Snap
  • Kind
  • baby
  • kind
  • kinderen
  • slapen
  • doorslapen
  • Slapen,

Zomer slaaptips!

Natuurlijk hebben we al heel wat dagen kunnen genieten van het mooie weer. Maar de officiële zomer is pas net begonnen. We hopen dan ook op nog heel veel mooie dagen! Merk je nou dat je kind tijdens deze dagen slecht slaapt, lees dan eens onderstaande tips, misschien kan het je helpen. 

Ook al is het mooi weer, houd de standaard bedtijd aan!

Zodra het mooie weer begint, beginnen vaak ook de BBQ feestjes etc. weer, dit is heel gezellig, maar met kleine kinderen is het wel eens lastig. Probeer echt de "normale" bedtijden aan te houden, dan houd je het ook gezellig. Kleine kinderen kunnen eigenlijk nog niet echt schuiven met hun bedtijden. Dus leg je ze later in bed, dan worden ze vaak op het gewone tijdstip wakker en slapen daardoor dus minder. Misschien voor een keertje niet zo erg, maar zorg ervoor dat het niet te vaak voorkomt. En een BBQ om 16.00 uur is net zo gezellig als om 18.00 uur, vraag dus of anderen daar rekening mee willen houden.

Zorg voor voldoende slaap overdag!

Ook de slaapjes overdag zijn ontzettend belangrijk. Plan niet te veel op een dag, hoe gezellig het allemaal ook klinkt, het kan zomaar te veel zijn voor kleine kinderen. Zeker als, door uitstapjes, een slaapje overdag wegvalt. Plan liever de activiteiten tussen de slaapjes. Of plan bij een lange auto rit een slaapje tijdens de rit. Natuurlijk moet het dan wel zo zijn dat je kindje makkelijk in de auto slaapt. Slaapt je kind overdag te weinig, dan is de kans op een slechte nacht ook groter.

Ga lekker veel naar buiten en geniet van de frisse lucht en het mooie weer!

Op het moment dat je kind wakker is, kun je lekker naar buiten gaan. Je kind kan misschien al wel lekker buiten spelen of je gaat met de wandelwagen naar buiten. Let er natuurlijk wel op, dat je de activiteiten aanpast aan de temperatuur. Zorg dat je oppast voor de zon en dus goed beschermt bent. Hoe kun je lezen op op de website van het KWF: https://www.kwf.nl/preventie/zon-verstandig/pages/smeren-kleren-weren.aspx

Ga op tijd uit het (zon)licht voor de bedtijd!

Te veel (zon)licht zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het dag is en het gaat dus geen melatonine aanmaken. Het in slaap vallen is dan dus erg lastig. Het helpt je kind om 30/60 minuten voor het slaapmoment uit het licht te gaan. Laat je kind even spelen op een wat donkerdere plek en zorg voor een ontspannen bedritueel op een verduisterde slaapkamer. Bijvoorbeeld samen lekker even een boekje lezen helpt je kind om te ontspannen en kan daardoor makkelijker in slaap vallen.

Zorg voor een geschikte slaapomgeving!

Als het te heet is op de kamer van je kind, kijk dan of je voor wat verkoeling kunt zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een airco of een ventilator. Eventueel kun je zelfs wat flessen met water invriezen en deze voor de ventilator leggen voor wat extra koele lucht. Natuurlijk pas je ook de kleding aan van je kind, let er dus goed op dat ze niet te warm of koud gekleed zijn. Als je kind veel last heeft van het omgevingsgeluid, denk bijvoorbeeld aan buitenspelende kinderen, dan kun je zorgen voor witte ruis (white noise). Heb je al een ventilator staan, dan zorgt die daar eigenlijk al voor. Eventueel kun je voor witte ruis zorgen door een app op een tablet of gebruik een speciaal white noise apparaat. Zorg er vooral voor dat de slaapkamer van je kind lekker donker is.

Het kan natuurlijk altijd eens gebeuren dat het schema toch in de war raakt. Denk aan bijvoorbeeld: Toch wat te laat naar bed, onderweg terug van een uitstapje in slaap gevallen, slecht geslapen door veel lawaai, noem maar op, er kan altijd iets mis gaan. Bedenk dan dat je kind hier niks aan kan doen, misschien had jij er wel iets aan kunnen doen, maar je kind in ieder geval niet. Wordt niet boos, maar accepteer dat het wel eens een slechte nacht zou kunnen worden. De volgende dag is er weer een nieuwe dag, probeer er dan voor te zorgen dat je je strak aan het schema van je kind houdt, daar hebben jullie allemaal het meeste plezier van!

En het belangrijkste, vergeet vooral niet te genieten van het lekkere weer!

5 jaar geleden

Handige tips! :)