Snap
  • Voeding
  • tips
  • boodschappen
  • besparen

8x tips om te besparen op je boodschappen

Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

5 euro voor een trosje bananen? 3 euro voor een brood? Door de inflatie zijn de boodschappen een stuk duurder geworden afgelopen tijd. En dus kan het zijn dat je minder te besteden hebt. Door slim boodschappen te doen en weinig eten te verspillen, kun je flink besparen op de kosten. Mamaplaats zet hieronder de beste bespaartips om een rij voor jouw boodschappen. Lezen maar!

1. Maak een weekmenu 

"Wat eten we vanavond?", is de meest gestelde vraag in elk gezin. Daarom is het opstellen van een weekmenu de ideale oplossing. Zo hoef je niet elke dag na te denken over wat je gaat eten, je kookt een stuk gevarieerder en je hoeft maar één keer in de week boodschappen te doen. Bovendien ben je minder snel geneigd om impulsieve aankopen te doen in de supermarkt.

2. Bezoek de markt 

Je kunt flink wat geld besparen door simpelweg een bezoekje te brengen aan de markt. Verse producten zoals groente en fruit zijn er vaak goedkoper dan in de supermarkt. Zeker aan het einde van de dag wanneer de verkopers van hun verse producten af willen. 

3. Kies voor het huismerk 

Veel mensen denken dat producten van het huismerk minder lekker zijn, maar dit hoeft echt niet altijd zo te zijn. Vaak smaken de huismerk producten hetzelfde, maar zijn ze een stuk goedkoper. Ga daarom eens voor een pastasaus of broodbeleg van het huismerk; de kans is groot dat je het net zo lekker vindt als het A-merk. 

4. Koken met restjes 

Een halve paprika, een zakje groente of een beetje pasta over? Neem de restjes uit je koelkast en vriezer als startpunt voor een nieuwe maaltijd. Met restjes groente, vis, rijst of pasta kun je makkelijk een heerlijke soep, roerbak gerecht of salade maken. Duurzaam én goedkoop. 

5. Kies voor aanbiedingen

Eens in de zoveel tijd zijn de pakken koffie of de wc-rollen in de aanbieding. Tijd om te hamsteren! Zeker als het gaat om producten die oneindig houdbaar zijn. Maar dan moet je thuis natuurlijk wel genoeg kastruimte hebben. Extra tip: gebruik het product dat in de aanbieding is, meteen meerdere keren die week. Zijn de uien goedkoop? Verwerk ze in een heerlijke uiensoep, hutsspot of pasta. Lekker, gevarieerd en ook nog eens goedkoop.

6. Gebruik je vriezer 

Je kunt veel meer invriezen dan je denkt. Heb je voor vier man gekookt maar heb je meer dan de helft over? Vries het in! Producten als verse kruiden zijn relatief duur en vaak gebruik je maar een deel van wat er in de verpakking zit. Heb je kruiden over? Bewaar ze in de vriezer voor de volgende keer. Invriezen kan bijvoorbeeld ook met stukken kaas, brood en vleeswaren.

7. Koop groot in

Gebruik je bepaalde producten zoals rijst heel vaak? Dan is het slim om dit in grote verpakkingen te kopen. Kleine zakjes bij elkaar zijn namelijk veel duurder dan één grote bulk. Het is misschien even sjouwen, maar je portemonnee is je erg dankbaar. 

8. Kies voor seizoensgebonden producten

Groenten en fruitsoorten die in het seizoen zijn, zijn vaak stukken goedkoper. Daarom kan je bijvoorbeeld aardbeien en meloenen in de winter beter in het schap laten liggen. Daarnaast smaken ze lang niet zo lekker als in de zomer. Houd daarom altijd de seizoensgebonden producten in de gaten en pas je weekmenu erop aan. 

Lees ook: Maakt klassieke muziek je baby slimmer?