Snap
  • Rouwcoach
  • power2kids
  • Afscheidnemen
  • rouwenverlies
  • dood

Aan je kind vertellen dat oma dood gaat.

Hanne is rouwcoach en helpt kinderen én hun ouders omgaan met verlies

Ik open de email van Jeanette. Een moeder van twee kinderen van 5 en 8 jaar. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en het duurt niet lang meer nu schrijft ze. Haar vraag is eentje die ik wekelijks krijg van andere bezorgde ouders. 


"Hoe vertel ik mijn kinderen dat hun lieve oma niet meer beter wordt?"


Er zijn een een paar dingen waar je als ouder op kunt letten. Hier 8 tips als je verdrietig genoeg in dezelfde schoenen als Jeanette komt te staan:

  1. Wees eerlijk en direct. Vertel je kind dat de persoon dood is, en dat hij of zij nooit meer terugkomt. Vermijd vaagheden of metaforen, zoals "op een lange reis" of "aan het slapen."
  2. Geef je kind de tijd om te verwerken. Het kan even duren voordat je kind begrijpt wat er is gebeurd. Wees geduldig en geef je kind de ruimte om zijn of haar emoties te uiten.
  3. Beantwoord de vragen van je kind. Je kind zal waarschijnlijk veel vragen hebben over de dood. Beantwoord deze vragen op een open en eerlijke manier, op een niveau dat je kind kan begrijpen.
  4. Laat je kind weten dat het niet zijn of haar schuld is. Kinderen kunnen soms denken dat ze de dood van de persoon hebben veroorzaakt. Maak duidelijk dat dit niet het geval is.
  5. Praat over gevoelens. Praat met je kind over zijn of haar gevoelens. Laat je kind weten dat het oké is om verdrietig, boos of bang te zijn.
  6. Betrek je kind bij de uitvaart. Je kind kan meehelpen op heel veel verschillende manieren met de voorbereidingen voor de uitvaart. Dit is een manier voor je kind om gefaseerd afscheid te nemen.
  7. Zorg goed voor jezelf. Het is belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen tijdens dit moeilijke proces. Praat met een vriend, familielid of coach over je eigen gevoelens.
  8. Herinner je kind aan de mooie herinneringen. Praat met je kind over de overledene en de mooie herinneringen die je hebt. Dit kan helpen je kind te herinneren aan de liefde die hij of zij voor de overledene had.

Wil je je kind actief begeleiden in deze verdrietige periode?

Lees je bovenstaande en denk je: ik voel nog niet genoeg houvast om met mijn kind in gesprek te gaan over de dood en afscheid nemen? Mail dan naar hanne@power2kids.nl. Ik ga je hiermee helpen!

6 maanden geleden

En wees vooral heel erg voorzichtig met het woord ziek. Kinderen zijn regelmatig ziek, ik zelf vroeger ook, en ik dacht echt dat ik dood ging als ik ziek was. Want mensen die dood zijn gegaan waren toch ziek? Geef het beestje een naam, noem hoe hard ook, kanker bij de naam, klinkt heel naar, maar het maakt een hoop verschil

6 maanden geleden

Wij waren eerlijk tegen ons Kids met van dat oma niet meer beter wordt dat oma dood gaat en dat oma een stertje wordt die we kunnen zien in de lucht de kids hebben een foto gehad van oma op hun kamer.

6 maanden geleden

Bedankt voor het delen! ❤️