Zomer? Pas op voor zand, tegels en speeltoestellen
Want ook hier kan je kind zich aan verbranden!
Dat je kind kan verbranden in de felle zon, dat weet je waarschijnlijk allang. Daarom zijn wij moeders altijd maar druk in de weer met smeren, weren en uv-kleren. Maar wist je dat je kind zich in de zomer ook kan branden aan zand, water, tegels en speeltoestellen? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Warm zand
Als je in de zomer regelmatig het strand bezoekt, dan ken je het wel: superheet zand dat zeer doet aan je voeten. Je kunt er niet op lopen zonder slippers en toch laten we onze kinderen er vaak urenlang in spelen. Wij vroegen Daniel Kadouch, dermatoloog en founder van Tenue Soleil®, hoe snel kinderen zich kunnen branden aan warm zand: "Het is belangrijk om te beseffen dat het zand op een zonnige dag temperaturen kan bereiken die hoog genoeg zijn om brandwonden te veroorzaken, vooral bij kinderen met hun gevoelige huid." Kadouch adviseert: "Zorg er altijd voor dat je kinderen goed beschermd zijn tegen heet zand, bijvoorbeeld door ze slippers of waterschoenen te laten dragen, en volg daarbij ook de juiste zonbescherming maatregelen op om zonverbranding te voorkomen."
Hete tegels
Ook hete tegels vormen een gevaar. Zo waarschuwde het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis ouders hier in 2019 al voor. Daar kwamen destijds twee kinderen met tweedegraads brandwonden aan hun voetzolen terecht vanwege hete tegels. "Wij als volwassenen denken, oeps, wat zijn die tegels heet en springen in het rond. Maar kinderen lopen direct brandwonden op omdat hun huid veel dunner is", zei brandwondenarts Ymke Lucas tegen het AD. "Vooral donkere tegels kunnen erg warm worden, maar ook andere ondergronden kunnen gloeiend heet worden." Zo bevestigt Ymke het gevaar van het strand: "Ook daar zou ik opletten. Laat kinderen sokjes of schoenen aantrekken. Vooral jonge kinderen, die net lopen, beseffen niet dat tegels heel erg warm kunnen zijn.”
Water in badjes en tuinslangen
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting lieten aan dezelfde krant weten dat vooral kinderen tussen de twaalf en achttien maanden een grote kans hebben om brandwonden op te lopen in de zomer. Zij ontwikkelen nieuwe vaardigheden zoals grijpen en lopen maar zijn zich nog niet bewust van de gevaren. De gevolgen zijn vaak veel ernstiger dan bij volwassenen. Niet alleen omdat ze dus een dunnere huid hebben, maar omdat ze sneller een relatief groot lichaamsoppervlakte verbranden.
De instanties waarschuwen ook voor water in plastic badjes die uren in de zon staan en voor water uit een tuinslang die lang in de zon heeft gelegen. In beide gevallen kan het water kokend heet zijn. De politie waarschuwde daar in 2020 al eens voor: "Wist jij dat het (stilstaande) water in een tuinslang door de zon al gauw opgewarmd kan worden tot 60 graden Celsius? Een 9 maanden oude baby liep zo tweedegraads brandwonden op over 30 procent van zijn lichaampje. De moeder van de baby wilde het badje vullen met lekker koel water, maar raakte hierbij haar zoontje met het opgewarmde/hete water.
Speeltoestellen
Dan zijn er nog glijbanen en andere speeltoestellen die snel heet kunnen worden. "In de zomer, op dit soort hete dagen, komen er mensen en zeker ook kinderen binnen met brandwonden. Dat komt door oppervlakten en objecten die veel heter worden dan normaal", liet een woordvoerder van het Rode Kruis een aantal jaren geleden al weten. Dat terwijl je het zo makkelijk kan voorkomen, gewoon door zelf even te voelen. Voel bijvoorbeeld ook even aan het autostoeltje of fietsstoeltje, voordat je je kind erin zet. Deze bevatten ook vaak metalen onderdelen die erg warm kunnen worden in de zon.