Snap
  • Kind
  • slapen
  • feiten en fabels

7x feiten en fabels over peuters en slaap

Zijn al die goedbedoelde adviezen ook waarheid?

Wanneer je te maken hebt met een peuter die moeite heeft met slapen, ontvang je vaak goedbedoelde adviezen uit je omgeving. Toch waarschuwt de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp dat er ook regelmatig onwaarheden worden verspreid. Hij onthult 7 veelgehoorde beweringen en onthult of ze feit of fabel zijn.

1. Het is normaal dat kleine kinderen alleen slapen

Fabel - Veel ouders staan versteld als ze horen dat oudere peuters minder vaak alleen willen slapen dan dreumessen. Met 3 jaar slaapt 22% van de kinderen het liefst niet alleen; Met 4 jaar kruipt 38% zeker eenmaal per week bij de ouders in bed. En zelfs 10-15% van de kleuters slaapt nog regelmatig niet alleen. In vele culturen is het dus heel normaal dat kinderen jarenlang hun bed delen met familie.

2. Peuters slapen de hele nacht door

Fabel - Videostudies tonen aan dat peuters 's nachts meerdere keren wakker worden uit een lichte slaap. Maar de meesten van ons merken dit niet, omdat ze vaak vanzelf weer in slaap vallen zonder geluid te maken. Heeft je peuter last van angst in het donker? Een mooi nachtlampje kan een veilig gevoel geven!

3. Peuters hebben minder slaap nodig hebben dan baby's

Feit - Peuters slapen overdag minder, maar tot ongeveer vijf jaar hebben ze zeker nog 11-12 uur slaap per dag nodig. Tussen vier en twaalf jaar zal hun behoefte aan slaap amper dalen: van 11 uur per dag naar 10 uur.

4. Peuters moeten snel af van hun speen

Fabel - Een speen kan het zelfvertrouwen van je kind 's nachts bevorderen. Bovendien hebben veel peuters een sterke genetische neiging om te zuigen. In dat geval kan een speen beter zijn dan duimen, dat leidt namelijk vaker tot orthodontische problemen en is moeilijker af te leren.

5. Slaapgedrag van een peuter heeft invloed op zijn vermogen om te leren en zijn gezondheid

Feit - Diverse onderzoeken tonen aan dat minder slaap gevolgen heeft voor de ontwikkeling van je kind. Zelfs een uur slaaptekort per nacht in de vroege kinderjaren kan op latere leeftijd invloed hebben op het leervermogen. Ook ontdekten Canadese onderzoekers dat peuters en kleuters die minder dan 10 uur slaap per dag krijgen, twee keer zoveel kans hebben op overgewicht, hyperactiviteit en slechtere prestaties bij cognitieve tests.

6. Kinderen vallen vanzelf in slaap als ze moe zijn

Fabel - De meeste kinderen vallen inderdaad in slaap als ze uitgeput zijn, maar sommige peuters worden juist actiever en gaan rondrennen. Als je hier niet op let, kan het escaleren: hoe vermoeider hij wordt, hoe moeilijker het is om hem in slaap te krijgen en hoe vaker hij 's nachts wakker wordt.

7. Een nachtlampje is schadelijk voor de ogen van je baby

Fabel - In 1999 stelde een onderzoek dat een nachtlampje bijziendheid zou kunnen veroorzaken. Dit werd later door twee andere onderzoeken ontkracht. Dus je kunt met een gerust hart een nachtlampje aan laten bij je kind op de kamer. Niet alleen handig voor ouders om snel te kunnen zien of alles goed gaat, het geeft ook kinderen een veilig gevoel als ze 's nachts wakker worden en kunnen zien waar ze zijn.

Lees ook: 
Chronisch slaaptekort door slechtslapende kindjes

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.