Snap
  • Kind
  • Mama
  • opvoeding
  • zindelijk

Zindelijkheidstraining

Ik dacht er een paar maanden gewoon maar makkelijk mee te beginnen. Ik bestelde een leuke Hello Kitty- po op internet en dacht haar dan al voor de helft zindelijk te hebben. Maar niets was minder waar. Het zindelijk maken viel me nogal tegen. Niet dat het zo'n moeite is om een kind op een potje of w.c. te zetten, maar het consequent zijn erin, daarin liet ik het afweten.

Het plassen en poepen in die luier is zo'n gemak, zowel voor haar als voor mij. Gewoon een paar keer per dag verschonen en that's it! Een kindje naar de w.c. brengen moet wel zo'n 10 x op een dag denk ik zo. Ze weet precies waarvoor het toilet is. "Mama plassen, pssssjjjjt," zegt ze als ik naar het toilet ga. En als ze in haar luier poept, verstopt ze zich en verteldt me daarna vol schaamte dat ze een poepie heeft gedaan. Na wat lezen op internet over 'het zindelijk maken' kwam ik erachter dat het een goed teken is, als kindjes zich gaan schamen zodra ze hun nummertje 2 hebben gedaan.

Nu wordt het dan ook echt tijd er goed mee aan de slag te gaan. Ik heb voor mijn dochter een overzicht gemaakt met vakjes. Het zijn 47 vakjes en iedere keer als ze naar het toilet gaat, en of ze nou echt een plas doet of niet, mag ze een sticker plakken. Zodra het vel helemaal vol is, mag ze iets kleins uitzoeken in de speelgoedwinkel. Ze is ontzettend gek op stickers plakken, dus dit lijkt mij de ideale manier om te beginnen. Dat potje daar kijken we niet meer naar om, dat is een luxe drinkbak geworden voor de katten in de badkamer. Ik begin haar meteen te leren om op het toilet te plassen/poepen, een toiletbrilverkleiner zou dus wel een goed idee zijn.

Wat was jouw manier om je kindje zindelijk te maken? Deed je dat ook spelenderwijs? Of op een andere manier?

Lees hier meer blogs van Elise!

12 jaar geleden

Hier ben ik half januari begonnen, dochter was toen 25 maand. Heb de verwarming wat hoger gezet, een zeil op de bank en potje inde woonkamer. Dezelfde dag nog had ze het door. De eerste plas ging op de grond, bij de tweede waren het een paar droppels, rest op de pot en even later zei ze oh mama ik voel iets ze was op tijd op het potje. Toen ik trots mijn moeder belde zag ik tot mijn verbazing dat ze ineens zelf op het potje ging zitten en ook een plas deed. Dat was dus de manier voor onze meid. Ga nu hetzelfde weer proberen met de jongste alleen is die in de zomer jarig dus hoeft de verwarming er niet voor omhoog.

12 jaar geleden

Goed hoor M.!!! Nu zal het vast niet lang meer duren totdat ze helemaal zindelijk is. Je dochter wordt er nog rijk mee denk ik zo;) haha

12 jaar geleden

Had hier een paar weken geleden al een reactie geplaatst, maar wilde ff vertellen dat het vandaag feest was in huis. Al een paar maanden zeurt mijn dochter om een astronaut van playmobil die ze dolgraag wil hebben. En wanneer ze erover begon vertelde ik haar dat ze daarvoor de centjes pas zou krijgen als ze een poep of plas had gedaan op het potje. En gisteren was ze opeens helemaal uit zichzelf op haar potje gaan zitten net na het douchen. 'Mama kijk, poept, riep ze voluit, astronaut halen'... ik stond echt helemaal perplex.. dus ik helemaal blij, haar centjes gegeven, en zijn diezelfde middag nog naar de Intertoys geweest om haar geliefde astronaut te halen van 2,50 euro. Die ze zelf mocht betalen uit haar portemonnee. Ze is dol op 'munten'... dus we hebben nu afgesproken dat ze voor elke plas of poep 0,5 cent krijgt..'Sparen voor nog een astronaut' zei ze vandaag.. en mevrouw heeft vandaag de hele dag in haar onderbroekjes gelopen (er zitten nu wel 5 in de was) maar ze is ook 0,30 cent rijker.. ze vind het geweldig om haar plasje naar het toilet te brengen. Morgen weer een dag :).. ben benieuwd..

12 jaar geleden

Ja dat is een idee, maar daar heb ik momenteel te weinig onderbroeken voor! Volgens mij heb ik dat artikel niet gelezen toen.