Snap
  • Vakantie dagje weg
  • tips
  • uitjes
  • weekendjeweg
  • uitjesineigenland

Vakantie in eigen land - Tips van Annie

Tips en mijn ervaringen met leuke uitjes in Nederland

Het begint eindelijk lekker weer te worden en met de versoepelingen kunnen we langzaam aan weer lekker op pad met het gezin, eindelijk! En dus waren wij vorige week lekker een lang weekend erop uit. Toen ik zelf klein was ging ik 1 a 2 keer per maand een dagje erop uit met mijn vader: dierentuin, musea of een kinderboerderij. Ik mocht zelf het uitje kiezen binnen een budget en afstand van huis. Het was elke keer weer een speurtocht voor mij om het leukste uitje te vinden. Daarom vind ik het zelf ook echt erg leuk om dit met Lowen te doen. In deze blog vertel ik welke uitjes we zelf leuk vinden nu met Lowen en welke uitjes ik zelf leuk vond als kind om voor andere inspiratie uit op te doen. Ook geef ik wat tips voor welke spullen wij mee nemen als we een weekend weg gaan. Iets wat ik zelf de eerste keer best lastig vond.

Leuke uitjes met jonge kinderen (0-2 jaar)

Met een kleine baby of dreumes op pad is altijd meer een uitje voor ouders dan voor de kids. Zolang je veel kan lopen met de wagen of draagzak of een kort uitje doet is het vaak al genoeg met zulke kleintjes: zelfs de Intratuin kan eigenlijk al een uitje zijn, haha. 

Onze top 3: dierentuin, kinderboerderij en zwembad

Onze favoriet met Lowen is toch wel de dierentuin: lekker wandelen en nu hij wat groter is (15 maanden) zie je dat hij ook echt leuk vind om dieren te kijken. Aapje is oehoehoeh en bij de leeuw gaat hij brullen. Maar ook toen Lowen een mini was, was dit een prima uitje. Hij lekker in de wagen of de draagzak en wij lekker dieren kijken, lunchen en koffie drinken. Daarnaast zijn er verschillende speeltuintjes te vinden wat Lowen nu ook echt leuk begint te vinden. Dus dit blijft voor ons echt een topper. Maar ook de kinderboerderij vind Lowen super, goedkoper en de lol voor Lowen is er niet minder om.

Wat ook echt leuk is om met die kleintjes te doen is zwemmen. Ga je naar een binnenzwembad dan is een uurtje met een kleintje vaak al voldoende. Toen Lowen ongeveer 8 maanden was hield Lowen het ook wel langer vol maar slapen in een binnenzwembad doet Lowen niet zo snel. Daarin tegen in buitenzwembad viel Lowen heerlijk in slaap op een kleedje onder de boom op een wat rustiger plekje. Dus of je een uurtje gaat of langer ligt er echt aan hoe makkelijk jouw kindje slaapt, maar in principe is een uurtje zwemmen al erg vermoeiend als ze nog zo klein zijn en geeft dat al voldoende pret voor een hele dag!

Weekendje weg met jonge kinderen (0-2 jaar) 

Ik denk dat iedereen de meeste vakantieparken in Nederland wel kent: Center Parcs, Roompot, landal en ga zo maar door. Ik en Ricardo houden van avontuurlijke vakanties, maargoed met een pasgeboren baby vorig jaar wisten we al dat we dat jaar niet op Safari of Jungle tocht zouden gaan, maar dat we in Nederland zouden blijven hadden we in eerste instantie ook niet verwacht. Dus ging ik opzoek naar leuke huisjes/parken in Nederland. De volgende 5 parken stonden op ons lijstje:

- Vakantiepark (of resort) Safari Beekse bergen - zowel vakantiepark als het resort zijn beide heel erg leuk. We zijn er dit jaar geweest (op het vakantiepark) en het was echt genieten. Ze hebben huisjes speciaal voor kids waardoor je terras een omheining heeft (handig met lopende dreumes) en een badje in de badkamer. Er lopen veel eendjes en ganzen die in de lente ook allemaal babies hebben. Super leuk dus voor de kleintjes. Wil je echt wakker worden tussen de wilde dieren dan moet je echt bij het resort wezen. Het resort is duurder maar ook luxer dan het vakantiepark. Wel kun je het resort op als je op het vakantiepark verblijft.

op beide parken krijg je er een atractiepas bij. Met deze pas kun je onbeperkt naar safaripark Beekse bergen, speelland Beekse bergen, Zooparc overloon (dit is momenteel echt mijn favo dierenpark, rustig maar heel leuk opgezet, en wat mij betreft een on-ontdekt pareltje!), Dierenrijk in Mierlo (ook echt een heeeeel erg leuk dierenpark), Luchtvaartmuseum Aviodrome en AquaZoo Leeuwarden en na je verblijf krijg je nog een jaar lang 25% korting. Daarnaast kun je natuurlijk zwemmen (zowel in het zwembad maar ook op een strandje aan het meer!) en zijn er op het hele park speeltuinen en midget golf te vinden! Genoeg te doen dus voor jong en oud!

- Vakantiepark Dierenbos - Dit park zijn we vorig jaar geweest. Ook bij dit park krijg je een attractiepas alleen zit je een stukje rijden van Safari Beekse bergen. Wel hebben ze hier een aantal boerderij dieren wat super leuk is voor de kleintjes! De reden dat we dit park kozen was omdat het goedkoop was en ze een meer met strand hadden. Aangezien er nu overal met uurslots gewerkt wordt bij de zwembaden en ze ook vaak vol zitten is het fijn dat je toch kunt zwemmen of aan strand kan zitten. Ook hier was dus genoeg te doen en in vergelijking tot vakantiepark Beekse bergen ook wat goedkoper.

- Roompot Weerterbergen -Hier ben ik met mijn familie geweest toen ik heel klein was, maar ook hier is voor jong en oud een hoop te beleven. Doordat er een meer is kun je ook watersporten doen en nu met corona ook fijn dat je dus altijd kunt zwemmen als de tijdslots in zwembad vol zitten.

- Roompot Klein Vink - Vergelijkbaar met Weerterbergen alleen hebben zie hier ook wellness voor de ouders (al is dat nu met corona nog dicht). 

- Roompot Beach Resort Zeeland (er zijn verschillende leuke parken) - Er zijn er meerdere maar hoe lekker is het een huisje aan het strand en vlak bij onder andere Brugge (als je net als ik van lekker bier houd ideaal!). Heerlijk genieten dus deze staat ook nog steeds hoog op het lijstje!

wat handig is om mee te nemen

Een lang weekendje weg met een baby of dreumes vergt wat voorbereiding. Je zult merken dat het al gauw voelt als een volksverhuizing, maar daar krijg je dan wel een paar heerlijke dagen in een vakantiehuisje voor terug. Bij de meeste vakantieparken kun je een kinderstoel en campingbedje bij boeken dat scheelt enorm in de volksverhuizing! De eerste keer hadden we ons eigen campingbedje mee, maar de tweede keer hebben we hier wel gebruik van gemaakt en dat scheelt enorm kan ik je zeggen.

Wat je echt niet mag vergeten:

- de kinderwagen, draagzak of buggy. Er zal veel gewandeld worden dus dit kan echt niet ontbreken. Met een kleine baby kun je ervoor kiezen om alleen draagdoeken of zak met te nemen en met een dreumes een kleinere inklapbare buggy als je ruimte wilt besparen!

- bij de echte kleintjes: Melk en/of potjes of zelfgemaakte potjes. Omdat ik borstvoeding geef heb ik het eerste altijd bij me wel moest ik mijn kolf de eerste keer meenemen want dan konden we ook af en toe in openbaar de fles geven ipv. live voeden. De eerste keer dat we gingen was Lowen 4,5 maand en heb ik een paar blokjes ingevroren zelfgemaakte fruit en groente hapjes meegenomen in een koeltas. Best een gedoe dus als je jezelf makkelijk wilt maken: potjes en deze kun je ook vaak op het park zelf kopen! De tweede keer was Lowen 15 maanden en hebben we wat versgesneden groente in een bak gegooid zodat we altijd wat makkelijks in huis hadden en was ook handig bij aankomst zodat we voor hem in iedergeval al iets hadden. Dit vonden wij zelf heel handig om al mee te hebben.

-  boxkleed, hydrofiele doek of een inklapbare box. Wij konden van opa en oma de inklapbare box meenemen en die paste ook prima in zo'n huisje. Maar als dat niet had gekund hadden we gewoon 1 a 2 boxkleden mee genomen waar Lowen op kon liggen in het huisje. Je bent waarschijnlijk toch veel op pad dus voor een paar dagen is dit echt meer dan voldoende.

-luiers/zwemluiers. Nou kun je deze ook nog prima in een winkeltje daar kopen maar ik vind het altijd lekker om voorbereid op pad te gaan.

- Voldoende kleding. Tja kleine babies spugen en je dreumes springt in plassen en knoeit veel. Bovendien is het weer in nederland zo wisselvallig dat het handig is om altijd iets voor warme dag en iets voor een koude dag te hebben. (denk ook aan een regenjas en laarzen als er kans is op regen).

- in het zelfde kader een zonnescherm/ parasol voor op de kinderwagen en een paraplu bij regen.

- wat standaard dingen als handoek, zwemkleding, maar ook bakboter of olie, peper en zout molen, theedoek is handig om bij je te hebben.

- De vitamines (D en K), paracetamol, zonnebrand en pleister want je weet maar nooit!

- Speelgoed of spelletjes voor in het huisje als het slecht weer is.

- Babyfoon. oké in principe zijn vakantiehuisje gehorig genoeg om je kind meteen te horen als ze wakker zijn, maar ik vond het wel echt super fijn om mee te hebben.

Een hele lijst maar wij kregen dit en ook nog een wipstoel allemaal in onze kleine Polo dus het kan wel haha en anders kun je dus kiezen voor de alternatieve die ik bij sommige punten heb gezet, Belangrijkste is een vrolijk humeur dan komt het weekendje weg sowieso goed!

 Top 10 uitjes die in vroeger leuk vond om te doen ter inspiratie

De meeste uitjes zullen in de omgeving zijn waar ik vroeger woonde maar ik heb ook wat alternatieve gegeven in andere delen van Nederland. de grootste tip die ik kan geven is laat je kind zelf zoeken naar een leuk uitje: ga samen achter de computer of als ze oud genoeg zijn laat het ze zelf ontdekken. Geef een maximaal bedrag en/of een maximale afstand tot huis en laat ze zelf met een leuk uitje komen. Geloof mij kinderen kunnen hier al even zoet mee zijn, ik was er vroeger in ieder geval altijd even mee bezig want het moest wel echt heel tof worden.

- Dierentuin (maar denk ook aan de apenheul of Dolfinarium), kinderboerderij, attractieparken of zwembad: altijd een succes eigenlijk! Wij gingen bijvoorbeeld veel naar diergaarde Blijdorp, Duinrell en de Efteling maar er zit in elke omgeving wel wat leuks!

- Sealife in Scheveningen. Een leuk onderwater museum zou je het kunnen noemen met allemaal verschillende visjes, haaien etc. Ik vond dit altijd echt Fantastisch!

- Naturalis in Leiden. Als je kind van natuur en dieren houdt dan is dit ook echt een aanrader. Ook is dit museum erg interactief, zo zijn er speurtochten etc. te doen voor de kids: leerzaam en leuk! wat hier ook wat op lijkt is Natuurmuseum Brabant in Tilburg of Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

- Nemo in Amsterdam. Als je kind wetenschap cool vind is dit de museum dat je niet mag missen. Zelf ben ik er als kind geweest, maar wat leuk is is dat collega's van mij (wetenschappers) ook weleens betrokken zijn bij activiteiten in het museum: super cool natuurlijk! Mocht je nou meer in het zuiden van Nederland wonen dan kun je ook eens kijken naar Discovery Center Continium in Heerlen.

- Zeehonden centrum Pieterburen. zeehondjes zijn denk ik altijd een succes met kinderen en ook in de buurt van Texel zit een zeehonden centrum.

- Space expo in Noordwijk. Voor alle kindjes die van de ruimte houden.

-Omniversum in Den Haag. Bioscoop maar dan met een gigantisch scherm van 180° met vooral leerzame films! 

- Kabouterpaden. Oké in mijn tijd waren deze er nog niet, maar wij liepen wel vaak in het bos en dan deed mijn vader net alsof er kabouters en elfjes waren. En takken die in een soort hutjevorm stonden waren heksen huisjes. Dus een Low-budget tip zijn toch wel de kabouterpaden die prima te doen zijn met een kleuter!  

https://www.anwb.nl/wandelen/nederland/tips/kabouterpaden

-Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ik vond mummies en alles over Egypte altijd heel erg gaaf en spannend (ik was ~7 jaar). Dus als jouw kind(eren) dit ook zo leuk vinden is dit museum zeker een bezoekje waard.

- SnowWorld of schaatsbaan. Iets waar je misschien niet snel aan denkt maar SnowWorld kan onwijs leuk zijn om met je kind te doen als wintersport er niet inzit bijvoorbeeld. Ik heb hier zelfs vroeger gewerkt en het is de perfecte plek ook om even met je kind te oefenen voordat je op wintersport gaat. Ook samen schaatsen is super leuk om te doen en deden wij vaak.

Gratis uitjes

Ik besef me maar al te goed dat niet voor iedereens portomonee bovenstaande uitjes haalbaar zijn. Daarom hier nog een paar tips voor gratis uitjes op de ANWB site: https://www.anwb.nl/eropuit/dagje-uit/tips/gratis-uitjes

- maar denk ook aan een dagje strand of speeltuin of kinderboederij

- stichting AAP. Hier worden apen opgevangen en is gratis toegangkelijk.

- vliegtuigen spotten bij een luchthaven

- Sterrenwacht Presikheaven in Arhnem

- Drielandenpunt Vaals 

Heb jij nog leuke tips voor leuke uitjes? Zet ze hieronder of deel ze op mijn instagrampost @anniesmomstories

 

Snap
Snap
Snap
2 jaar geleden

Beekse bergen vorig jaar geweest, maar oh wat was het daar vies😓 Speciaal kinder huisje en binnen 5 minuten kruipen was de kleine vies (lees zwarte knieënen handen, en paar dagen later ziek..). Het park deed er niets aan, dus zelf maar aan de poets. Ook het babybedje ontbrak, na ruim 2 dagen was die eindelijk in ons huisje. Voor ons dus daar nooit meer op vakantie...