Snap
  • Vakantie dagje weg
  • vakantietips
  • mamablog
  • Portugal
  • winterzon
  • opvakantiemetkind

Doen: Spontaan naar de winterzon (of lentezon) met je kleintje

Vitamine D opdoen met z’n drietjes in heerlijk Portugal

Kriebelt het bij jullie ook zo nu om weer te mogen reizen? Met de corona crisis is alles zo onvoorspelbaar geworden, maar als het even kan, laat je dan niet afschrikken door alle verplichte mondkapjes, vaccinaties etcetera. Ga gewoon! Het valt in de europese bestemmingen enorm mee om te reizen. Ok je neemt n hoop extra papierwerk mee, maar dat is het dan ook. Een goed voorbereid mens telt voor 2:)

Onze vorige (eerste) vakantie was niet zo’n succes (=lees; ik was totaal afgebrand na de vakantie doordat ons kindje van net 2, slecht at en sliep, totaal rusteloos was, en we waarschijnlijk op de meest verkeerde plek zaten om hem wat rustiger te krijgen ).(een overvol druk allinclusive resort, waar wij eigenlijk zelf ook niets mee hebben). Ik was ervan overtuigd dat ik dit nooit meer zo wilde doen en dacht serieus na over de optie van een babysit, dat klinkt misschien best erg ofzo, maar dan zal ik degenen die dat vooroordeel hebben, deze vakantieweek laten overdoen, dan begrijpen ze het vast! 😉

Deze keer dus voor ons geen allinclusive ‘gemak’; na onze slechte ervaring met een overprikkeld kind, en uitgebluste ouders. Januari was niet zo’n lekker begin van het nieuwe jaar. Na een maand binnen gezeten te hebben met corona in januari, bedachten we dat het wel een fijn idee zou zijn om er even met z'n drieën spontaan tussenuit te gaan juist in deze deprimerende wintermaanden.

Wat waren we toe aan vitamine d! De muren kwamen langzaam op me af thuis.. Hoewel ik bijna hersteld ben van mijn depressie en burnout, ben ik altijd overgevoelig voor depressie in de donkere maanden.

Airbnb & Ryanair; blijft de fijnste optie voor korte vluchten met kids

Dus, we flanste ons eigen tripje in elkaar dit keer (zoals ik altijd deed toen ik nog kindloos was). Een los ticket met ryanair, family, extra veel bagage, handig met kids, en een airbnb appartement in albufeira, hop naar Portugal voor 10 dagen. Met z'n drieën waren we maar een kleine 700 euro kwijt. Daar kwam natuurlijk nog het eten en de taxi bij, maar dat heb je grotendeels zelf in de hand

Zo hebben we ook een paar keer lekker thuis gekookt, wat ik stiekem vaak fijner vond.

Ryanair staat niet bekend om z’n klantvriendelijkheid, maar als je met kleine kindjes vliegt zijn ze wel de meest royale Airline, bijna alles neem je kostenloos mee. Enige nadeel is dat je aan boord eten en drinken alleen met creditcard kunt betalen.

De vorige keer dat we op vakantie gingen, was uitputtend. Ik had toen serieus de gedachte om voortaan mét een babysit te gaan, omdat ik er gewoon echt niet van kon genieten door de onrustige buien van ons kindje.

Nu ons zoontje weer een paar maandjes ouder is, en we een meer relaxte reis hebben geboekt, op een rustige plek, denk ik dat dit een hele grote positieve invloed had op ons allemaal.

Nooooit never meer allinclusive voor ons, denk ik...

De heenvlucht ging fantastisch, zayn maakte een vriendje aan boord en genoot volop van de reis. De reis met de taxi naar het appartement ging ook vlot. Je betaalt wel een dikke 55 euro voor een ritje als je niet gereserveerd hebt.

Eenmaal daar, was bij helemaal in z'n nopjes met ons nwe onderkomen: een appartement met tuin, terras, een bad, z'n eigen 'grotemensenbed' voor het eerst in z'n eigen kamertje. Hij én wij vonden het huisje geweldig!

Deze vakantie was compleet het tegenovergestelde dan onze eerste buitenlandse reis. Reizen met je kind/kinderen blijft natuurlijk een stuk vermoeiender dan alleen, maar Jezus, het scheelt een dikke 50% als je kindje zich happy en rustig voelt, goed eet en slaapt. Zo’n verschil met de vorige vakantie. Zayn is helemaal in zijn element in ons tijdelijke nieuwe huisje. De hele dag verloopt zo soepel, heerlijk in bad ’s ochtends, lekker in de ochtendzon in het tuintje spelen, lekker buiten lopen en dansen. Echt genieten als alles zo zorgeloos & natuurlijk verloopt; we hebben rust, en het is vakantie voor ons alle drie, hoe fijn!

We hebben ontzettend veel geluk gehad met het weer; mooie zonnige dagen, met hier en daar wat koeler en een wolkje maar grotendeels heerlijk lenteweer. Mooi weer om te wandelen, naar het strand te gaan, te sporten, en zelfs te zwemmen als je niet bang bent voor een frisse duik in de Atlantische oceaan.

Valentijnsdag is voor ons een bijzondere dag omdat het de dag is dat we Zayn ‘creeërden’. Dus hoe leuk was het om dit jaar in Portugal dit te vieren met een etentje. Zo gesmeerd als bijna heel onze vakantie verliep, ging het de 1e avond ietsjes minder. We gaan lekker buiten op een terrasje eten (onder de warmtelampen) en manlief is nogal weg van vlees, dus gaan we deze keer voor het allerbeste gegrilde vlees; tomahawk, zo mals als boeter, en op tafel kan het nog nagaren. Na het opnemen van de bestelling werd Zayn steeds huileriger. Uiteindelijk kwam het gercht en brandde hij zijn handje aan de grillsteen (wie bestelt ook zoiets met kleine kinderen, dacht ik .. Toen was het helemaal feest.. We kwamen erachter dat ons kleine aapje een megagrote poepluier had gedaan, en wij hadden natuurlijk net géén luiers en kleding etc. bij ons. Stom stom.. De combi; hele vieze peopluier, een verbrande vinger en een pijnlijk kontje was natuurlijk geen goeie, en zorgde voor de nodige huilbuien. Superzielig, en wij vergeten nooit meer schone luiers en kleding (hoop ik). De rest van de vakantie was overigens super.

Ontbijten op het strand in februari

Albufeira, is een toeristisch plekje aan de kust in het zuiden, maar is in het laagseizoen heerlijk rustig. Ik zou er in de zomer zeker niet heengaan.. Niet alle restaurants zijn open maar er zijn genoeg leuke eettentjes waar je heen kunt gaan en er zijn talloze winkeltjes vol souvenirs en bijzondere spulletjes die we in nl niet hebben. En hoe lekker is het om in februari het zonnetje te kunnen ontbijten in je eigen tuin of aam het strand!

Niemand wil de koude wilde zee nu in, behalve ons zoontje. Daar heb je de nieuwe olympische opvolger van Michael Phelps riepen de locals lachend naar ons.

De stranden zijn heerlijk, ook met kids. Ze kunnen zich uren vermaken in het zand en aan het water. Omdat de Atlantische oceaan nogal koud is, snel afloopt en veel golven heeft net een sterke stroming is hij niet erg geschikt voor de kleinere kinderen. De meeste kleine kindjes zijn ook niet echt gemotiveerd om t ijskoude water in te gaan... Ons klein waterratje is een geval apart.. hij vond de golven ontzettend intrigerend en vond het geweldig om verder de golven in te lopen.

Zayn zette papa en mama dan behoorlijk aan t werk op t strand, door achter hem aan te moeten rennen en te voorkomen dat hij telkens dieper de zee inliep. De hoge krachtige golven waren echt gevaarlijk voor een klein kind.

Waar de meeste kindjes van zijn leeftijd liever een zandkasteel aan het bouwen waren, wilde Zayn continue het water in. Dat het water koud was, boeide hem niet, en dat de golven zo onvoorspelbaar waren, begreep hij natuurlijk ook niet. Een aantal locals moesten vreselijk lachen om ons en Zayn met z'n ijzeren willetje. Dit zagen ze niet zo vaak; hij moet vast een olympisch zwemmer worden. 

Kortom, we hebben een heerlijke vakantie gehad met fijn lenteweer. Meer dan zon, zee, strand, een eigen tuintje, bad en rust wilde we niet, en het was zo heerlijk en waardevol om met de zon op te staan en naar bed te gaan. Voor de band tussen mij en mijn zoontje heeft het ook veel goed gedaan, het was echt genieten samen, en ik merk dat onze band steeds

Dus..als je budget het enigszins toelaat ga, juist in de winter of het voorjaar er even ertussenuit, en buiten de schoolvakanties (met kindjes onder de 5). Je bespaart jezelf een hoop geld buiten het hoogseizoen, en daarnaast kun je even opladen in de winterzon, even offline zijn, genieten van het nu met elkaar. Genieten van de zon die we in Nederland zo missen. Ook belangrijk om een winterdepressie te voorkomen.