Snap
  • Kind
  • mamaplaatscollab
  • vaderzoon
  • jumbogames
  • jumbodiset
  • liefthuisad

Zo vader zo zoon… Bommen, vlaggen en veldslagen op tafel

Of het in zijn genen zit of dat het komt omdat we al heel vroeg met spelletjes zijn begonnen weet ik niet, maar onze grote kleine man houdt van spelletjes en daar is die grote man dan weer heel erg blij mee. Dus toen dit cadeau door Pieten werd bezorgd, waren er meerdere mensen heel blij hier.

Mijn lief is een echte spelletjes freak. Meerdere keren per maand, zo niet per week zit hij samen met wat vrienden over een spel gebogen. Vaak zijn dit de meest moeilijke en uitgebreide spellen… Daar hou ik me maar buiten, maar samen met vrienden avondjes eten en daarna leuke spellen spelen is ook bij mij favoriet.

Toen we kinderen kregen kon mijn lief bij wijze van spreken dan ook niet wachten tot hij twee dingen kon doen, zandkastelen bouwen op het strand en heel veel spelletjes spelen. Waar we begonnen met memory en daarna Boomgaard, probeerde mijn lief steeds moeilijkere spellen en Raf (nu 6) deed het allemaal mee. Hij wilde alles leren en raakte ook steeds gemotiveerder. We zagen ook echt dat hij gewend was aan spelletjes doen, want nieuwe spellen pikt hij steeds sneller op.

Daar stond ineens het spel der spellen voor onze deur. Of eigenlijk zat het in zijn schoen. Stratego, het spel wat bijna iedereen wel ooit gespeeld heeft. Of het nu levend Stratego is tijdens een kamp of welke variant van Stratego dan ook. Ik twijfelde omdat het spel officieel voor 8 jaar en ouder is, maar mijn lief schatte in dat het wel ging.

Veldslagen op tafel

Bommen, vlaggen, rangen… lopen, elkaar verslaan. Wie wint van wie… Naast dat het spel er heel mooi uit ziet, wat ik dan wel weer leuk vind, is het ook heel erg overzichtelijk en goed te spelen. De rangen staan duidelijk aangegeven dus je kan snel zien wie wie verslaat en daarbij kun je dus de uitzonderingen snel leren. We hebben Raf de eerste keer gewoon zelf neer laten zetten wat hij wilde en al spelend besproken wat slim was en toen won hij. Dat was natuurlijk een knaller…. Dus hij wilde meteen weer. We bespreken kleine tactieken, wat slim is of wat opties zouden kunnen zijn, maar laten hem zelf beslissen en ervaren. Eindstand, nog twee keer verloren, maar de laatste keer gewonnen.

Per keer leert hij weer iets en hij vindt het heus wel lastig als hij verliest, maar wil het daarna toch snel nog een keer spelen. Ik had niet kunnen gokken dat Stratego zo’n groot succes zou zijn bij Raf en zijn vader. Voorlopig weet ik wel welk spel er op tafel staat.

Het spel

Plaatje je pionnen op tafel en bescherm je vlag. Let wel op want voor je het weet komen de veldmaarschalk, de luitenant of de verkenner jouw leger verslaan om zo de vlag te pakken. Op het veld staan overigens heel overzichtelijk alle rangen, dus het is niet moeilijk om te zien wie wie verslaat. Ideaal.

Het Sint cadeau

Vaak krijg ik de vraag of ik spelletjes tips heb? Stratego is nu toch wel een mega tip en het perfecte Sint of kerstcadeau. Good old Stratego is niet voor niks een blijvertje al jaaaaaren. Dus shop snel en stop het in de schoen van je lief, je kleine, of jezelf natuurlijk…

2 jaar geleden

Leuk spel zeg

2 jaar geleden

Leuk!

2 jaar geleden

o leuk en gezellig! Wat voor spel raad je aan als we willen beginnen met spelletjes met onze dochter van 3,5? Ervaring met Carcassonne junior?