Snap
  • Voeding
  • voeding
  • babyvoeding
  • biologisch

Biologische Voeding - De Vier Pijlers

De vier pijlers van biologisch eten en waarom dit zo zo zo belangrijk is - door Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo

Ruim een jaar geleden richtte ik Bio Bebo op - een webwinkel voor biologische babyvoeding. De 'geboorte' van Bio Bebo werd voorafgegaan door een lange persoonlijke reis waarin ik het belang van biologisch eten ontdekte.

Mijn reis naar biologische voeding

Zoals sommigen van jullie al weten werd ik een paar jaar geleden ziek. Ik kreeg de ziekte van Lyme. Een beet van een met Lyme besmette teek zette mijn leven op z'n kop. Ik voelde me constant moe, werd warrig, had pijn in mijn gewrichten, had last van hartkloppingen en nog een hele reeks aan andere klachten. Een combinatie van Bioresonantie, het Cowden protocol en puur en biologisch eten bracht mij er na een lange strijd weer bovenop. Voor mij stond vanaf dat moment vast dat ik niet anders meer wilde dan gezond en biologisch eten. En dat wilde ik ook voor mijn kinderen.

Zo ontstond het idee voor Bio Bebo. Ik wilde andere ouders helpen om het makkelijker te maken hun kind biologische voeding te kunnen geven.

Meer dan alleen gezondheid

In een eerder artikel schreef ik al over de gezondheidsvoordelen van biologische voeding. Vooral voor het immuunsysteem en spijsverteringskanaal van onze kindjes is het van essentieel belang om zo min mogelijk te worden blootgesteld aan potentieel schadelijke stoffen die je in niet-biologische voeding zou kunnen vinden.

Toch is 'gezondheid' niet het enige dat biologische voeding onderscheidt van niet-biologische voeding. Wat we soms vergeten is dat er nog meer zaken zijn die van belang zijn. Het oorspronkelijke concept 'biologisch' is namelijk onstaan met een aantal belangrijke pijlers in gedachte:

1. Gezondheid - waarbij biologische landbouw de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en planeet in stand moet houden en moet versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van pesticides en conserveringsmiddelen, maar ook aan het welzijn van dieren en het voorkomen van lijden.

2. Ecologische houdbaarheid - waarbij biologische landbouw moet zijn gebaseerd op levende ecosystemen en kringlopen en deze in stand moet houden en moet versterken. Met andere woorden: een manier van produceren zonder de aarde en haar grondstoffen uit te putten.

3. Eerlijkheid - waarbij biologische landbouw zich richt op langdurige relaties en samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een rechtvaardige en respectvolle verdeling van opbrengsten, risico's en investeringen. Er dient een 'fairness' te zijn waarbij we voorkomen dat grote producenten hun zakken vullen en de kleine boer in Bolivia krom ligt om z'n huur te betalen.

4. Zorg - waarbij biologische landbouw bijdraagt aan de bescherming van gezondheid en welzijn van huidige en toekomstige generaties en omgeving. Een holistische aanpak dus, waarbij we het geheel van de mensheid in gedachte houden.

Snap

Waar het misgaat

Een positieve ontwikkeling van de afgelopen paar jaar is dat er steeds meer biologische producten te verkrijgen zijn. Het jammere is echter wel dat veel producenten van biologische producten vergeten om bovenstaande pijlers in acht te nemen. Natuurlijk voldoen ze aan de wettelijke eisen om biologische keurmerken te mogen dragen, maar juist dat stapje extra, waarbij men verder gaat dan de wettelijke voorschriften is zo belangrijk. Er moet een balans bestaan tussen die vier pijlers: de gezondheid van land, mens en dier, waarbij het ecologisch systeem in stand wordt gehouden en er eerlijke handel plaatsvindt met zorg voor de mensheid.

Wat nu?

Wat voor rol spelen wij als consument in dit geheel - en dan in het bijzonder als we het hebben over babyvoeding?

Twee zaken kunnen hier volgens mij over gezegd worden:

1. Er zal de komende jaren een onvermijdelijke verschuiving plaatsvinden waarbij biologische eten de norm wordt. In Scandinavische landen en Duitsland zien we al dat er veel meer biologisch wordt geconsumeerd dan in Nederland. In sommige landen zien we bijvoorbeeld dat 90% van de babyvoeding biologisch is. En eigenlijk zou dat normaal moeten zijn. Zodra we in Nederland het punt hebben bereikt dat biologisch eten de norm is, zullen we zien dat producenten zich op andere vlakken moeten gaan onderscheiden. Het biologische keurmerk ansich is dan niet meer voldoende. Ze zullen zich dan bijvoorbeeld moeten richten op hun eerlijke handel en zorg voor de natuur.

2. Als consument zullen we ook een stuk verantwoordelijkheid moeten nemen. We zullen zelf moeten gaan nadenken over wat we de Aarde aandoen en wat we onze kinderen geven en niet klakkeloos afgaan op wat ons wordt voorgeschoteld door de massa. De uitspraak: "iedereen gebruikt het, dus het zal goed zijn" wordt nog teveel gebruikt. Ook consultatiebureaus en kinderdagverblijven moeten hierin een rol spelen. We moeten bewust gaan kiezen voor biologisch, niet alleen voor de gezondheid van onze kinderen, maar ook voor het ecosysteem, het principe van eerlijke handel en zorg waarbij we onszelf in de spiegel kunnen aankijken met het besef dat we ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

Liefs, BarbaraOprichter Bio Bebowww.biobebo.nlfacebook.com/biobebo.nlinstagram.com/biobebo.nl

Snap