Wat moet ik regelen vóór ik het vliegtuig instap met mijn kids?
Ga je voor de eerste keer vliegen met je kind(eren)? Dat kan best spannend zijn. Ook wanneer het niet de eerste keer is, weet je dat er nogal wat geregeld moet worden. Daarom hebben wij hier informatie en tips voor je op een rij gezet! Een goede voorbereiding kan veel stress voorkomen ;)
Reisdocument regelen
Je kind heeft een eigen geldig reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen, ongeacht de leeftijd. Het bijschrijven van je kind in je paspoort is niet meer mogelijk. Afhankelijk van het land van bestemming is een paspoort nodig of volstaat een identiteitskaart. Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kan bij je eigen gemeente. Doe dit op tijd! Voor kinderen tot twaalf jaar is bij de aanvraag van zowel een ID-kaart als paspoort toestemming nodig van beide ouders. Voor kinderen tot achttien jaar is alleen voor de aanvraag van een paspoort toestemming van beide ouders nodig.
Controleer van tevoren of in jouw gemeente beide ouders aanwezig moeten zijn bij de aanvraag. In sommige gemeenten is schriftelijke toestemming ook voldoende.
Voor het aanvragen van een reisdocument zijn de volgende dingen vereist:
Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.Een geldig identiteitsbewijs van de ouders.Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden (schriftelijk of fysiek: afhankelijk van de gemeente waarin je woont).Bij de aanvraag en het ophalen van het document kan het zijn dat je kind mee moet, ook dit verschilt per gemeente.
Tickets boeken
Een vlucht begint natuurlijk met het boeken van de tickets. Bij veel luchtvaartmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of voor 10% van de ticketprijs. Een voorwaarde is dat je kind dan geen eigen stoel heeft en bij jou op schoot moet. Zie je dat niet zitten? Dan moet je een eigen stoel boeken. Je betaalt dan de volle prijs. Wat je ook kiest, je kind heeft sowieso een eigen vliegticket nodig.
Per volwassene mag je met maximaal 2 baby’s reizen. Reis je in je eentje met twee baby’s, dan moet er minimaal één kind bij jou op schoot. Voor de ander moet je een eigen stoel boeken. Als je kind tijdens de reis 2 jaar wordt, heeft hij voor de terugvlucht een eigen vliegtuigstoel nodig.
Op schoot
Wanneer je ervoor kiest om je kind op schoot te nemen, krijg je een speciale veiligheidsriem die je vastmaakt aan je eigen riem. Vaak gelden er dan wel beperkte regels voor de hoeveelheid (hand)bagage die je mee mag nemen. Check dit vooraf.
Bassinet
Als je een lange vlucht gaat maken, kun je van tevoren een bassinet reserveren. Dat is een wiegje waarin je baby kan slapen. Je kunt dat vaak bij je boeking aangeven, of doorgeven via de klantenservice. Controleer goed de maat. Vaak zijn baby's na hun eerste verjaardag al te groot voor een bassinet. Als dat het geval is, is het verstandig om een eigen stoel voor je kind te boeken.
Eigen stoel
Als je een eigen stoel boekt voor je kind, betaal je dus het volle tarief. Je reis wordt hierdoor een stuk duurder, maar je hoeft je kind niet op schoot te nemen. Voor lange vluchten kan dit prettig zijn. Bovendien gelden voor je kind dan de standaard regels voor (hand)bagage. Je mag daarnaast een maxicosi of autostoeltje meenemen. Die kun je op de vliegtuigstoel bevestigen, zodat je kind comfortabel zit.
Ticket boeken vóór de geboorte
Wil je een vliegticket boeken voordat je kind is geboren? Dat is bij de meeste maatschappijen gelukkig mogelijk. Oók als je de naam van de baby nog niet weet. Ga bij de vliegtuigmaatschappij na wat de mogelijkheden zijn. Na de geboorte geef je de naam en geboortedatum door.
Officieel mag je 7 dagen na de geboorte al vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Dit wordt echter niet aangeraden. Wacht liever totdat je baby 6 weken of ouder is. Dan is je zijn de longen volledig ontwikkeld en is je kind wat sterker.
Wat mag je meenemen in het vliegtuig?
Als je met kinderen (vooral met een baby of peuter) op reis gaat, heb je veel spullen nodig. Zowel onderweg als op bestemming. Wat mag je allemaal meenemen het vliegtuig in?
Handbagage
De regels voor handbagage verschillen per vliegtuigmaatschappij. Heeft jouw kind geen eigen stoel? Dan kan het zijn dat je kind geen handbagage mee mag. De babyspullen moeten dan dus in jouw eigen handbagage. Bij sommige maatschappijen mag je één extra (luier)tas meenemen. Soms zit daar een maximum gewicht aan vast van 5 of 10 kilo. Check dit van tevoren.
Buggy of kinderwagen
Een buggy of kinderwagen mag vrijwel altijd gratis mee in het ruim van het vliegtuig. Deze moet je inchecken bij de balie. Opvouwbare buggy’s mag je op Schiphol meenemen tot aan de gate. Grotere kinderwagens worden meestal al ingenomen bij de balie. Het kan handig zijn om een vliegveld-buggy te lenen als je je kind een paar uur lang moet dragen.
Maxicosi of autostoeltje
Een maxicosi of autostoeltje mag gratis mee het vliegtuig in als je kind een eigen vliegtuigstoel heeft. Kijk wel goed naar de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Vaak moet een autostoeltje aan bepaalde afmetingen en moet het met een tweepuntsgordel bevestigd kunnen worden.
Voeding
Reis je met een baby of peuter? Dan mag je in de meeste gevallen melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Wel mag je maximaal 100 ml gekookt water meenemen in je handbagage. Als je meer nodig hebt, kun je dit aangeven bij het cabinepersoneel.
Let op: vlieg je alleen met je kind(eren)?
Als je alleen reist met je kind(eren) is het verstandig om het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland mee te nemen. Je partner moet toestemming geven om jou alleen met je kind naar het buitenland te laten reizen. Het formulier is niet verplicht, maar je moet bij de grenscontrole wel kunnen aantonen dat je reist met toestemming van de andere ouder. Dit formulier bevat alle informatie die daarvoor nodig is. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.
Naast de toestemming heb je ook de volgende documenten nodig om alleen met een minderjarig kind naar het buitenland te reizen:
Een kopie van paspoort of identiteitskaart van de toestemminggevende ouderEen recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP) van je kind. Deze kun je opvragen bij de gemeente.Een recent uittreksel gezagsregister. Deze kun je opvragen bij de rechtbank.
Vervoer naar het vliegveld
Bedenk op tijd hoe je naar het vliegveld gaat komen en kom op tijd. Al helemaal met de situatie op Schiphol momenteel. Ga je met je eigen auto, word je gebracht en afgezet op het vliegveld, pak je de bus of neem je een taxi? Denk hier al over na en zorg voor een plan B. Plan altijd extra reistijd in naar het vliegveld (gemiddeld een halfuur tot uur).
Tips voor vliegen met kleine kinderen
Veel ouders zijn bang dat hun kind het op een huilen zet in het vliegtuig. De meeste kinderen huilen omdat ze (over)vermoeid zijn of niet krijgen wat ze willen. Tips:
Zorg voor voldoende afleiding. Vergeet de favoriete knuffels, boekjes of ander speelgoed niet mee te nemen. Ook kan het helpen om nieuw speelgoed mee te nemen. Dan is er nog genoeg te ontdekken. Lukt het je kind niet om in slaap te vallen? Loop rustig heen en weer door het vliegtuig.
En vooral: blijf rustig. Jouw kind voelt jouw stress en dat zal hem niet geruststellen. Voel je vooral niet schuldig als jouw kind huilt. Je doet je best!