Snap
  • Voeding
  • gelukkig
  • borstvoeding
  • #6maanden
  • #proud
  • Internationaleweekvandeborstvoeding

De borstvoeding

Één iets was ik zeker: ik wou borstvoeding geven! Ik heb vroedkunde gestudeerd dus ik weet alle positieve delen die borstvoeding met zich meebrengt. Maar gedurende de volledige zwangerschap bleef ik wel met de voetjes op de grond, mede door de moeilijke zwangerschap (in een volgende post hier meer over!).

Gedurende mijn zwangerschap had ik al melkverlies, ik had toch al wat borstcompressen nodig, dus naar mijn gevoel zat het qua productie wel al goed. 

Het moment: onze Finn werd geboren 9februari van dit jaar na een arbeid van 18uur. Hij had onmiddellijk een goede start, maar was rustig. Na een kwartiertje begon hij wat te zoeken en met wat hulp van de vroedvrouw begon ons zeer positief avontuur! 

Finn hapte onmiddellijk zeer mooi aan en het colostrum kwam er zeer vloeiend uit. Een opluchting! Bij de eerste 2 voedingen heb ik de hulp van de vroedvrouw ingeschakeld, maar dit kwam eerder doordat het voor mij nog wat onwennig was dan dat het voor Finn onwennig was. Ik zette de wekker om de 3u zodat de melkproductie zeker goed op gang zou komen, maar als hij eerder kwam dan gaf ik ook voeding. Ik ben van het princiepe: voeden op vraag. De eerste drie dagen verliepen super vlot, Finn is er een natuurtalent in en ook mijn melkproductie zit goed want de dag dat we het ziekenhuis mochten verlaten was hij al 60gram bijgekomen. Ik had ook geen last van kloven en ook nog niet van stuwing. Finn had wel zijn clustermomenten, maar dat vond ik niet erg. 

Het thuis komen verliep vlot en ik maakte afspraken bij de vroedvrouw om de borstvoeding en andere zaken verder op te volgen.

Dag twee thuis had ik enorme stuwing! Gelukkig was de vroedvrouw er en masseerde ze deze weg terwijl Finn aan de borst zat. Een zalig gevoel. 

En zo ging het verder, Finn en ik hadden een zalig ritme, hij clusterde ‘s avonds maar liet gedurende de nacht dan al snel eens 5uur tussen een voeding. Vooral de eerste twee weken zorgde ik dat hij overdag om de drie uur dronk, gedurende de nacht was ik iets minder gesteld op de klok en liet ik hem zelf bepalen wanneer hij wou drinken. Enkel die ene dag na thuiskomt heb ik last gehad van stuwing, maar anders heb ik nooit geen kloven, ontstekingen, spruw,... gehad! Dat was en is nog steeds zo! Een grote opluchting!

Omdat ik van plan ben om ook borstvoeding te blijven geven eens ik het werk hervat begon ik ook al vroeg met kolven. Het kolven zelf verloopt ook zeer vlot, maar Finn heeft tot 4,5maand totaal niet van de fles drinken. Hij hoeft ook geen speen, al sedert de geboorte moet hij kokhalzen van de speen, daarom wou ik ook al snel beginnen met het aanleren van het leren drinken van een fles. Tot hij op een dag gewoon zelf de fles in zijn mond stak, ik had hem een fles gegeven om mee te spelen, zodat het wat vertrouwder zou aanvoelen. Sedert dien doet hij er niet meer moeilijk over. 

We geven nu al bijna 6maand borstvoeding en het is een echte droom! Finn slaapt sedert hij zes weken was door, ik heb nog geen last gehad van kloven, ontstekingen, spruw.... Dit allemaal had ik nooit durven dromen, ik dacht dat ee kloofje er zowiezo wel zou bijhoren of dat ik nu nog steeds met een nachtvoeding zou zitten, maar hij wilt maar vier keer per dag drinken van de borst, tenzij bij warm weer, dan vraagt hij meer. We blijven nog steeds voeden op vraag, en als hij eens een sprongetje heeft dan kan hij ook wel terug een uur aan een stuk aan de borst hangen, maar wat een zalig gevoel is dit! Gewoon ons momentje! Ik hoop dat het nog lang mag doorgaan 🥰