Snap
  • speen
  • stoppenmetdespeen
  • Fopspeen
  • speenweg

Dit is dé leeftijd om te stoppen met de speen

En dat is al best vroeg volgens deze experts.

Meteen na de geboorte heeft je baby al zuigbehoefte. Meestal wordt dat bevredigd na het geven van borst- of flesvoeding, maar soms niet. Dan wil je baby iets hebben om aan te zuigen. De fopspeen is daar natuurlijk voor gemaakt en is voor veel ouders vaak een life saver. Toch is het is volgens experts ook goed om weer op tijd te stoppen met de speen. Wanneer? Lees snel verder!

Een speen voor je baby geeft troost en werkt kalmerend (en niet alleen bij je baby). Ook kan het zuigen op een speen zelfs pijn verlichten, zoals bij krampjes. De fopspeen verlaagt zelfs het risico op wiegendood, omdat je baby minder snel met het neusje in het matras terecht komt. Flink wat voordelen dus, waardoor je ook zeker een speen aan je baby kan geven in de eerste maanden.

Er hangen ook nadelen aan speengebruik, vooral als dit langdurig is. Zo kan de speen effect hebben op de groei en stand van de tanden en ook op de spraak. Daarnaast kan je kind vanaf een jaar of één afhankelijk worden van het speentje. Dat maakt het vervolgens lastiger om te stoppen met de speen.

Stoppen met speengebruik na een jaar

Geen nood dus als je kind ouder is dan een jaar en nog steeds met een speen loopt. In dat geval is de beste leeftijd om te stoppen met de speen zo'n jaar of 2,5, volgens socioloog en slaapcoach Ewelina van Eindelijk Slapen. Zij vertelt: "Als je kind leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt is je kind in meer staat in staat om begrip te hebben voor veranderende situatie."

Bij 2,5 begrijpt je kind dus goed wat de bedoeling is: de speen verdwijnt. Hier zijn veel handige trucjes voor. Zoals een speen in de aarde stoppen en de volgende dag een lolly of ander cadeautje terugvinden wat daar 'gegroeid' is. Of de speen door je kind zelf in de prullenbak gooien, dat maakt het echt. En vervolgens een cadeautje uit laten kiezen. Sommige ouders sturen de speen op naar een fantasieland en dan komt daar een beloning voor terug. Denk aan een knuffeltje, dan kan net zo'n troost zijn voor je peuter als een speen.

Stoppen met de speen voordat je baby een jaar oud is

Daarom raden experts aan om te stoppen met de speen voordat je kindje een jaar oud is en het liefst tussen de zes en twaalf maanden. Op deze leeftijd neemt de zuigbehoefte namelijk af en wordt de speen eerder een gewoonte. We weten allemaal hoe lastig het is om van gewoontes af te komen... 

Preverbaal logopedist Maaske Treurniet adviseert aan LINDA.nl om de speen af te bouwen als je baby tussen de drie en zes maanden oud is: "Als logopedist heb ik hem het liefst voor de tweede verjaardag eruit. Alleen snappen kinderen van één jaar het niet goed, dus daarom zeg ik: doe de speen al weg voor de eerste verjaardag. En als dat niet lukt: met drie jaar moet die écht weg zijn."

De speen afbouwen bij je baby

Bij baby's tussen de drie en acht maanden kun je het speentje weghalen uit bed, net wanneer je baby in slaap valt. Wordt je kindje weer wakker, geef de speen dan even terug en probeer het opnieuw. Dit kan best even wat oefening vergen en een paar dagen duren. Daarna zou je baby zonder speen in slaap moeten kunnen vallen. Vervolgens kun je ook bij de slaapjes overdag stoppen met de speen. Heeft je baby toch wat extra's nodig om te kalmeren, dan kun je eens white noise of een knuffeltje proberen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.