebruik je nog geen extra magnesium? Give it a try! Zwanger of niet! Er zijn veel voordelen uit te halen.