Banaan Havermout Muffins
Koken en bakken, één van mijn meest rustgevende en dankbare bezigheden op een dag.
Ik hou ervan! Ik ben van mezelf een erg zorgzaam type en eten is vanuit thuis altijd een verbinden factor geweest. Dat is het nog steeds hoor. Kom bij ons binnen op een verjaardag en je hebt keus uit minimaal 5 snacks. Dan heb ik het niet over de schaaltjes chips en nootjes en de taart, cakes en andere baksels van tantes zijn ook nog niet meegerekend.
M'n oma zat 1,5 jaar geleden bij ons aan tafel en keek toe hoe ik me door de keuken manoeuvreerde met m'n bolle buik. Ze genoot ervan en zei; 'jij bent écht míjn kleindochter!'. Ik lachte om de opmerking, want ze heeft er toch wel meer?! en vroeg haar wat ze bedoelde.
Ze vertelde dat een vrouw vaak een voorkeur heeft voor óf schoonmaken, óf koken en dat haar voorkeur altijd uitging naar koken. Mijn moeder is haar enige dochter, naast 3 zoons dus automatisch moest zij de kookkunsten van oma leren.
Met schoonmaken en poetsen kan je geen gezin onderhouden zei ze dan.
Mijn moeder kan heel goed en lekker koken en dat heeft ze ook altijd met liefde voor ons gedaan. Doet ze nog steeds. Ze maakt wat we wensen, niks is haar teveel.. Maar als je haar vraagt wat ze liever doet; koken of poetsen.. is haar antwoord; POETSEN!
Toen m'n oma mij als een vis in het water in onze keuken zag banjeren, was het voor haar duidelijk waar mijn voorkeur naar uitgaat. KOKEN, zeker wel! Poetsen.. neh, liever niet. Neem wel hulp in de huishouding want uiteraard hou ik wel van een schoon huis.. ik bedoel.. wie niet?
Netjes ben ik wel, ik ruim graag op en schep heel graag (soms een beetje autistisch) orde voor het zicht. Schoon ben ik ook zeker wel, ons huis is niet vies. Maar als ik mag kiezen tussen 3 uur lang kokkerellen of het huis schoonmaken.. is mijn keus snel gemaakt.
Sinds onze kleine Raff aan de vaste hapjes ging, vanaf 4 maanden, ben ik alles zelf gaan maken voor hem. Toen het tijd werd voor tussendoortjes, maakte ik dat ook zelf. Ik geef z'n tussendoortjes ook mee naar de crèche en iedereen geniet van hoe Raff van z'n muffin geniet.
Zien genieten doet genieten.. toch?!
Naast koken vindt ik fotografie ook erg leuk en ontspannend. Het geeft me een soort voldoening om een perfect (voor mij dan) plaatje te schieten en een verhaal, emotie, gevoel over te brengen met dat beeld.
Vandaag deel ik het recept voor Raff’s favoriete middag snack!
Elke middag rond 15.00 uur is het tijd voor een snack en met stip op numero uno staat deze heerlijke muffin, boordevol fruit en vezels!
De inhoud van de muffins worden afgewisseld, zo hebben we een carrot cake 🥕 variant, maar ook een blauwe bes en framboos variant.
Soms combineren we de verschillende fruitsoorten voor een extra smaakbeleving!Voor 12 muffins zoals hierboven afgebeeld:
BASIS* 2 rijpe bananen 🍌- hoe rijper, hoe zoeter* 2 eieren* 1 mejdoul dadel zonder pit* 125 gram plantaardige melk - ik gebruik ongezoete kokos of amandel drink* 125 gram havermout* 1 theelepel kaneel
VULLING* een handje wortel julienne* per muffin 3 blauwe bessen of 2 frambozen
BEREIDING* verwarm de oven op 170 graden (4D) hete lucht* pureer de banaan met de staafmixer in een hoge kom of beker en voeg daar de eieren, dadel, kaneel en plantaardige melk aan toe en blend tot een glad beslag* voeg de havermout en de wortel julienne toe en roer alles tot 1 geheel met een spatel* vervolgens vul je de muffin vormpjes in de houder met het beslag tot net onder de rand (ik gebruik siliconen vormpjes)* vul de muffins met de blauwe bessen of de frambozen - een combinatie van beide kan natuurlijk ook!* klop de muffin houder een paar keer op het aanrecht om het beslag stevig te laten zakken en schuif de tray in de oven
30 minuten wachten et voilà 😋
Raff krijgt op deze manier elke dag een lekkere muffin met wat extra fruit naast z’n dagelijkse fruithap!