Snap
  • Voeding
  • Bevalling
  • borstvoeding
  • kunstvoeding
  • Nutrilon

Borstvoeding vs kunstvoeding

Al vanaf dat ik puber was en nog geen eens een kinderwens had vond ik dat, mocht ik ooit dan toch een kind krijgen, ik borstvoeding moest gaan geven. Het sprak dus ook voor zich dat ik Benjamin groot wilde brengen aan de borst.

Toen Benjamin geboren werd, mocht ik hem al gauw aanleggen. Ik was op dat moment de enige kraamvrouw in het ziekenhuis die haar baby borstvoeding wilde geven. 

Het was een soort magisch moment, Benjamin aanleggen en voelen hoe hij aanhapte en het zuigreflex direct werkte! Daar begon mijn borstvoedingsavontuur.

Het was écht nog wel moeilijker dan ik dacht om die energie te vinden om het allemaal door te zetten toen ik na een aantal weken oververmoeid, na de zoveelste voeding, weer zittend in slaap viel met mijn baby aan de borst. Ik haalde kunstvoeding in huis maar ik kon het mezelf maar niet toestaan om Benjamin die fles te geven en zodoende sukkelde we stilletjes door. Uiteindelijk heb ik Benjamin 17 maanden lang borstvoeding kunnen geven!

Het sprak dus geheel voor zich dat ik Josefine ook borstvoeding zou gaan geven. Helaas liep dat allemaal anders toen Josefine 10 weken eerder extreem prematuur ter wereld kwam en ik moest gaan kolven. Geen baby op mijn buik, het was ook zo onverwachts dat mijn lichaam niet eens besefte dat de baby nu geboren was en er borstvoeding aangemaakt moest worden.

Toen ik het kolfapparaat aansloot was ik diep teleurgesteld. Er kwam geen een druppel uit. Ik had de week ervoor Benjamin zelfs nog gevoed en wist dus zeker dat ik nog genoeg melk had maar blijkbaar worden je borsten gereset na een nieuwe bevalling.

Ik moest dus kolven, kolven en nog eens kolven om het weer helemaal opnieuw aan te maken en daarna was het mijn taak om het op gang te houden. Daar dachten mijn borsten anders over, want waar was de baby dan?

Sinds de komst van Josefine ben ik anders tegen kunstvoeding aan gaan kijken en ben ik zeer dankbaar dat ik haar toch een maand lang mijn eigen melk kon voeden maar ook dankbaar dat kunstvoeding bestaat!

Ik koester alle foto’s die ik heb van Benjamin aan de borst en deze in het speciaal: zijn allereerste keer aan de borst maar de foto’s van Josefine aan de fles koester ik ook, net zo hard! ❤️