Snap
  • borstvoeding
  • Mama
  • moedermelk
  • kunstvoeding
  • voeden
  • voordeel
  • nadelen
  • voordelen
  • kleintjes
  • gezondheid

De voordelen van borstvoeding

Mijn positieve ervaring

In deze blog ga ik mijn positieve ervaring delen over het geven van borstvoeding. Ik hoop dat ik hiermee anderen kan overtuigen borstvoeding te geven of je te bemoedigen als je het voeden even niet meer ziet zitten. Allereerst wil ik duidelijk maken dat mama's die kunstvoeding geven het net zo goed doen als mama's die borstvoeding geven. We willen allemaal het beste voor ons kind. Laten we elkaar in waarde laten en er voor elkaar zijn in het moederschap. 


'Weet je zeker dat je borstvoeding gaat geven?' 

'Dat zal ik niet doen hoor!' 

'Straks krijg je een borstontsteking en dan zit je helemaal in Afrika!' 

'Borstvoeding lukt toch niet altijd!' 

'Het is niet zo makkelijk als jij denk!' 


Hierboven kan je enkele opmerkingen lezen die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg op het moment dat ik vol overtuiging zei: 'Ik ga borstvoeding geven.' Ik was mij er van bewust dat het inderdaad niet makkelijk zou zijn in het begin, maar waarom zal ik het dan niet proberen? Ook was ik heel realistisch: ik ga het proberen, mocht het echt niet lukken, dan kan ik altijd nog kunstvoeding gaan geven. En wat ben ik blij dat ik nu al 3 maanden mijn baby mag voeden met mijn eigen moedermelk. 


Waarom borstvoeding?


1. Moedermelk is gezond!

Moedermelk bevat levende afweerstoffen voor je baby die helpen te beschermen tegen ziektes en infecties! Moedermelk helpt jouw baby dus met het opbouwen van een actief afweersysteem. 


2. Moedermelk is altijd 'goed'!

Jouw moedermelk zal precies afgestemd zijn op de behoefte van jouw baby. Hiernaast is het ook altijd de juiste temperatuur en hoeveelheid. 


3. Moedermelk is gratis!

Kunstvoeding is duur. Jouw lichaam geeft je toegang tot gratis voeding!


4. Moedermelk kost weinig tijd!

's Nachts voeden? Geen probleem! Je hoeft je bed niet uit voor het opwarmen van flesjes. Borstvoeding is zo makkelijk! Shirt naar beneden, baby aanleggen, boeren en weer verder slapen! 


5. De band tussen moeder en baby!

Het voeden van je baby is zo bijzonder. Tijdens het voeden is het echt genieten om jouw baby zo dicht tegen je aan te hebben, een handje op je borst te hebben en tevreden ogen die je aankijken. 


6. Voeden in het openbaar!

Misschien denk je nu wel: waarom staat dit bij voordelen. Voeden in het openbaar is erg persoonlijk, voor sommigen een nadeel, maar voor mij een voordeel. Ik vind het persoonlijk heel makkelijk dat ik overal waar ik ben mijn baby in zijn hongerbehoefte kan voorzien. Als ik in het winkelcentrum loop dan zal ik niet even snel een flesje kunnen opwarmen, echter kan ik wel even gaan zitten en mijn baby direct voeden aan de borst. Wij volwassenen eten ook in het openbaar, dus jouw baby heeft daar ook recht op! 


Dit zijn voor mij de belangrijkste voordelen van het geven van borstvoeding en er zijn nog veel meer voordelen! 

Natuurlijk heeft borstvoeding geven ook nadelen, zoals alles voor- en nadelen heeft. 


1. Het is niet (altijd) makkelijk de eerste weken. 

Maar met de juiste hulp van een lactatiekundige zal de borstvoeding binnen enkele weken goed en pijnloos moeten verlopen. 


2. Jij bent de enige die kan voeden. 

De eerste weken kan je partner het voeden niet even van je overnemen. Na ongeveer 6 weken zal je een voeding kunnen kolven, zodat hij/zij een flesje kan geven. 


3. Kolven. 

Als je niet live kan voeden door werk of andere omstandigheden, maar je wil nog wel je baby voorzien van moedermelk dan zal je moeten kolven. Kolven kost tijd en is niet de leukste bezigheid. 


Voor mij wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen. Ik ben zo ontzettend trots dat ik mijn baby kan voeden met mijn eigen melk. 


Wat weegt voor jou zwaarder? Geef jij borstvoeding of kunstvoeding?


Deze blog is gebaseerd op Kleintjes, S., & Broekhuijsen, M. (2013). Borstvoeding. Spectrum.


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️


1 jaar geleden

Fijn om hier ook een positief verhaal te lezen! Ik wilde dolgraag borstvoeding geven! Ik doe dit momenteel al 10 maanden, ik zie er nog steeds alleen maar voordelen van in! Bij ziek en zeer of troost denk ik echt van hoe doen andere moeders dit en dan ben ik zo dankbaar dat het nog steeds lukt. Ieder mag natuurlijk zijn eigen keus maken maar ik heb het al zeer positief ervaren en zou het iedereen aanraden! Buiten het voeden om vind ik het ook nog steeds zo'n fijn moeder kind momentje🥰

1 jaar geleden

Wat fijn dat wij dezelfde fijne ervaring delen! En ik herken het helemaal wat jij zegt over ‘hoe te troosten?!’. Dus chapeau voor de mama’s die hun baby kunnen troosten zonder borst, want dat lukt mij ook enkel met de borst (wat leidt tot jaloezie bij mijn man haha).

1 jaar geleden

Als het lukt en fijn gaat is het zeker ideaal én goed voor je kleintje. Maar het is absoluut niet vanzelfsprekend (hoewel velen dat helaas wel denken). Ik heb er 2x onwijs mijn best voor gedaan, maar helaas beide keren mislukt. 1e was borstweigeraar en bij de 2e had ik megaveel pijn. Beide keren lactatiekundige gehad die zelfs adviseerde over te gaan op de fles. Gelukkig daarna nog wel een tijd deels kunnen kolven.

1 jaar geleden

Dat klopt helemaal! En daar was ik mij ook van bewust. Gelukkig verliep het bij mij inderdaad allemaal van een leien dakje. Vervelend dat dat bij jou niet zo was. Het laat wel ontzettend veel doorzettingsvermogen zien dat je daarna nog een tijd bent gaan kolven 💪🏼.

1 jaar geleden

Nuance; het is flesvoeding. Geeft mama’s die om wat voor reden dan ook niet met de borst kunnen/willen voeden niet het gevoel dat ze “nepvoedsel” geven aan hun kostbaarste bezit. 😉😉

1 jaar geleden

Het wordt toch echt kunstmatige voeding (kunstvoeding) genoemd en ja, met flesvoeding bedoelen wij vaak de kunstvoeding. Voeding in een fles kan zo wel moedermelk of kunstvoeding bevatten. Er wordt nergens gezegd dat kunstvoeding nep voedsel is of slecht is voor je baby. Ook ik eet eten uit de fabriek en dat wil ook niet zeggen dat ik nep voedsel eet. Mijn excuses dat dit zo voor jou overkwam in mijn blog.

1 jaar geleden

:’) Het is niet duur? Het kost niet veel tijd? Ik betaal een mentale en lichamelijke prijs en ik ben er uren mee bezig.

1 jaar geleden

*en ik doe aan live voeden en heb niet eens de ellende van kolven.

1 jaar geleden

Jammer dat je het zo ervaart! Ieder zijn persoonlijke ervaring. Ik vind het mentaal en lichamelijk een verrijking en ik ben er ook zeker niet uren mee bezig en de tijd die ik kwijt ben aan het voeden zou ik voor geen goud willen missen.