Voordelen aan een verlies?
Hanne is rouwcoach en helpt kinderen én hun ouders omgaan met verlies.
Ouders maken zich altijd zorgen over de korte en lange termijn effecten van een verlies op hun kinderen. We praten hier samen over. Wat de mogelijke effecten zijn, hoe je ze herkent en wat je als ouders kunt doen om je kind te steunen.
Het gaat dan over de impact van een verlies op jonge leeftijd, zoals:
✔️ Emotionele en psychologische impact, denk aan angst en onzekerheid.
✔️ Sociale en gedragsmatige effecten, bijvoorbeeld moeilijkheden in relaties.
✔️ Cognitieve impact, zoals langdurige effecten op zelfbeeld.
Praten met ouders over positieve gevolgen op langere termijn voelt altijd ongemakkelijk. Ik realiseer me hoeveel verdriet en zorgen ouders dragen van zichzelf én hun kinderen. Er is nog geen ruimte om verder te kijken dan de dag van morgen. Laat staan een voorstelling te maken van enige positiviteit die de verdrietige gebeurtenis op langere termijn kan hebben.
Toch benoem ik het. Noem het een klein sprankje hoop dat ik geef.
Als je als kind iemand verliest, betekent het namelijk niet dat je automatisch later problemen krijgt. Alles valt en staat met hoe je zelf en de omgeving omgaan met het verlies. Soms speelt het gemis een bijrol, soms een grote hoofdrol.
Wat is dan dat sprankje hoop op de langere termijn?
🔸 Kinderen kunnen een verhoogde veerkracht en emotionele intelligentie ontwikkelen door het verlies. Ze kunnen bijvoorbeeld beter omgaan met stressvolle situaties.
🔸 Het verlies van een geliefde kan kinderen helpen om hun eigen waarden en prioriteiten in het leven scherp te stellen en naar te leven.
🔸 Voor sommige kinderen kan rouwen een creatief proces worden. Ze kunnen kunst, muziek, schrijven of andere vormen van zelfexpressie gebruiken om hun gevoelens van verdriet en verlies te verwerken.
Een sprankje hoop. Soms is dat precies wat een gitzwarte periode een klein beetje licht kan geven ❤️.
Lieve groet,
Hanne