Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • #levenenlatenleven
  • doeslief
  • (Ver)oordelen

Behoor ik tot de “beruchte” borstvoedingsmaffia?

Ikzelf geloof oprecht van niet.. Ja, ik ben een trotse “langvoedster” maar ik veroordeel echt niemand! Lees je mee?

Laatst deelde mamaplaats op Instagram de prachtige blog van Janneke (@zusjesdebruin) over borstvoeding..

Janneke twijfelde of ze misschien (voor haarzelf) te lang was doorgegaan..

Mijn reactie was hierop vrij nuchter:

Te lang borstvoeding geven kan eigenlijk niet.. de WHO geeft als advies minimaal 24 maand en daarbij ligt de natuurlijke speen leeftijd ergens tussen de 3-7 jaar 🤱🏼

Nou ik heb het geweten.. wat een lading commentaar kreeg ik over mij heen.. (& ja ook via nare privé berichtjes 😱 maar don’t worry jullie zijn geblocked)

Veel mama’s vinden het dus echt vies kwam ik achter, het wordt als iets sexueels gezien (Uhm ik denk serieus dat je dan zelf een kabeltje los hebt🤫) en het schijnt een reden te zien voor pesten op de basisschool 😔

Ik bedoel alsof je een kind van 4 jaar borstvoeding midden op het schoolplein zal geven🤷🏼‍♀️ Maar als je dit wel wilt doen is dat natuurlijk ook prima! 

Persoonlijk vind ik het wel bijzonder dat mensenmelk als vies wordt gezien en koeienmelk voor een mens(enkind) als normaal..

Behoor ik dan toch tot de “borstvoedings-maffia”?! Nee! Ik geloof zelf oprecht van niet;

Natuurlijk: Borstvoeding is mooi, bijzonder, intiem en ooh zo gezond! En ja iedere mama zou in mijn ogen het colostrum moeten proberen te geven de eerste dagen.. (al is het afgekolfd in een flesje) Maar daarbij weet ik ook dat dit niet voor iedereen weggelegd is..

Vaak genoeg hoor ik mama’s zeggen dat ze het niet meer aan konden / dat ze ontsteking op ontsteking kregen / dat de melk plots op was / dat ze het zelf zat waren / dat ze blij waren dat iemand anders ook eens zou kunnen voeden

En voor mij is dat echt prima..  Wees trots op jezelf, mama zijn is moeilijk genoeg! 

Uiteindelijk is een blije mama zoveel belangrijker voor een baby! 

Genoeg vriendinnen / bekenden / collega’s geven kunstvoeding 🍼 En als dat voor hun prima is.. dan is het voor mij ook echt prima. Ik respecteer hun keuzes en laat ze in hun waarde..✨

Maar waarom wordt ik dat dan niet gedaan? Waarom wordt ik wel aangevallen? Waarom voelt het voor mij als een aanval als mensen aangeven dat het vies is.. waarom mag ik niet mijn kindje voeden tot hij er zelf klaar mee is?

Want weet je wat dus zo mooi is? Je hebt echt niet in 1x een kind van 4 jaar aan je borst.. Je begint met een inieminie kwetsbare baby en je groeit er samen naartoe. Ook komen ze dan echt niet meer om het uur voor 10 minuten drinken.. ze eten gewoon vast voedsel en zoeken af en toe nog even de “troost“ op. Vaak is het alleen nog een slokje als ze wakker worden of juist als ze gaan slapen.. en soms slaan ze ook wel eens dagen over.. allemaal mogelijk, allemaal prima 🧡

Toen Ezra 3 jaar was; dronk hij misschien nog 2/3x in de week, dat werd steeds minder tot hij op een gegeven moment al 2 weken niet meer gedronken had.. toen wist ik; het is goed zo! Hij was toen 3 jaar & 5 maand. Tevens was ik toen zwanger van Mias, dit betekende dat er dus ook minder melk geweest zal zijn.

Na de geboorte van Mias kreeg ik vanaf dag 3 weer ontzettend last van stuwing & volle borsten.. auw! Ook Ezra wilde toen graag weer drinken.. maar de drink-techniek was hij zo goed als verleerd in die 4 maand. 

Toen ben ik i.o.m. de lactatiekundige toch alvast gaan kolven om de druk er af te halen.. Ezra genoot zichtbaar van de mama-melk gewoon uit een bekertje ✨ (Leuk weetje; hij noemde het mango-melk omdat het zo lekker zoet was😂)

Inmiddels voed ik Mias alweer ruim een jaar zonder problemen en we gaan weer minimaal voor die 2 jaar hoor💪🏻

3 jaar geleden

Amen ✨

3 jaar geleden

Het is alleen zo jammer dat het niet meer als iets heel gewoons en natuurlijks beschouwd wordt en daar heeft de gezondheidszorg helaas ook de hand in gehad. In de boekjes over moeder en kindzorg van vroeger, geschreven door katholieke zusters, werd gepredikt om kinderen in ieder geval rond de 8-9 maanden te 'spenen' (op de fles kunstvoeding over te laten gaan). Uiteraard met de achterliggende gedachte dat er dan wel op niet al te lange termijn een volgende zwangerschap tot stand zou kunnen komen, anders konden die katholieke huishoudingen niet zo talrijk worden...Ook de borstvoedingsschema's van de jaren 70 sloegen helemaal nergens op (mijn moeder moest mij 6 keer per dag om de 4 uur voeden en 's nachts vooral niet, ik heb het nog op papier) en het was dan ook niet vreemd dat men dan vaak te weinig melk had. Vaak aanleggen juist de eerste weken, hoe meer prolactinereceptoren er gevormd worden en hoe gemakkelijker het is om voldoende melk te kunnen produceren gedurende langere tijd.

3 jaar geleden

De richtlijnen van de WHO over borstvoeding zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het is zo dat wanneer kinderen optimaal gevoed worden met borstvoeding het jaarlijks duizenden kinder- en moederlevens kan redden. Hoe dat kan? De kinderlevens doordat borstvoeding waardevolle voedings- en antistoffen bevat die o.a. een beschermende werking hebben bij diarree en luchtwegaandoeningen en niet alleen in ontwikkelingslanden waar weinig schoon water voorhanden is. Het redt ook moederlevens: door langer te voeden worden geboortes meer gespreid (zogende vrouwen worden minder snel weer zwanger), waardoor moeders beter op krachten komen, minder kinderen snel achter elkaar krijgen en minder vaak sterven tijdens zwangerschap en bevalling en op de lange termijn krijgen vrouwen die langdurig borstvoeding gegeven hebben minder vaak borstkanker (en is ook de kans op diabetes en hersenbloedingen op oudere leeftijd kleiner). Dus wel de moeite waard om in te investeren! En dan hebben we het nog niet eens over de gunstige impact voor het klimaat van borstvoeding (dat was het thema van de wereldborstvoedingsweek dit jaar). Ik reken mezelf niet tot de borstvoedingsmaffia, maar zou wel graag zien dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de gezondheidsvoordelen van borstvoeding op de korte en lange termijn aangezien preventie mijn vak is. Dus kun je met recht een trotse langvoedster zijn!

3 jaar geleden

Wat een lieve reactie! Het is gewoon bizar toch dat “wij mama’s” altijd aan het vergelijken zijn.. ieder kind is anders maar ook iedere mama.. belangrijkste is een blije baby (& dus ook mama!) 😉