Snap

Mijn kind gaat dood en er is niks wat ik kan doen

Zo machteloos. Haar zusje blijft alleen achter.

Machteloos staan we aan de zijlijn, toezien hoe ons perfect uitziende kindje als een vlammetje aan het doven is. En er is helemaal niks wat we kunnen doen om dat te voorkomen. Ik kon niet eens meer naar mn dochter kijken zonder te denken, mijn god, mijn kind gaat dood. En er is niks wat ik doen kan om dat tegen te gaan.

Dat gevoel van machteloosheid is iets wat ik nogsteeds moeilijk van verkroppen. Evenals het zien vechten van een ijzersterk meisje. Vechten tegen iets waar je niet van winnen kan. En kapot hartje, waar zoveel mis mee is dat er geen kwaliteit van leven zal zijn. En er is niets dat iemand voor haar kan doen. Niets wat wij als ouders kunnen doen, behalven alle liefde geven die we in ons hebben.
En terwijl ons meisje vecht, worden wij overspoeld door emoties. Want er ligt nog precies zo'n zelfde zelfde meisje in een bedje ernaast. Het zelfde lieve snoetje, de zelfde haartjes. Een identiek tweelingzusje met wie ze samen in mijn buik zat, 32 weken lang. Samen in de zelfde vruchtzak, zonder tussenschot, huid op huid.
2 meisjes die niet samen mochten opgroeien.
Slechts zes dagen hebben wij herinneringen mogen maken als gezin. Herinneringen met een zwart randje. Want ons meisje werd met de dag rustiger, dunner, sliep veel en deed nog nouwelijks haar oogjes open. Kreeg morfine en andere medicatie tegen pijn en honger. Want gevoed worden mocht ze niet. We konden, mochten en wilde haar leed natuurlijk niet verlengen. Dus werd er alles aan gedaan om het haar zo comfortabel mogelijk te maken. Want de verwachte twee of drie dagen, dat werden er zes.

Toen er snachts een verpleegster onze kamer binnen kwam, voelde het als een opluchting. Na dagen met leden ogen toezien zou het meest vreselijke gaan gebeuren. En tegelijkertijd had ik een knoop in mn maag. Ik was bang voor wat er komen ging. Maar na uren vechten was het moment daar. Onze wereld stond stil, voor even. Maar veel tijd om stil te staan hadden we niet. Want toen Riley overleed had Lexi ons heel hard nodig. Maar ook Lexi is een enorm sterk strijdertje. Want na haar vroeggeboorte was ze met vier weken ziekenhuis al thuis.
Ze doet het ongelooflijk goed, weet percies wat ze wil en is inmiddels een eigenwijze dreumes van 15 maanden. Die geen idee heeft van het feit dat ze een tweelingzusje heeft, maar elke dag kijken we naar haar foto's en vertellen we haar over haar lieve zusje Riley.

Ontvang een gratis autostoel

Ontvang nu een gratis Joie Gemm autostoel bij aankoop van een Qute Q-Cruiser.

> Bekijk hier

TODO: Add alt to media
9 uur geleden

Wat vreselijk verdrietig en wat een onmacht moeten jullie hebben gevoeld, ik kan me er nauwelijks een voorstelling van maken. Wat fijn dat Lexi het zo goed doet!

13 uur geleden

Ze zal zeker weten dat ze een tweeling zusje heeft

12 uur geleden

Absoluut. 32 weken heb ze haar gevoeld, huid op huid. Dat blijft bij haar, altijd.

10 uur geleden

Helemaal mee eens. Begeleid haar goed, want ze draagt een enorm verlies met zich mee.

10 uur geleden

I

10 uur geleden

Absoluut! Ik ben zelf 1 van een tweeling, waarbij de ander te laag in de buik lag. Heel vroeg in de zwangerschap is mijn moeder dit kindje verloren, nog te vroeg om te zien of het een jongen of meisje was. Onbewust was er altijd een bepaald gemis. Pas veel later toen ik het er met een collega over had die haar tweelingzus verloren heeft later in de zwangerschap, begonnen er wat kwartjes te vallen. Ik heb er nooit last van gehad, maar dat kan wel.

Wat een heftige tijd voor jullie zeg. En dapper dat je hierover schrijft. Kunnen vast andere moeders hier herkenning uit putten. Hou ons op de hoogte van hoe het gaat en hoe je Riley een plekje geeft binnen jullie gezin. Liefs, Laura