Zo ga je veilig naar het strand met je kinderen
Met deze tips heb je een veilige stranddag met je kinderen.
Zonnige dagen doorbrengen op het strand: niets is leuker voor kinderen. Het water en het zand hebben een magische aantrekkingskracht op kids. Ze zijn dan ook in een oogwenk verdwenen, op zoek naar een mooie zeester of onderweg naar een berg zand om vanaf te rollen.
Een veilige stranddag met kinderen is wat je wil en met deze tips gaat dat helemaal lukken. Kan je zelf ook een beetje genieten van de zon en de zee.
7 tips voor een veilige stranddag met kinderen
Elk jaar raken honderden kinderen vermist op het strand en als ouder is dat een van je ergste nachtmerries. Gelukkig kan een hoop voorkomen worden met de volgende tips voor een veilige stranddag met je kinderen.
- Een veilige stranddag met kinderen begint eigenlijk al met de keuze van het strand waar jullie naartoe gaan. Plekken als Zandvoort en Bloemendaal zijn bezaaid met mensen, waardoor de kans dat je je kind uit het oog verliest een stuk groter is. Kies je voor een rustiger strand, dan heb je meer overzicht.
- Aangekomen op het strand? Bekijk dan het informatiebord even en de vlaggen die wapperen in de wind. Reddingsbrigades hebben allemaal vlaggen om aan te tonen of het veilig of verboden is om te zwemmen, of je wel of geen opblaasbare drijfmiddelen mag gebruiken en er is bijvoorbeeld een vlag die uitgaat wanneer een vermist kind gevonden is. Volg de vlaggen voor een veilige stranddag met je kinderen.
- Zorg dat je telefoonnummer zichtbaar is op het lichaam van je kind. Geef je kind bijvoorbeeld een SOS-armbandje met je naam en telefoonnummer erop. Of ga voor een waterdichte armband met Apple AirTag. Die geeft via een app precies aan waar je kind zich bevindt. Dat scheelt je toch weer wat hartverzakkingen. Tip: ben je elk armbandje vergeten? Bij de reddingsbrigade kun je gratis een armbandje ophalen waar je je naam en nummer op kan schrijven.
- Ga je met kleine kinderen de zee in? Houd dan altijd een armlengte afstand en doe liever geen opblaasbare bandjes om bij je kind. De wind kan je kind snel af laten drijven. Jonge kinderen die in de branding spelen, mogen onder toezicht tot knielengte het water in. Gaan ze dieper, dan is er meer kans op vallen en onder water ben je je kind snel kwijt. Spelen in een poeltje met warm water is nog beter.
- Laat oudere kinderen liever niet op opblaasbare krokodillen en unicorns het water in gaan. Ook dan kunnen ze door de wind en sterke stroming snel afdrijven en zelfs in een mui terechtkomen. Voor een veilige stranddag met kinderen neem je het liefst helemaal geen opblaasbare items mee.
- Spreek met oudere kinderen een punt af waar jullie elkaar ontmoeten als jullie elkaar kwijtgeraakt zijn. Dat kan de reddingsbrigade zijn, een strandtent of bijvoorbeeld een vlaggenmast. Ook fijn om aan oudere kinderen te laten zien: herkenningspunten in de omgeving van waar jullie zitten.
- Jonge kinderen hebben vaak niet door dat ze te weinig drinken en te lang in de zon zitten. Om de twee uur zonnebrandcrème smeren, hoeven we niet meer uit te leggen. Maar denk ook aan een petje of zonnehoed, een uv-shirt, regelmatig wat slokjes water en bijvoorbeeld komkommer en watermeloen voor extra vocht. Zo voorkom je een zonnesteek.
- Leer oudere kinderen wat ze kunnen doen als ze jou kwijt zijn. Kunnen ze de herkenningspunten en het afspreekpunt niet vinden? Laat ze dan een volwassene aanspreken en vertellen dat ze je kwijt zijn. Dan kan er gebeld worden naar je nummer op de SOS-armband.
Wat als je kind toch vermist is op het strand?
Houd je telefoon bij de hand zodat je meteen kan opnemen als iemand je belt. Check de herkenningspunten en het punt waar jullie zouden afspreken als jullie elkaar kwijtgeraakt waren. Meld bij de reddingsbrigade dat je kind vermist is, zij zullen helpen zoeken. Handig om in je achterhoofd te houden: kinderen lopen vaak met hun rug naar de zon toe en kinderen met lange haren lopen vaak tegen de windrichting in. In veel gevallen worden kinderen snel gevonden.