Snap
  • Vakantie dagje weg
  • #moeder
  • #tips
  • Burnout#moederschap#metime#tijdvoorjezelf
  • #uitjes

Paardrijden in de duinen van Noord Holland

Afgelopen 3 weekenden ben ik wezen paardrijden in de duinen en op het strand. Na allerlei leuke vragen hier over dacht ik laat ik het samenvatten. Ik denk zelfs als je geen paarden meisje bent, je dit toch wel heel leuk gaat vinden. Je wordt er namelijk zen van, (als het goed is) je ervaart rust en je hoofd is echt leeg... Overprikkeld kun je overal worden, maar niet boven op een paard! Ik ben altijd al een paardenmeisje geweest. Begonnen op de manage, toen een eigen pony, daarna heel wat lease paarden. Op mijn 16e werd ik allergisch voor paarden, dat was echt even schrikken. Dat is de reden geweest dat ik iets minder fanatiek ging rijden. Na een paar jaar begon het weer te kriebelen, dus hup weer op zoek naar een lease paard. Nooit de juiste medicatie gevonden, en nu sinds een paar jaar gelukkig wel! Mijn droom is toch echt paarden aan huis.. Wie weet ooit! Voor nu rij ik dus regelmatig, geen tijd voor een eigen paard op het moment. 

Op de meeste maneges kun je een duinrit of een strandrit maken. Ik ben zelf op 2 maneges geweest afgelopen weken. Allereerst Manage Poelenburgh in Schoorl . Dit is een mooie manage op een prachtige locatie. Telefonisch kun je een rit inplannen. Je hebt verschillende ritten en prijzen. Voor een duinrit moet je ervaren zijn, dus stap draf en galop beheersen, en voor een strandrit moet je minimaal 3 jaar recente buiten-rijervaring hebben. Mocht je geen ervaring hebben maar wel graag een rit willen maken door het bos is dat ook mogelijk. Dan ga je op een staprit, ook heel leuk natuurlijk! 

Ik heb de eerste keer een duinrit gedaan, deze is ander half uur. Lang zat voor de eerste keer vond ik. Op deze manage gebeurd heel veel, waar door het chaotisch is. Je moet zelf op zoek naar het zadel, hoofdstel. Eerst poetsen en dan opzadelen. Nu vind ik dat best leuk om te doen. Alleen waren deze pony's/paarden niet allemaal even vriendelijk. Tijdens het rijden waren ze heel braaf! De instructrice was een jonge meid, die heel vriendelijk was. De omgeving was echt adembenemend mooi! 

Week erop ben ik bij Manage de Hoef in Egmond geweest, voor wederom een duinrit. Dit was mijn favoriet. Deze manage ligt aan een drukke weg, deze paarden zijn wel wat gewend dus. Er hing een relaxte sfeer, en de pony's/paarden zijn al opgezadeld. Dat vind ik persoonlijk toch fijner. Hier kon ik op een paard, bij de andere manage hebben ze eigenlijk alleen pony's beschikbaar de 2 keren dat ik er was. Ook deze omgeving is prachtig! Wel minder ruig dan Schoorl maar gewoon prachtig genoeg. Door de duinen van Egmond, richting Castricum. Ook weer ander half uur. 

Week daarop ging ik terug naar Schoorl, dit keer voor een strandrit. Deze duurt 2 half uur. Ik vond het fijn om even 2 keer in te komen, zodat mijn spieren rustig konden wennen. Want die spierpijn erna.. Dit keer ging er een vriendin mee, dat was heel gezellig! Ik vond de strandrit tegenvallen. We waren maar een heel klein stukje op het strand, wel in galop en dat is juist zo leuk! De pony's werden heel wild, die van mij ging bokken. Maar helaas dus te kort...

Voor beide moet je telefonisch reserveren, en de kosten staan niet op de website. Manage Poelenburgh is duurder dan Manage de Hoef. Mocht je geen eigen cap hebben kun je die huren. Een cap is namelijk verplicht. 

Ik hoop dat er nog meer paardenmeisjes komen, mochten jullie een rit hebben gemaakt laat mij even weten hoe het was! Vind ik super leuk!

Schoorl: https://poelenburgh.nl/

Egmond: https://manegedehoef.nl/

Liefs Moon