Snap
  • Verlies
  • rouwen
  • Rauwerouw
  • familie
  • Opa

Liefste (overgroot)opa

Het heeft niet mogen zijn...

Dit verhaal heeft een tijdje op zich laten wachten, omdat het zo pijnlijk is. Ik kreeg de woorden gewoonweg niet op papier.


De geboorte van onze eerste zoon brengt heel wat teweeg bij mijn familie, het eerste baby'tje in lange tijd (bijna 16 jaar!). Voor "pépé en mémé" zijn ze nog niet klaar, maar mijn oma & opa kijken er naar uit om voor het eerst overgrootouders te worden.

Na elke echo zit oma te wachten op een telefoontje, en sturen we de foto's door.

Door corona kunnen we het grootste deel van de zwangerschap enkel delen via de telefoon, omdat er niet mag samengekomen worden en we zeker geen risico wouden nemen bij mijn grootouders, die toch al op leeftijd waren.

Ook na de bevalling en tijdens de kraamperiode mocht er geen bezoek zijn. Langs de ene kant was het heerlijk in onze kleine bubbel met onze baby, langs de andere kant wou ik hem natuurlijk aan iedereen gaan tonen. Maar goed, dat kwam wel nog. We hadden immers alle tijd van de wereld om onze schat te gaan delen met vrienden en familie.


En dan kwam het vreselijke telefoontje.

"Opa ligt in het ziekenhuis".

Arthurke was toen 16 dagen oud.

Opa had blijkbaar al een tijdje last van zijn maag maar wou door corona niet naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Op een avond ging het echt niet meer goed, en besliste de huisarts dat opa toch echt moest gaan om te kijken wat er aan de hand was.

In de dagen erna wordt duidelijk dat hij kanker heeft, uitgezaaid, geen herstel meer mogelijk.

In plaats van plannen voor de toekomst, behandelingen bekijken, samen vechten, werd het plots loslaten en afscheid gaan nemen in het ziekenhuis.

Per dag mochten er 2 mensen op bezoek, dus gingen we elkaar afwisselen. Eerst tante & nonkel, de dag erna de neefjes, en dinsdag 15 december was het mijn beurt. Ik zou Arthur gaan voorstellen en tegelijk afscheid nemen van opa. Ergens haalde ik er wel troost uit dat opa onze allergrootste schat nog zou leren kennen, al was het maar voor een uurtje.


De nacht van maandag op dinsdag rond 3u word ik wakker gemaakt door Arthur, hij heeft honger. Ik leg hem snel bij mij om melkje te drinken. Zoals altijd kijk ik even op mijn gsm, mijn man werkt namelijk de vaste nacht, dus tijdens de voedingen antwoord ik vaak op berichtjes van hem.

"1 gemiste oproep: oma & opa".

Nee... Dit kan niet... Het zal toch niet... Alsjeblieft laat het niet...

"Beluister voicemail"

Met een bang hartje duw ik het nummer voor voicemail in, terwijl Arthurke half slapend ligt te drinken.

"Kim, het is oma hier. Ik ben daarnet opgebeld door het ziekenhuis. Opa is in zijn slaap overleden."

Nee. Fuck. Nee.


De rest van de nacht is een waas. Ik weet nog dat ik ben opgestaan en beneden heb gedoold tot mijn man thuis kwam van zijn werk om 8u. En toen kwam de emotionele crash, de stortvloed aan tranen.

Verdorie, 12 uur later ging ik bij hem zijn. 12 uur langer en hij zou Arthur nog leren kennen hebben. 12 uur langer en ik zou nog kunnen afscheid nemen hebben. 12 uur later en ik had je nog een laatste keer heel goed kunnen vastpakken, een laatste keer je gezicht zien, een laatste keer "dag opa".

Fuck.


Opa,

Je staat bij ons in de kast. Je bent er altijd bij. Ook in de drukke dagen, sta ik af en toe eens stil bij jouw potje as. Ik kijk vaak naar je foto en vraag me af wat jij zou gezegd hebben in een bepaalde situatie.

Het is nu al meer dan 2 jaar geleden, we zijn al 3 keer het nieuwe jaar ingegaan zonder jou en de rauwste rouw is naar de achtergrond gegaan. Oma heeft haar draai terug gevonden, we kunnen met liefde en plezier over jou praten, het leven gaat verder.


Maar één ding zal ik nooit kunnen loslaten: 

12 uur later was ik bij jou geweest. 💔

's avatar
1 jaar geleden

Lieve Kim. Jouw post bracht weer veel verdriet, ongeloof, zorgen en frustraties naar boven. Ik wist dat je het jammer vond dat je opa niet meer hebt knn zien. Maar niet dat je het er

's avatar
1 jaar geleden

zo moeilijk mee had. ( sorry foute knop) . Niemand kon vermoeden dat opa die nacht al zou sterven aan een hartstilstand. Maar 1 ding weet ik zeker. Opa was zo blij dat je weer in ons leven was. Jij en je mooie gezinnetje. Als oma de fotos van Arthurke toonde bloeide hij steeds open. Arthur was zijn oogappel. Opa was zo trots op jou. Het ging niet altijd over rozen voor jou persoonlijk en voor ons samen. Maar je hebt gevochten om te staan waar je nu staat. Ook al zou opa het nooit gezegd hebben. Maar hij hield heel veel van jou. En van jouw postieve en sterke karakter! En ik zeg/toon het veel te weinig. Maar ik hou ontzettend veel van jou! We zijn het niet altijd eens met elkaar. generatiekloofje zeker !😂Maar ik heb steeds veel respect voor jou en jouw beslissingen. Voor mij ben jij de dochter die ik nooit heb gehad.🥰 En nogmaals. Neem het van mij aan. Opa zag jou doodgraag. Het tonen was niet aan opa besteed he. Maar ik zag het als hij over jou praatte. Ik zag het in zijn ogen. LOVE JOU TO THE MOON AND BACK. VEEL LIEFS. Tante Els

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Familie_Sabbe?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.