Snap
  • Vakantie dagje weg
  • Frankrijk
  • opreis
  • reizenmetkinderen
  • adv
  • bretagne

Een week in Zuid-Bretagne met het gezin

Op zoek naar een leuk idee voor een weekje vakantie? We hebben de perfecte trip voor jou, want we trokken er een weekje op uit naar Zuid-Bretagne met onze kinderen. Bretagne?? Waar ligt dat nu weer in Frankrijk? Eigenlijk is het super eenvoudig te bereiken!

Met de auto vanuit België of Nederland bereik je via Normandië na een uur of 7 al Bretagne. De wegen zijn er bovendien tolvrij! Meer info over hoe je er met de auto kan geraken vind je hier. Daarnaast vind je er ook maar liefst 6 vliegvelden en je kan er zelfs met de hogesnelheidstrein heen.

Het schiereiland Bretagne of in het Bretoens “Breizh” grenst in het oosten aan Normandië, in het noorden aan het Kanaal en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan.

Je vindt er ontelbare strandjes en eilanden, vuurtorens, menhirs, gezellige steden, vriendelijke mensen en als klap op de vuurpijl… pannenkoeken! Vooral dat laatste is natuurlijk van levensbelang voor de allerkleinsten.

Ben je klaar om onze heerlijke reis te ontdekken (en misschien zelf ook eens te beleven)?

Dag 1: Aankomst in Bretagne - Plescop

Na een lange rit komen we aan in het departement Golf Du Morbihan. Overnachten doen we in “Le Clos du Gusquel” in Plescop. Deze gerenoveerde hoeve met grote tuin, waar je een prachtig ingerichte kamer of zelfs volledige gîte kan boeken, heeft zelfs een zwembad!

Snap

De vriendelijke gastvrouw trakteert ons op een glaasje cider en de meisjes nemen onmiddellijk een duik in het zwembad.

Aangezien we honger hebben, rijden we daarna meteen door naar de Crêperie de Keroyal, in Plougoumelen. De galettes, of boekweit pannenkoeken, zijn typisch Bretagne en nog steeds razend populair. Die moeten we zeker eens uitproberen dus!

Je kan zelf kiezen welke vulling (bv. ei, spek, champignons, zalm, …) je er tussen wil. Eindigen doen we met de traditionele gesuikerde pannenkoek, een grote hit bij de kindjes natuurlijk. Ondertussen kan je genieten van een heerlijk glas cider (ook typisch Bretagne) met een prachtig uitzicht op de Golf van Morbihan. Dat begint hier helemaal niet slecht!

Snap

Dag 2: Plescop - Vannes - Arradon

Na een heerlijke nacht en uitgebreid ontbijt, vertrekken we richting Vannes, een oude ommuurde havenstad. Daar worden we opgewacht door onze sympathieke gids, Marie Noëlle aan het toeristisch infocentrum aan de jachthaven van Vannes.

We starten de wandeling aan de poort van de heilige Vincent, de beschermheilige van de stad. Vanaf de poort volgen we een wandeling langs Romeinse resten, Middeleeuwse huizen en tal van historische monumenten.

Snap

Het mooiste zicht heb je vanop de omwalling van de stad ter hoogte van de Tour Joliette. Daar zie je ook de prachtige tuinen liggen. Het bekendste zicht van Vannes is ongetwijfeld de Place Henri IV. Dit plein is omgeven door de typische gekleurde vakwerkhuizen.

Na ons bezoek gaan we lunchen in Le Châtelet in Vannes. Hun specialiteit zijn “Fish and Chips”. Je kan zelf kiezen welk sausje je er bij wil. Jammer genoeg is er geen tijd meer voor een dessertje, want ze zijn ook bekend voor hun bubbelwafels. We moeten op tijd in Baden zijn voor een catamaran tocht met Caseneuve.

Snap

Die vertrekt aan de “Embarcadére Ile aux Moines” in Port Blanc. Je kan er makkelijk op wandelafstand parkeren, parking 4 is gratis maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. De rest van de parkings is betalend.

Gaan zeilen met een catamaran is al lang onze de droom. Nadat we een plaatsje gevonden hebben op de boot trekken we de baai van Morbihan in. De zeilen worden gehesen en we zijn weg voor een tocht van 3u langs eilandjes en eilandjes. 

Snap

Onderweg krijg je een lekker Antiliaans aperitief aangeboden met enkele hapjes. Vergeet geen zonnecrème en een extra jas mee te brengen want het kan wel wat koeler zijn in de wind.

Na een tocht van 3u komen we terug aan in Pont Blanc en zakken we af naar de Jégat Oyster Bar. Deze familie is reeds 3 generaties actief in het kweken van oester en hebben er sinds enkele jaren een terras bij met fantastisch uitzicht op de zee en de zonsondergang. En natuurlijk ook heerlijke oesters! Een adresje om te koesteren. Je vindt ze terug in Arradon.

Snap

Dag 3: Plescop - Sarzeau - Le Faouët - Ploërdut

Na een rustige nacht in onze prachtige kamer bij Le Clos du Gusquel, genieten we opnieuw van het uitgebreide ontbijt. Jammer genoeg moeten we afscheid nemen en gaan we verder naar de volgende bestemming in Bretagne.

En dat is Sarzeau, want daar ligt één van de meest bezochte plaatsen van Bretagne, het Suscinio kasteel. 

Snap

Eerst bezoeken we de binnenkant van het kasteel. Je leert er heel wat bij over het onstaan van het kasteel en de bewoners ervan. Ook de ridders van de Ronde Tafel komen aan de beurt. En, er is een ook een verkleedruimte waar de kinderen even prinses of ridder kunnen spelen. Dolle pret!

Vanop de muren heb je een prachtig zicht op de zee en omliggende omgeving. Als je doorheen het kasteel van Suscinio gewandeld hebt, kan je nog de tuin bezoeken, waar er een middeleeuws kamp staat en de meisjes met pijl en boog mogen schieten.

Na het bezoek aan het kasteel lunchen we bij Les Enfants de la Plage in Sarzeau. Dit ligt net naast het prachtige strand dat we daarnet al even gezien hadden vanuit het kasteel. Je kan er plaats nemen in een oude vissersboot. Op het menu staan, onder andere, lekkere cheeseburgers met frietjes. 

Snap

Het is heel warm in Bretagne deze week dus we gaan snel nog eventjes met de voeten in het water, want hierna rijden we het echte binnenland van Bretagne in, naar Le Faouët.

Parkeren doen we aan de evenementenhal omdat hier het startpunt van de “Kapelletjeswandeling” ligt: 12km stappen door mystieke bossen en op zoek naar eeuwenoude kapellen/kerken.

Je volgt het pelgrimspad (600m klimmen) naar de eerste kapel van de heilige Barbara. Helemaal bovenaan vind je het prachtige gebouw verscholen in de bossen. Vanaf daar gaan we richting de Saint Fiacre kapel. Je wandelt naast de rivier en overal heb je schaduw.

Snap

Na de wandeling rijden we verder het binnenland in, naar Ploërdut. Daar wacht ons nog een superleuke verrassing want we overnachten bij La Fontaine Airmeth.

Dat blijkt in een super leuk tiny house te zijn waarin ook een een bijenkast verwerkt zit. Vanaf de zetel heb je dus zicht op de hard werkende bijtjes (zonder dat ze aan jou kunnen). Wat een verrassing!

Claire en Thomas verwelkomen ons alvast met open armen en we voelen er ons dan ook meteen thuis. Op het menu vanavond staan allerlei lokale specialiteiten. Het appelsap kan onze kindjes dan ook meteen bekoren. Als dessert krijgen we een lekkere zelfgemaakte taart met cassis, appeltjes en honing, allemaal bio en uit eigen tuin. 

Snap

Dag 4: Ploërdut - Guiscriff - Guirin

Het ontbijt wordt aan het huisje geserveerd door Claire, met allemaal heerlijke lokale bioproducten. Daarna maken we ons klaar voor een “ Bee Keeping Experience”.

Eerst krijgen we een uitgebreide inleiding hoe de bijtjes te werk gaan en wat er zich allemaal afspeelt in zo’n bijenkast. Zo hebben alle bijen verschillende taken waaronder het bewaken van de koningin, stuifmeel verzamelen, enz…

Nu is het tijd voor het echte werk en krijgen we een imkerpak aan. In combinatie met de laarzen zorgt dat ervoor dat je niet geprikt kan worden. Maar we hebben geluk want het is mooi weer en de bijen zijn in een uitstekende stemming vandaag.

We gaan op zoek naar de koningin en controleren of alle kasten in orde zijn. De meisjes zijn niet bang en helpen goed mee. Zonder prikken kunnen we terug naar het bijenlokaal waar we dan nog uitgelegd krijgen hoer de honing verwerkt wordt en eens kunnen proeven van de verschillende soorten honing. Echt een superervaring die we iedereen aanraden!

Snap

Na de lunch trekken we naar het oude treinstation van Guiscriff. Daar kan je fietsen huren om zo het oude treinspoor te volgen. Dat loopt helemaal tot in Guirin.

De kinderen hebben geluk en krijgen een elektrische fiets, wij krijgen een gloednieuwe mountainbike onder de billen geschoven. Na een leuke tocht van 12,5 km komen we in Guiscin. Daar kan je op het centrale plein zowaar een replica van het vrijheidsbeeld bewonderen, iets kleiner weliswaar.

Snap

Nog een kort bezoekje aan het “Domaine de Tronjoly” en we rijden terug naar het oude treinstation. Daar kunnen we nog genieten van een heerlijke verfrissing op het terras van het supergezellige stationnetje en daarna gaan we weer naar onze leuke accommodatie.

Claire heeft een Nordic bath voor ons voorbereid in een prachtige setting, tussen de muren van een oude stal. Een heerlijk einde van een fantastische dag.

Snap

Dag 5: Ploërdut - Quimper - Plonévez - Porzay

Na het ontbijt bij La Fontaine Airmeth in Ploërdut hebben we even tijd om nog wat te rusten, de leuke wandeling voor kinderen uit te testen en wat honing te kopen. Daarna nemen we afscheid van Claire en Thomas. Wat een leuke plaats was dit toch.

Onze volgende halte is Quimper, één van de grotere steden in Bretagne. We starten met een overheerlijke lunch in Copper J, in het historische centrum van de stad.

Snap

Daarna gaan we op stap met onze themagids (in het Nederlands) die we opgehaald hebben bij het toeristisch infocentrum. We volgen één van de drie voorgestelde themawandelingen uit het boekje, nl. “de stadstour”. Deze is 3km en start aan het Saint- Corentin plein aan de kathedraal.

Er is ook een boekje voor de allerkleinsten, “Ontdek Quimper met Maout”. Gaandeweg mag je allemaal raadsels oplossen in de stad.

Snap

Als je wat meer over de geschiedenis van Bretagne wil leren kan je naar het Bretoens departementmuseum naast de kathedraal. Daar vind je ook een leuke collectie traditionele kledij.

Via de versterkingen en de prachtige Retraitetuin en Vredestuin kom je aan het Boterplein en de Rue Sallé. Daar vind je nog enkele prachtige traditionele huizen. Vanaf de grootste winkelstraat van de stad, La Rue Kéréon heb je volgens ons het mooiste zicht van de stad.

Snap

We wijken nog even af van de wandeling en stappen tot aan de Biscuiterie de Quimper. Dit is een authentieke Bretoense bakkerij en je kan er zien hoe de originele crêpe dentelle gemaakt wordt.

Na een leuke middag in het middeleeuwse Quimper rijden we richting de zee. Onze laatste overnachting is bij Le Domaine de Kerantroad in Plonévez.

Het domein is een oude hoeve die prachtig gerestoreerd is en vlakbij de prachtige zandstranden van Saint-Anne-La-Palud ligt. Je vindt er twee gites voor 6 personen die je per week (van zaterdag tot zaterdag kan huren) of voor een weekendje.

Het leuke is dat er tussen de twee gites een gemeenschappelijke ruimte is met een biljart, arcade spellletjes en een tv ruimte met een projector voor tv en computerspelletjes. Je hoeft je hier dus geen seconde te vervelen bij regenweer.

Snap

Op het domein zelf vind je allerlei dieren, een sauna en een jacuzzi. Die zijn allemaal inbegrepen in je verblijf. En je kan ook surf materiaal huren. De gîtes zelf zijn groot, modern en uitgerust met alle spullen die je nodig hebt om lekker te koken en te genieten van de omgeving.

Je kan er ook een dinner bestellen die je dan kan opeten in je eigen huisje. Het was in elk geval heerlijk!

Snap

Dag 6: Plonévez - Porzay - Quimper

Na het ontbijt gaan we kayakken op de Odet met het Quimper Nautical Center. Afhankelijk van de getijden van de zee vertrek je hier of word je zoals ons eerst met een minibusje vanuit Quimper naar de start in Bénodet gebracht. Daar krijg je een lekker warm pak aan zodat je geen kou hoeft te hebben.

Dan kan de tocht beginnen, die 12km lang is en ongeveer 3u duurt. De tocht gaat langs enkele prachtige kastelen, de meeste zijn nog in privé bezit en kun je niet bezoeken. 

Snap

Zorg wel dat je op tijd bent, want na enkele uren keert de stroming en dat kan tegenvallen. We spreken uit ervaring want aangezien we wat later vertrokken waren, was ons laatste uurtje tegenstroom. Redelijk zwaar, zeker aangezien er ook wat tegenwind zit!

Maar dankzij de hulp van de meiden komen we goed aan op het startpunt in Quimper. Uitgehongerd gaan we lunchen in La Lichouserie in Quimper.

Daar worden we verrast met plaatselijke specialiteiten. Vis, kaas, alles is er lokaal en het bord ziet er uit als een schilderij. Echt een aanrader in het centrum van Quimper! En vergeet er vooral geen dessert te bestellen, je hebt een ruime keuze tussen enkele overheerlijke taartjes!

Snap

In de namiddag gaan we nog wat gaan genieten van het strand vlakbij ons verblijf en bezoeken we één van de mooiste stadjes van Frankrijk. Naam van dit prachtig dorp: Locronan.

We worden terug in de tijd gezogen en komen ergens terecht in de Middeleeuwen. Het lijkt wel het decor van een filmset. Omdat we pas in de avond aankomen zijn de grote hordes toeristen reeds verdwenen en kunnen we naar hartelust ontdekken.

Snap

We sluiten deze alweer fantastische dag af met een ferme pannenkoek en galette bij het super gezellige Les 3 Fées, een crêperie in het centrum van Locronan. Ik ga voor de gewaagde combinatie met sardientjes. De kindjes kiezen voor de veilige optie met choco en bananen.

Snap

Moe maar voldaan rijden we terug naar Le Domaine de Kerantroad in Plonévez. We duiken de jacuzzi in om onze spieren terug te ontspannen. Morgen gaan we normaal strandzeilen dus zijn we maar beter goed uitgerust!

Dag 7: Plonévez-Porzay - Pointe du Raz - Penmarc'h

De volgende morgen horen we echter dat er jammer genoeg te weinig wind is en we niet kunnen gaan strandzeilen. Blijkbaar gebeurt dit zelden in Bretagne, brute pech dus. Daar moeten we zeker nog eens voor terug komen!

Daarom beslissen we om nog verder te rijden naar Pointe du Raz,, het meest westelijke punt van Bretagne, want dat stond al langer om onze bucket list!

Vanaf de parking heb je een gemakkelijke wandeling naar het uitkijkpunt, binnendoor (korter) of langs de zee. Via de zee heb je meteen het mooiste zicht op de vuurtoren. De ruige kust en bloeiende flora zorgen voor prachtige vergezichten. Na 30min wandelen bereik je de kliffen vanwaar je het beste zicht op de vuurtoren hebt.

Snap

Omdat we gek zijn op vuurtorens rijden we daarna nog een stukje door naar het zuiden. Daar vind je nl. één van de hoogste vuurtorens van Bretagne, de vuurtoren van Eckmühl. Die is maar liefst 65m hoog, bijna 300 treden en het licht kan van 45km ver gezien worden.

Met deze joekel van een vuurtoren sluiten we ons weekje in Bretagne af. Maar we weten nu al dat dit niet onze laatste keer zal zijn! Bretagne heeft alvast een stukje van ons hart veroverd…

Snap

Dit artikel is een samenwerking met Explore France. 

PvdY's avatar
2 jaar geleden

🧡 knuffel voor jullie. X Peggy

's avatar
2 jaar geleden

We haven’t yet, thanks for the great list 👏👏

's avatar
2 jaar geleden

Never been but looks absolutely amazing

's avatar
2 jaar geleden

Such great inspo!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij The Global Wizards?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.