Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • kolven
  • kunstvoeding
  • voeden

100% borstvoeding via fles

De ene mama geeft live borstvoeding, de ander geeft deels live voeding en kolft deels (vaak als ze weer beginnen met werken of eens een avondje wijntjes willen drinken) maar er is weinig informatie te vinden over fulltime kolven. Maar dit was juist wat ik zo graag wilde doen. Wel de borstvoeding geven aan mijn kind maar ik wilde ze niet aanleggen aan de borst. Waarom niet? Gewoon, niest voor mij. Past niet bij mij en heb er geen gevoel bij om een kind aan je boobie te hebben liggen lurken. Ieder zijn ding ;)

Daarom was het erg jammer dat er nou weinig info over te vinden was over als je volledige borstvoeding via de fles wilt geeft. Zo heb ik ook (nu twee maal) ervaren dat “iedereen” het een beetje een lastig ding vindt. Dat begint in het ziekenhuis, gaat verder op de kraamverzorgende en zo ook op het consultatiebureau. Want zodra jij jouw gouden goedje in een flesje stopt wordt er gekeken naar hoeveel cc een baby krijgt. Maar hoe zit dat dan met live voeden? Daar ziet niemand (tenzij je je baby voor het voeden en na het voeden weegt) wat er nou echt naar binnen gaat!

Dus op het moment dat jij jouw gouden goedje in een flesje stopt dan “moet” je de kunstvoeding hoeveelheden aanhouden. Maar kunstvoeding en borstvoeding zijn totaal verschillende dingen. Niet dat het ene minder goed is dan het andere, absoluut niet! Elk kindje wordt groot met beide soorten melk. Maar aan kunstvoeding hangt een hele formule met gewicht en hoeveelheid. Dit is afgestemd op wat er in de samenstelling van de kunstvoeding zit. Dan kan je dit toch niet ook gebruiken voor borstvoeding? De ene mama heeft vettige melk, de andere mama minder vettige. Als een baby aan de borst zelf mag weten hoeveel het drinkt dan mochten mijn kinderen dit dus ook met de fles!

Anders krijg je bijvoorbeeld een huilende baby nadat de 30cc op is “want dit hoort bij de formule” en zouden ze niet meer mogen drinken? Maar aan de borst had je kindje misschien wel 40cc gedronken omdat dit nodig was. Dus wat deden wij? Altijd genoeg in het flesje, zodat ze zelf konden aangeven wanneer ze vol zaten. Een baby wordt namelijk geboren met het kunnen aanvoelen van een verzadigd buikje. Dus wij keken gewoon naar wat ons kindjes nodig hadden.

Uiteindelijk heb ik het zelf “maar” 5 a 6 weken gedaan (bij alle drie de kindjes) en zijn we over gegaan op kunstvoeding. Gewoon, omdat ik er geen zin meer in had. En ik wilde niet iets met tegenzin doen. Het eerste beetje goud hadden ze binnen en daar waren wij al heel blij mee. Happy mommy is happy baby.

De overgang van borstvoeding naar kunstvoeding hebben wij geleidelijk opgebouwd. Zaten we op bijvoorbeeld 60cc per fles? Dan ging er 40cc moedermelk in en 20cc kunstvoeding. Ging dit goed? Dan gingen we naar 50/50. Zo kunnen de darmen van je kindje rustig aan wennen aan de kunstvoeding.

Dit is wat voor ons werkte lieve mama’s. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen te werken! Maar we hebben dit bij 3 kindjes kunnen “testen” en ze doen het nog steeds goed ☺ Voordeel was dat ik makkelijk kon kolven dus altijd genoeg melk had. Mocht je niet genoeg hebben kan je altijd bijvoeden met kv. Dit maakt het gelijk weer “lastig” omdat je dan die formule gaat mengen met de borstvoeding waar ze “van mogen drinken wat ze willen”. Maar volg hier in je gevoel. Je weet zelf wel wat goed is, echt. Is je baby happy en tevreden? Dan zit je goed! Heb je een vraag hier over? Of wil je tips over hoe wij het deden? Ik ben geen kenner, absoluut niet. Maar ik wil je graag helpen met onze ervaring hoe wij dit aangepakt hebben! (Je mag me altijd een berichtje sturen via Instagram!)

Liefs!

3 jaar geleden

Ik kolf bijna 8 maanden inmiddels fulltime

3 jaar geleden

Hier een deels live deels kolvende mama maar ik weet wel dat je op Facebook groepen hebt voor fulltime kolvers en dan natuurlijk ook de La Leche League die iedereen met borstvoeding wilt helpen 😊❤

3 jaar geleden

🙋🏼‍♀️ Hier een fulltime kolver! Not by choice. Ik had dolgraag lang live willen voeden maar dat ging niet. Ik liep ook echt tegen een zooitje onbegrip aan, niet te doen. Ik zat bij een BV Facebook groep en werd er gewoon misselijk van opmerkingen als: is er al een laktatie kundige bij geweest? (ja 10 keer!) ik zou daar nooit voor kiezen, live voeden is zooooo veel makkelijk (no shit sherlock! Alsof ik het voor de lol doe!) en ga zo maar door. Uiteindelijk een Facebook groep gevonden voor fulltime kolvers! Geweldig! Wat een steun en echte goede tips voor fulltime kolven heb ik hier gevonden. Want het is gewoon een heel andere tak van sport als live voeden of KV. Dat klopt helemaal wat jij zegt. De meeste laktatie kundigen weten er niet veel over of geven verkeerd advies. Ik heb het 9 maanden volgehouden. Helaas moest ik stoppen. Maar daarna ook nog eens 9 maanden donormelk gehad van andere fulltime kolvers met overproductie. Helemaal geweldig.

3 jaar geleden

Vanwege de vroeggeboorte moest ik wel alles kolven, dat ging zo de sonde in. Na een week of 6 konden we af en toe proberen aan te leggen of een flesje geven, maar met de ademondersteuning kon dit nog niet heel gemakkelijk. Eenmaal thuis probeerde ik het wel, maar het lukte vaker niet dan wel wat voor veel frustratie zorgde. Het gaf mij heel veel rust om het besluit te nemen om alles gekolfd te blijven geven aan beide heren. Uiteindelijk ruim een half jaar moedermelk gegeven voordat mijn lichaam het echt niet meer leuk vond. Omdat wij een langdurig ziekenhuistraject hadden, hijgde de lactatiekundige af en toe in je nek om het vloeibare goud te stimuleren. Nu was de aanvoer bij mij geen probleem en wilde ik ook graag moedermelk geven, dan had ik nog het gevoel iets voor ze te kunnen doen. Maar het moet voor iedereen een eigen keuze blijven, zonder je te hoeven schamen. Als het bijvoorbeeld niet op gang komt, worden al die kindjes ook gewoon groot op kunstvoeding.