Snap
  • Voeding
  • eten
  • Groente
  • help

Aan tafel!

Kinderen en eten, ik denk voor de meeste wel een struikelblok in de opvoeding. Althans, dat hoop ik.

Met 2 meiden van 2 en 5 jaar is het altijd reuze gezellig in huis en aan tafel. Maar toch is daar iedere avond weer de strijd om het eten. En dan heb ik het voornamelijk over groente eten. Waar de jongste met gemak alles in haar mondje stopt wat ze voorgeschoteld krijgt, is de oudste een heel ander verhaal.

"Iehw dat lust ik niet" is het standaard zinnetje dat uit haar mond komt zodra het bord voor gezet wordt. En zie dan maar eens haar te overtuigen dat ze eerst moet proeven. Van beloningen tot beperkingen (lees geen toetje), het maakt allemaal niet uit. Ik ben totaal geen voorstander van geen toetjes als je niet eet, maar soms weet ik het even niet meer en is dat nog mijn enigste middel om haar ook maar iets te laten eten.

Yazz is altijd al een moeilijke eter geweest. Bij het eerste hapje moest ze al niks hebben van groente en dit is altijd zo gebleven. Ik wil er ook niet een te groot ding van maken, dat werkt averechts. Ik ben best wel relax in de opvoeding naar de meiden en probeer er altijd een positieve draai aan te geven. Maar soms ben ik even de wanhoop nabij en weet ik even niet hoe ik hier positief in kan blijven. 

Hoe doen andere moeders dit?

2 jaar geleden

Ja ik probeer het ook maar los te laten maar soms is het zo frustrerend 😂 Ik vind dat van die schaal rauwkost al best een goede tip! Die ga ik in ieder geval al meenemen 👍

2 jaar geleden

Oh, dit is zo herkenbaar. Zij het dat het bij ons om twee jongetjes van 5 en 3 gaat en de jongste weigert te eten. Ik was in de overtuiging dat een toetje altijd mag, maar toen mijn kinderen alleen toetje aten (gewoon yoghurt), ben ik daar van afgestapt. Wij eten sowieso niet elke avond een toetje, maar ze krijgen alleen een toetje als ze in ieder geval hebben geprobeerd. Het bord hoeft niet leeg. We laten het nu maar wat los. Ik maak vaak rond half 5 een schaal met rauwe groente (komkommer, wortel etc) en dat zet ik dan bij ze neer als ik eten kook. Hebben ze in ieder geval wat groenten binnen. Mocht iemand de gouden tip hebben, dan lees ik graag mee 😉