Snap
  • Vakantie dagje weg
  • dreumes
  • peuter
  • daguitstap
  • eropuitmetkinderen
  • Zomervakantie2021

Onze thuisblijfvakantie met een peuter van 18 maanden

Donderdag 12 augustus 2021

Onze thuisblijfvakantie zit er intussen alweer op en zo-ook de eerste werkweek. De weergoden waren ons de eerste week van ons verlof goedgezind en daar hebben wij even dik van geprofiteerd! Enkel de hoogstnodige huishoudelijke taken werden uitgevoerd en voor één keer keek ik niet meer achterom bij het dichttrekken van de deur. We hadden zin om erop uit te trekken, herinneringen te maken en het huishouden is op dat moment een bal die ik absoluut niet meer zo hoog houd.

Het reizen, weg van thuis en de dagelijkse routines, lekker ontspannen en even niets doen,... ik mis het eerlijk gezegd! Maar door de hele Corona-pandemie besloten we ook dit jaar geen reis in te plannen en onze vakantie thuis door te brengen. Tenslotte had manlief nog maar net onze tuin piekfijn aangelegd en zorgde hij er ook dit jaar voor dat deze plek nét dat tikkeltje gezelliger werd.

We zorgden dat er dagelijks een leuke activiteit gepland stond in onze gezinsagenda. Dit waren zowel grote activiteiten (bvb. daguitstap) als kleinere activiteiten (bvb. een rondje wandelen). We wisselden daguitstappen af met een dag thuisblijven zodat Noah de kans kreeg extra slaap in te halen en z'n ritme terug op te nemen. Maar ook op onze thuisblijfdagen deden we allerlei leuke dingen!

Dit zijn enkele activiteiten die wij deden met onze peuter van anderhalf jaar:

We gingen voor de eerste keer naar Plopsaland De Panne. Met een lengte van (ongeveer) 89 cm werd Noah - uiteraard onder begeleiding - toegelaten op verschillende attracties. Het park op zich was voor hem ook al een hele belevenis. Er is zoveel te zien en te horen dat het kind de hele dag z'n ogen uitkeek.

We gingen enkele keren naar zee en daarbij ook de allereerste keer op het strand en in zee. Dit was een heel leuke maar (voor mama) vermoeiende belevenis. Noah speelt dolraag met water en zand maar gezien hij nog niet ten volle beseft dat het rondgooien van zand gevaarlijk kan zijn, liep ik er als een gek achter met een droge handdoek om toch tijdig het zand uit zijn gezicht te kunnen wrijven. Ach, zolang mijn kind er maar plezier aan beleeft, denk ik dan! Ook in zee kent dit kind geen vrees. Het was een warme dag en de temperatuur van het zeewater was zeer aangenaam. Enkele aandachtspunten: herhaaldelijk rijkelijk insmeren met zonnebrand en zorg voor enkele droge handdoeken. Zo nam ik een strandhanddoek mee, een badhanddoek (om Noah na z'n zwempartijtje in te wikkelen) en een kleinere badhanddoek (om het zand uit Noahs gezicht te wrijven).

Heerlijk struinen op de wekelijkse markt. Noah houdt van wandelen, mensen en omgevingen bekijken. De laatste tijd wilt hij steeds meer zelfstandig zijn dus laten we hem ook zoveel mogelijk wandelen aan de hand en gebruiken we de wandelwagen enkel wanneer hij te moe wordt om zelf verder te stappen en natuurlijk om onze boodschappen in neer te leggen.

We gingen op bezoek bij z'n nichtje waar hij steeds uren speelplezier beleeft! Een playdate met een vriendje/ vriendinnetje is tevens dé ideale activiteit wanneer het weer wat tegen zit.

Lekker samen lunchen of dineren in de stad. Dit is iets wat vriendlief en ik heel graag en dan ook regelmatig doen. We vinden het zelf heel belangrijk dit aan Noah mee te geven en hem te leren hoe het is om samen uit eten te gaan en daarbij aan tafel te blijven zitten. We voorzien steeds wat compact speelgoed zoals z'n Toet Toet- auto's, kleurpotloden en papier of een tijdschrift,.. en in uiterste nood is er nog steeds Bumba op Youtube. Dit proberen we zoveel mogelijk te vermijden maar houden we toch graag achter de hand. Het etentje op zich houden we momenteel nog zo kort mogelijk om Noahs geduld niet te lang op de proef te stellen.

Zwemmen. Dit was de tweede keer dat we met Noah naar een binnenzwembad trokken. We bleven er telkens max. één uurtje. Dat vonden we zelf lang genoeg gezien het water niet zo warm was en Noahs lippen al snel lichtblauw kleurden. Deze keer ging hij niet enkel in het baby- en peuterbad maar ook in de wildwaterbaan (met zwemband). We profiteerden nog even op het terras van een drankje en hij at een boterhammetje om terug op krachten te komen.

Tenslotte gingen we voor de eerste keer met Noah naar de kermis waar Noah eendjes kon vangen. Eerst zonder lijn, nadien met (dit kind en een stok, onafscheidelijk). Een nieuwe plek voor hem met heel wat mensen, geluiden, lichtjes, bewegingen,... Opnieuw heel wat om z'n ogen uit te kijken!

We gingen voor het eerst naar een binnenspeeltuin. Dit was meteen een groot succes! De peuter/kleuterzone zorgde op zich voor heel wat uitdaging waardoor we er uren gespendeerd hebben. De laatste tijd is Noah in huis steeds meer aan het klimmen en klauteren, dus dit leek ons de ideale activiteit op een regenachtige dag! 

Naast onze daguitstappen, zorgden we voor enkele leuke cadeautjes waar Noah zich gedurende onze thuisblijfdagen mee kon/kan amuseren. Zo kreeg hij het welbefaamde Ikea DUKTIG keukentje. Uiteraard gingen wij voor een gepimpte versie. Het heeft even geduurd maar zijn heel blij met het resultaat en Noah speelt er dagelijks mee. (https://www.instagram.com/p/CRec8FRJMTB/)

Na onze uitstap naar zee, deden we Noah een houten zandbak cadeau. Alweer een prachtig stuk duurzaam speelgoed waar hij jaren plezier aan zal beleven en dat nog eens mooi staat in onze tuin ook. (https://www.instagram.com/p/CRqY56iJeaI/)

Noah is - zoals zoveel andere kinderen - een peuter die opgroeide in tijden van Corona en lockdowns. We hebben dus heel wat tijd gehad om hem een goed ritme aan te leren en de 3 R'en (Rust, Reinheid en Regelmaat) voorop te stellen in onze opvoeding. Noah is niet het kind dat in de zetel of op schoot in slaap valt. Slapen doet hij in bed en eten aan tafel. Dit kind een hele dag meenemen op locatie zorgt er bijgevolg voor dat zijn slaap- en eetschema een heel andere invulling krijgt.

Hierbij enkele tips die voor ons werkten:

Probeer tijdens een uitstap zoveel mogelijk het normale ritme aan te houden, maar probeer daarbij ook heel bewust te reageren op signalen die het kind afgeeft. Heeft het honger of dorst? Is het moe? Wilt het even een time-out van alle prikkels?

Probeer zoveel mogelijk rustmomenten aan te bieden. We zorgden ervoor dat Noahs mogelijke slaapjes tijdens onze autoritten vielen, in de hoop dat hij toch een beetje slaap zou meepikken. Gezien we op dat moment volop in de overgang van twee naar één slaapje zaten, is het ochtendslaapje in de wagen niet zo vaak gebeurd. Noah was wel moe, maar echt slapen deed hij niet. Althans hebben we hem de mogelijke rustmomenten wel aangeboden.

Plan de maaltijden en de voeding die je normaal thuis aanbiedt, op dezelfde momenten. Zo gebeurde het ook wel dat Noah bij ons een boterhammetje in de auto at. Hoewel ik vroeger steeds riep dat ik eten in de auto nooit zou toelaten, is dit één van mijn principes waar ik intussen al op teruggekomen ben. Het houdt hem bezig en zijn eetschema raakt er niet door in de war. Nog een mogelijkheid is: stoppen onderweg om te picknicken. We zorgden voor de juiste tussendoortjes, boterhammen en namen zelfs een warme maaltijd mee. Hiervoor gebruikten we de Liewood Nadja Food Jar. In deze geïsoleerde food Jar kan je maaltijden perfect warm of koud bewaren. We warmden voor vertrek zijn maaltijd op, deze het in deze kan en tegen de middag had Noah een warm middagmaal zonder dat we nog op zoek moesten gaan naar een microgolfoven.

Wanneer het tijd was voor zijn middagslaapje, hielden we vast aan vertrouwde rituelen: we deden hem een propere luier aan, gaven z'n Doudou en fopspeen, legden de rugleuning van de wandelwagen in een lage stand, zegden hem dat het tijd was voor een slaapje, gaven een zoen en een aai en trokken vervolgens de kap zo ver mogelijk dicht om hem af te schermen van externe prikkels. Het middagslaapje lukt steeds prima maar niet zo lang. Noah wordt na 45min-één uur meestal wakker. Dergelijk slaapje is vrij kort voor hem dus meestal gaan er enkele traantjes gepaard bij het wakker worden. Even troosten en dan kunnen we terug verder met onze dag! Verrassend hoe weinig slaap een kind op zo'n dag nodig heeft. We zorgden er telkens voor tijdig thuis te zijn zodat we daar het avondritueel konden verder zetten en Noah tijdig naar bed kon.

Hoewel onze vakantie ervoor zorgde dat Noah regelmatig uit z'n ritme was, hebben we zo'n fijne momenten samen beleefd en heel wat herinneringen gemaakt. Aan alle ouders die twijfelen om er een hele dag op uit te trekken met hun kind: ik kan het alleen maar aanraden om het te proberen! De dagen die we thuis doorbrengen, probeer ik zoveel mogelijk rust, structuur en voorspelbaarheid aan te bieden, maar de dagen dat we erop uit trekken, zijn dagen die we wat meer "go with the flow" beleven.

We wensen iedereen die nog in vakantie gaat een mooi verlof toe!

PS: zijn jullie benieuwd naar wat wij allemaal meenemen tijdens een daguitstap?

Liefs,

Evelien

Mama van Noah (1,5j)

www.instagram.com/woondroom93

2 jaar geleden

Dankjewel voor jouw compliment! 🥰

2 jaar geleden

Wat mooi geschreven!