Snap
  • Voeding
  • flesvoeding
  • flesjes
  • #borstvoeding
  • #kolven
  • Fulltimekolven

De derde optie

Borstvoeding of flesvoeding of?

Nog voor je zwanger bent heb je er ongetwijfeld al eens over nagedacht. Ga ik borstvoeding of flesvoeding geven? Beide hebben voordelen en nadelen en beide zijn goed. Alleen vind ik dat er ook wel eens gepraat mag worden over die derde optie, zijnde: borstvoeding in flesjes. Ja fulltime kolven dus. Het klinkt misschien overweldigend voor sommigen, maar voor mij was het een beetje the best of both worlds.

Eerst en vooral, hoe ik begonnen ben met fulltime kolven? Voor ik zwanger was zei ik resoluut, hell no, ik geef flesvoeding. Van zodra dat ietsiepietsie mensje in m'n buik begon te groeien begon ik daar stilletjesaan anders over te denken en besliste ik voor mezelf om het toch ten minste een kans te geven, no pressure en vooral geen schuldgevoel als het niet lukt of niet fijn is. Na de bevalling was ik uitgeput, enorm uitgeput, ik kon de eerste drie dagen het bed niet uit. Borstvoeding geven was dus best zwaar maar het ging. De productie was er, mevrouwtje hapte goed aan en och dat gevoel. Ik besloot dus ook verder te gaan met borstvoeden. Uitkijkend naar een eerste avondje zorgeloos borrelen haalde ik wel meteen een (gehuurde) borstkolf in huis. Na enkele dagen testte ik het (on)ding wat de komende maanden m'n nieuwe bff zou worden uit. Ok het is een primitief systeem en ja je voelt je als een melkkoe (ben je ook een beetje) maar het werkt, heel goed, zeker als je een dubbele pomp hebt.

Toegegeven, ik kreeg altijd heel veel stress van borstvoeding geven. Goed gaan zitten, het kussen erbij en oja de tetradoek en dan juffrouwtje goed leggen en dan hooopen dat ze goed aanhapt. Op een of andere manier lukte dat links altijd beter dan rechts wat er dus voor zorgde dat rechts nooit goed geleegd werd en ik idealiter dus nog kolfde na het voeden. Ik probeerde hoor, verschillende houdingen enzo, maar toch wilde juffrouw rechts niet goed drinken (of ik deed het niet goed?). Daarnaast begon ze een beetje gewicht te verliezen. Dat waren meteen al twee redenen om te gaan denken aan flesvoeden. Dus daarom en dan, na 12 dagen, ben ik (tijdelijk dacht ik toen) begonnen met fulltime kolven. En ja hoor, de kleine meid groeide en bloeide en bovendien ervaarde ik veel minder stress dan bij het "live voeden". Mooi meegenomen was ook dat m'n productie ging als een speer en kolven telkens snel voorbij was en ik slechts een 4-tal keer per dag moest kolven (ik kolfde nooit 's nachts). Achteraf gezien zou ik wel beter vaker gekolfd hebben om een nog betere productie te hebben. Maar dat was eigenlijk een luxeprobleem. Door het feit dat ik veel meer gemoedsrust had, de dochter goed dronk aan de fles en goed bijkwam koos ik ervoor om te blijven kolven. En eigenlijk zou ik het zo opnieuw doen. Want het heeft toch wel een aantal benefits.

De voordelen voor mij persoonlijk:

- Geen stress met aanhappen/ goed zitten/ ...

- Weten hoeveel je kleintje drinkt

- Gemakkelijke overstap naar/ combi met flesvoeding

- Meter/ peter/ oma/ opa/ man/ ... kunnen allemaal eens een flesje geven (ook makkelijker als ze dan naar de crèche gaan) - ook de nachten kan je dus verdelen of uitbesteden

- Vrij en zonder rekenen een glaasje kunnen drinken (kolven kan je altijd een uurtje uitstellen, voeden niet)

- Kolven gaat snel en voeden met de fles gaat ook meestal sneller, dus je verliest niet echt tijd vind ik

- Op verplaatsing geen hoekje moeten vinden als je je niet comfortabel voelt om te voeden met anderen in de buurt

- Je legt makkelijk een voorraadje aan in de diepvries

- Niet steeds borstvoedingsvriendelijke kleding moeten dragen!

- Geen pijnlijke tepels :)

- Afbouwen gaat ook makkelijk

Nadeel:

- Je bent afhankelijk van je machine. Dus weekendje etc. etc., de kolf gaat mee. Een handkolf is dan ook zeer praktisch voor onderweg/ op het werk.

Op deze manier heb ik het toch maar 7 maanden volgehouden, het doel was 3 maanden dus ik ben heel tevreden hiermee. Intussen zijn we heel vlotjes overgestapt naar Nan Evolia en vaste voeding.

Hoop dit mijn verhaal voor sommigen die nog niet beslist hebben toch een beetje perspectief kan bieden. Er is ook een optie 3 :). Wat je ook kiest, zorg vooral dat jij je er goed bij voelt, dan is het ook goed voor je kleintje.

Xx Tineke