Bloemkoolsoep voor Mini én Maxi
Soep + Herfst = 1
BLOEMKOOL SOEP
We zitten nog steeds erg in de herfst en daarmee soep sferen hier in huize Weerwind – van Ling.
Ik vind het heel makkelijk om restjes groenten -die niet meer genoeg bite hebben om te serveren- te verwerken in een soep gerecht.
Bij ons gaat er nooit wat de prullenbak in als het om eten gaat. Van restjes maak ik soep of een lekkere saus en er gaat standaard een portie naar m’n moeder.
Kleine restanten die over blijven brengen we naar de diertjes. We wonen heerlijk aan het water en hebben elke dag eendjes voor de deur.
Die weten als geen ander waar ze brood kunnen halen dus ze staan ook op de standaard tijdstippen klaar om te eten.
Verderop in het centrum hebben we een hertenweide. De hertjes eten graag groenten- en fruitschillen dus als wij het niet meer gebruiken in de keuken, brengen we het graag naar de hertjes.
Ook dit soepje wat ik vandaag met jullie deel is easypeasy te maken, het kost je echt niet veel tijd. Ik heb dit soepje wederom binnen 30 minuten op tafel getoverd. Heerlijk!
Als extraatje heb ik er zelf gemaakte knoflook croutons bij geserveerd, geeft net wat extra vulling aan de soep.
Ik gebruik de soep voor Raff als sausje door zijn eten, zo krijgt hij naast de standaard dosis groenten, toch nog een beetje extra.
Ik stoom de groenten even in de stoomoven en zet ik ondertussen een bouillonnetje op in een pan.Zodra de groenten gestoomd zijn voeg ik ze toe aan de bouillon en pureer ik de soep glad met de staafmixer.
Stomen met een stoommandje is net zo makkelijk. Vul dan de pan met genoeg water en voeg daar gelijk de bouillon aan toe. Zo hoef je de groenten na het stomen alleen nog in de pan te gooien en pureren maar!
Vandaag deel ik het recept van deze heerlijke bloemkool soep.. maak jij ‘m ook dit weekend?
Voor een paar goed gevulde soep bordjes zoals hierboven afgebeeld:
BASIS* 1 bloemkool* 1 klein kruimig aardappeltje* 1 teentje knoflook* 1 sjalotje* ½ gele paprika* 500 ml water* 2 paddenstoelenbouillonblokjes (portiegrootte 250 ml)
OPTIONEEL* ½ rode chilipeper met zaadlijst voor extra pit of zonder zaadlijst voor medium pit
GADGETS* staafmixer of blender
BEREIDING PAN* snij de bloemkool, aardappel, paprika, ui en knoflook in grove stukken en leg even apart* leg een klein klontje roomboter in de pan en voeg daar een klein scheutje olijfolie aan doe
(voor een vegan variant skip je de roomboter)
* verhit de pan op medium vuur en wanneer de boter gesmolten is voeg je hier de grof gesneden ui, knoflook en optioneel rode chilipeper aan toe* wanneer de smaken goed losgekomen zijn voeg je de groenten toe aan de pan en roer je alles even lekker om* voeg vervolgens de paddenstoelenbouillonblokjes en het water toe aan de pan en zet op iets lager vuur* doe de deksel schuin op de pan en laat voor ongeveer 30 minuten zacht koken* na de 30 minuten kan je even met je vork in een stukje bloemkool of aardappel prikken om te voelen of deze zacht genoeg is voor de staafmixer, zo ja; let’s go! zo nee, laat de pan dan nog 5 tot 10 minuten langer op het vuur staan* haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer in de pan tot een lekkere dikke soep of giet de inhoud van de pan in een blender en laat de blender the magic work doen(je kan zelf bepalen hoe grof of hoe fijn je de soep wil pureren)
BEREIDING STOOMOVEN* snij de bloemkool en paprika in grove stukken en leg ze in de gaatjesbak met opvangbak eronder in de stoomoven* stel de stoomoven in op 100 graden celcius stoom voor 8 minuten* leg een klein klontje roomboter in de pan en voeg daar een klein scheutje olijfolie aan doe(voor een vegan variant skip je de roomboter)* verhit de pan op medium vuur en wanneer de boter gesmolten is voeg je hier de grof gesneden ui, knoflook en optioneel rode chilipeper aan toe* roer even om en wanneer alle smaken goed zijn losgekomen voeg je de paddenstoelenbouillonblokjes en het water toe en breng je dit zachtjes aan de kook* wanneer de stoomoven klaar is voeg je de groenten uit de oven toe aan de pan en roer je alles even lekker om* haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer in de pan tot een lekkere dikke soep of giet de inhoud van de pan in een blender en laat de blender the magic work doen(je kan zelf bepalen hoe grof of hoe fijn je de soep wil pureren)
Top de soep af met chili vlokken, gebakken uitjes, (zelfgemaakte) croutons of serveer het met een lekker stukje brood.