Snap
 • slapen tijdens voeding
 • Baby
 • Voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding: wat nu?

We geven je een aantal handige tips!

Na de geboorte verliest je baby vaak wat gewicht. Vervolgens moet hij weer goed aankomen, anders heeft hij te weinig energie om te drinken. Het is daarom belangrijk dat je kind niet steeds in slaap valt tijdens de voeding. Maar wat kun je doen als dat toch gebeurt?

In de eerste periode drinken baby's acht tot tien voedingen per 24 uur. Overdag zit er drie tot vier uur tussen de voedingen, 's nachts mag dit vijf uur zijn. Als een pasgeboren baby te lang slaapt tussen de voedingen, kan zijn glucosespiegel te laag worden. Glucose is nodig voor de hersenontwikkeling en om genoeg energie te hebben om te drinken. Bij borstvoeding is regelmatig drinken ook nodig om de melkproductie goed op gang te brengen. Een handkolf kan de melkproductie extra stimuleren. Sommige baby's willen juist vaker drinken. Door je baby vaak aan te leggen, komt de borstvoeding goed op gang en wordt je baby sterker.

Genoeg drinken: daarom is het belangrijk

Bij elke voeding zou je baby tien tot twintig minuten actief moeten drinken. Je ziet en hoort hem dan slikken. Drinkt je baby korter, is hij vooral aan het sabbelen of valt hij in slaap tijdens de voeding? Of vraagt hij minder dan acht tot tien keer per etmaal om een voeding? Dan kan het zijn dat hij minder melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Dit kan nadelig zijn voor de groei en energie van je baby. Om goed te kunnen drinken heeft je baby genoeg energie nodig. Daarom is het belangrijk om hem wakker te maken als hij te lang niet om voeding vraagt of als hij passief drinkt. Zo voorkom je ook dat je te weinig melk aanmaakt of dat hij de borst niet goed leeg drinkt, waardoor melkkliertjes verstopt kunnen raken. Als je baby goed op gewicht is en goed groeit, is het na ongeveer twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor een voeding. Twijfel je of je baby genoeg binnenkrijgt? Er zijn signalen die aangeven of je baby genoeg heeft gedronken.

Baby valt in slaap tijdens voeden

De meeste baby's worden vanzelf om de drie à vier uur wakker als ze honger hebben. Als je baby zich regelmatig meldt, hoef je hem niet wakker te maken voor een voeding. Maar sommige baby's slapen wel te lang, worden niet alert genoeg om te drinken of vallen tijdens de voeding in slaap. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Een zware, langdurige bevalling: je baby is daarna eerst te moe om goed te drinken.
 • Een te langzame melkstroom.
 • Geelzucht: als een baby te veel bilirubine in het bloed heeft, kan hij suf zijn.
 • Een te lage bloedsuiker nadat je baby te lang heeft geslapen tussendoor.
 • Vroeggeboorte: voor een premature baby kan drinken te vermoeiend zijn.
 • Als je baby niet goed groeit: door veel te slapen verliest hij zo min mogelijk energie.

Merk je dat je baby moeilijk wakker te krijgen is voor een voeding of dat hij niet goed drinkt omdat hij steeds in slaap valt? Bespreek dit dan met de kraamverzorgster, verloskundige of een lactatiekundige. Ook als je na de bevalling met je baby in het ziekenhuis bent opgenomen, kun je dit met de verpleging bespreken. Zij kunnen bekijken of er een medische reden zou kunnen zijn en advies geven om je melkproductie goed op gang te brengen.

Wat te doen tegen een slaperige baby?

Soms kan je baby tijdens het voeden in slaap vallen. Geen paniek, hier zijn wat tips om hem weer wakker en actief te krijgen:

 • Praat rustig tegen je baby.
 • Masseer zijn voetjes of wrijf zachtjes over zijn rug om hem alert te maken.
 • Huid-op-huidcontact is geweldig: leg je baby bloot tegen je blote borst. Dit stimuleert zijn reflexen en werkt ook bij kunstvoeding.
 • Streel met je tepel of de speen van de fles langs zijn lippen, mondhoek, kaken of wangen om zijn drinkreflex te activeren, zelfs als hij slaapt.
 • Een druppeltje melk op zijn lippen kan hem ook aansporen om te drinken.
 • Wrijf over de muis van zijn hand bij zijn duim. Dit veroorzaakt een reflex die hem weer laat drinken.
 • Probeer halverwege het voeden van houding te veranderen, dit werkt zowel bij borst- als flesvoeding.
 • Verschoon je baby halverwege, vooral handig als je van borst wisselt.
 • Laat je baby een boertje doen als hij in slaap valt.
 • Bij borstvoeding kan borstcompressie helpen. Druk met je hand om de melkstroom te stimuleren.
 • Als je baby zelfs met borstcompressie niet meer drinkt, probeer dan de andere borst. Dit kan een paar keer per voeding.

Doe dit niet om je baby wakker te houden

Het is belangrijk om je baby niet te laten schrikken om hem wakker te maken of te houden. Praten met een harde stem, hem wakker schudden, koud water of een koude washand in zijn gezicht zijn geen goede methoden. Als een baby schrikt, kan dit stresshormonen vrijmaken, waardoor hij minder goed gaat drinken. Als het je niet lukt om je baby goed wakker en alert te krijgen voor de voedingen, neem dan contact op met je verloskundige, een lactatiekundige of de huisarts.

Lees ook: 
Hoe verwerk je verlies van wat je nooit hebt gehad