Zonbescherming voor baby, kind en oceaan: dé tips
Smeertips en de fijnste alles-proof zonnebrandcrèmes
Je wilt de huid van je kleintje optimaal beschermen tegen de zon. En tegelijk zoek je een zonnebrandcrème die lekker smeert, niet plakt, geen witte waas achterlaat én het liefst ook nog eens oceaan-vriendelijk is. Een heel wensenlijstje dus. Wij vertellen je alle belangrijke weetjes over zonbescherming voor baby's en kinderen én tippen je de must-have producten!
Zonnebrand is essentieel in de bescherming van onze huid tegen schadelijke gevolgen van de zon. Alle kinderen, en zeker baby’s, hebben een gevoelige huid en dat vraagt om extra zorgvuldig beschermen tegen de zon. Kleine kindjes houd je het liefst zo veel mogelijk in de schaduw, maar bij ontdekkende peuters en kleuters kan dat een uitdaging zijn. En dan kun je dus maar beter helemaal op de hoogte zijn van alle belangrijke weetjes over zonbescherming. We zetten ze voor je op een rij:
Let op zonkracht
Wist je dat een voorjaarszon in maart net zo fel en krachtig kan zijn als in de zomer? Het draait allemaal om de zonkracht, niet om de temperatuur. Zelfs op een frisse, zonnige dag kan de zonkracht even hoog of zelfs hoger zijn dan op een hete dag. En als er in de winter sneeuw ligt kunnen de UV-stralen zelfs nog sterker zijn, vanwege de weerkaatsing. De winter en lente brengen nog een extra risico met zich mee, want je winterhuid heeft nog niet de natuurlijke bescherming opgebouwd die het nodig heeft. Daarom is het slim om regelmatig de de UV-index te checken en ook in de winter, lente en herfst zonnebrandcrème te gebruiken. Dit geldt al vanaf zonkracht 3. Ook op bewolkte dagen, want UV-stralen laten zich niet tegenhouden door wolken.
Smeer rijkelijk en vaak
Zonnebrandcrèmes beschermen in de praktijk minder goed dan op de verpakking staat, blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Dit komt omdat in het lab een veel dikkere laag zonnebrand wordt getest dan wij in de praktijk smeren, gemiddeld zo 4 keer zo dik. Door minder dik te smeren dan eigenlijk nodig is, krijg je niet de SPF-bescherming die op de verpakking staat. Goed en rijkelijk insmeren is dus enorm belangrijk.
Experts raden aan om minstens 7 theelepels zonnebrandcrème te smeren en het goed te laten intrekken voor optimale bescherming. Dit betekent zo dik als je pindakaas op een boterham zou smeren. En, vergeet niet om elke 2-3 uur opnieuw te smeren, zelfs als je al een kleurtje hebt. Smeer jezelf en je kleintjes het liefst in vóór het aankleden. Dit is niet alleen makkelijker, zo weet je ook dat je alle plekjes gehad hebt. Zo zijn er ook plekjes die extra ingesmeerd moeten worden. Ook met een 'waterproof'-zonnebrand is het beter om je na het zwemmen opnieuw in te smeren. Ondanks wat het label doet vermoeden, zijn zulke zonnebrandmiddelen nooit honderd procent bestand tegen water en zweet.
Let op: gebruik je naast een zonnebrandcrème ook iets tegen muggenbeten met DEET? Dan moet je ook vaker smeren, want deze stof vermindert de werking van zonnebrandmiddel.
Zonnebrandcrèmes speciaal voor baby en kind
In principe is er geen wezenlijk verschil tussen zonnebrandcrème voor kinderen en volwassenen. De meeste ingrediënten zijn hetzelfde. Reguliere zonnebrandcrèmes bevatten alleen vaak parfum, wat de gevoelige huid van je kleintje kan irriteren. Een kids-proof zonnebrandcrème bevat dus liever geen parfum of geurstoffen. Ook natuurlijke en biologische producten kunnen die stoffen bevatten (denk aan rozenolie of bijenwas), dus lees het atiket altijd zorgvuldig. Daarnaast zijn er een aantal andere irriterende stoffen die je liever niet in je fles kids SPF terugziet:
- Geen parfum
- Geen parabenen
- Geen alcohol
- Geen chemische filters (met name voor baby's belangrijk)
- Geen essentiële oliën
Het KWF adviseert om voor kinderen altijd SPF 50 of SPF 50+ te gebruiken. SPF staat voor Sun Protection Factor en laat zien hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Check ook altijd de verpakking of het product een breedspectrum UVA- en UVB-bescherming biedt. UVA is verantwoordelijk voor huidveroudering en UVB voor zonverbranding.
Oceaan-vriendelijke zonbescherming
Behalve bewust te zijn wat je op je eigen huid en die van je kinderen smeert, is het geen overbodige luxe om ook stil te staan bij de impact van zonnebrand op het milieu. Sommige ingrediënten kunnen namelijk schade toebrengen aan de vissen en het koraal in de oceaan. De belangrijkste boosdoeners zijn microplastics, chemische filters (zoals oxybenzone, octyl methoxcinnamate, octocrylene, avobenzone, homosalate, 4-methylbenzylcathinone) en nano-deeltjes van titaniumoxide en zinkoxide. Soms staat op de de fles al dat de zonnebrand koraal- of oceaan-vriendelijk is, maar het is op het etiket niet altijd goed te ontdekken of er echt geen microplastics in zitten. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen: zo kun je je product checken via Beat the microbead.
Ga je op een (strand)vakantie naar een exotisch oord? Kijk dan of daar beperkingen gelden voor zonnebrand met bepaalde ingrediënten. Je kunt ook ter plekke je zonnebrand kopen, dan ben je verzekerd dat het product aan de lokale regels voldoet.
Onze favoriete baby, kind en oceaan-proof zonnebrandproducten:
- Action Zenova Kids Sun Spray SPF50
- Lovea Bio Kids Spray Hydratant SPF50
- Avène Suncare Spray Enfant SPF50+
- Naïf Baby & Kids Mineral Sun Stick SPF50
Welke zonnebrandcrème gebruik jij het liefst voor je kind?