Snap
  • zwangerschap
  • Miskraam
  • missedabortion
  • zwangerschapsverlies
  • Zwanger
  • Kinderwens

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij "eindelijk" een positieve zwangerschapstest. Na ongeveer 7 maanden. Ik weet dat het eigenlijk niet lang is, maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of "het was in één keer raak".

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes. Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie de afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Misschien zwanger

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, ik was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding. Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

De eerste echo

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland en wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had twee keer een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek, ongeveer met 5 weken. Direct belde ik naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was, gaf zij toen aan. Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal. Ik was er extreem alert op en ik vraag me af of ik het anders ook gezien had. Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine "rijstkorrel" liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld, gaf de verloskundige aan. Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld! Voor de zekerheid werd er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam, maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

De tweede echo

Het is 13 oktober. Ik ben 8 weken en 4 dagen zwanger en het is de dag van de tweede echo. Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik heb ook geen bloedverlies meer gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie, zoals we dit de vorige keer zagen, was er niet. Er was wel iets aan hartactiviteit, maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt, is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was, wordt er een afspraak gemaakt voor een week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️

1 jaar geleden

Heb het helaas ook 4 keer meegemaakt

1 jaar geleden

Veel sterkte!

1 jaar geleden

He wat een verdrietig verhaal. In november ook een missed abortion gehad met 9 weken na een stilgeboren kindje. 😘 wens je veel sterkte en hopelijk brengt 2023 beter nieuws voor ons.

1 jaar geleden

He wat een verdrietig verhaal. In november ook een missed abortion gehad met 9 weken na een stilgeboren kindje. 😘 wens je veel sterkte en hopelijk brengt 2023 beter nieuws voor ons.