Snap
  • Voeding
  • koffie
  • Coffee

De 5 leukste koffie-cadeaus voor koffieliefhebbers

Op zoek naar een leuk cadeau voor je echtgenoot, een vriend of familie? De onderstaande cadeautips helpt iedere koffieliefhebber met het zetten van de perfecte espresso. Zo spelen de keuze voor de koffiebonen, het <a href="https://baristaworden.nl/espresso-machines/">espresso apparaat</a> en de <a href="https://baristaworden.nl/beste-koffiemolens/">koffiemolen</a> een belangrijke rol. Hieronder leggen we uit met welke tools je de beste espresso zet en waar je koffieliefhebbers dus blij mee maakt.

Espresso apparaat, welke is het beste?

Heb je iets meer te besteden, bijvoorbeeld voor je echtgenoot? Dan kan een espresso apparaat een leuk cadeau zijn om te geven. Voor een echte espresso-liefhebber kies je voor een pistonmachine, waarbij je alle handelingen zelf verricht. Zodoende heb je alle controle over het resultaat en kun je hele goede espresso’s zetten. Een pistonmachine is alleen geschikt voor de echte koffieliefhebbers die alle geduld hebben om goede koffie te zetten.

Liever met een druk op de knop een goede espresso zetten? Dan kies je voor een volautomatische koffiemachine. Hiermee zet je eenvoudig en snel een kop koffie zonder in te leveren op kwaliteit.

Koffiemolen, waarom is deze nou zo belangrijk?

Je kunt pas van verse koffie spreken wanneer de koffiebonen vlak voor de bereiding gemaald worden. Dit kun je doen met een volautomatische koffiemachine met een geïntegreerde koffiemolen. Bij handmatige zetmethoden of een pistonmachine raden we de aanschaf van een losse bonenmaler aan. De meeste koffie-experts beweren dat de aanschaf van een goede koffiemolen belangrijker is dan de machine zelf. Voor het zetten van een perfecte espresso is een consistente en fijne maling namelijk erg belangrijk.

Mocht de aanschaf van een dure koffiemolen niet in het budget passen dan kun je altijd kiezen voor een handmatige koffiemolen. Deze koop je voor een aantal tientjes en werkt prima voor handmatige zetmethoden. Gebruik je de koffiemolen voor het zetten van een espresso? Dan is het beter om voor een elektrische koffiemolen te kiezen.

Handmatige zetmethoden

Zowel een espresso apparaat als een koffiemolen zijn duur in aanschaf en passen niet binnen elk budget. Wil je jouw koffieliefhebber graag verrassen zonder de hoofdprijs te betalen? Koop dan een handmatige zetmethode zoals een French press, een chemex een aeropress of een V60. Deze handmatige zetmethoden koop je al vanaf een aantal tientjes en je kunt er hele lekkere koffie mee zetten (geen espresso uiteraard).

Drinkt jouw koffieliefhebber graag een espresso, maar past een espresso apparaat niet binnen jouw budget? Dan raden we aan een mokapot aan te schaffen. Voordat espressomachines waren uitgevonden werd een mokapot gebruikt om een goede espresso te zetten.

Kwalitatieve koffiebonen

Met kwalitatieve koffiebonen bedoelen we niet de bonen die je in de supermarkt koopt. Het probleem met koffiebonen uit de supermarkt is dat deze al jaren in de schappen liggen. Dit is uiteraard niet goed voor de versheid van de koffiebonen. Voor een echte koffieliefhebber koop je koffiebonen bij een speciaalzaak of een espressobar die zijn eigen bonen brandt. Het is belangrijk dat je let op de branddatum: koop alleen koffiebonen die niet langer dan 3 weken geleden gebrand zijn.

Barista workshop

Tot slot is het altijd leuk om een barista workshop cadeau te geven. Deze duurt ongeveer 3 uur, waarbij je kennis maakt met de basisvaardigheden van een barista. Zo leer je hoe een espressomachine werkt, welke koffiebonen het beste zijn, hoe je een goede espresso zet en hoe je de beste melkschuim maakt. Uiteraard leer je deze vaardigheden niet in 3 uur. De bedoeling is dat je na de workshop zelf aan de slag gaat met oefenen. Er zijn verschillende koffie scholen die een barista workshop aanbieden. De kosten hiervoor verschillen per school.

Genoeg leuke koffie-cadeaus om uit te kiezen dus!