Zindelijkheid: Medisch probleem na megablaas?
Wanneer je in de zwangerschap te horen krijgt dat de afwijking van je kindje heel wat problemen met zich mee brengt, dan wil je daar alles over weten. Voornamelijk de levensbedreigende dingen, waarvoor we de zwangerschap moesten afbreken volgens de artsen: zijn nieren. Hier heb ik al vaker over geschreven, zijn nieren waren 1 van de grootste zorgen. Maar nu na 2 operaties hopen we dat het alleen nog maar beter kan worden. Maar die megablaas, was de oorzaak van deze zorgen. Hier hebben we het niet over de nieren, maar over een hele andere orgaan: de blaas. Een orgaan dat flink onder druk heeft gestaan, dat kan nooit goed zijn toch?
Megablaas
Bij 14 weken zwangerschap was de blaas van Julan groter dan zijn hoofd. Iets wat proportioneel natuurlijk totaal uit verband is. Dit heeft heel wat teweeg gebracht voor de rest van zijn lijfje, en dan met name voor heel het urinesysteem.
Je blaas is een spier. Een werkzame spier die urine kan opvangen, ophouden en kan laten uitplassen. Het idee van zindelijkheid dus. Bij Julan heeft heel dit orgaan onder zoveel spanning gestaan en dat is natuurlijk nooit goed. Op de echo zeiden ze dan ook steeds: "hij heeft een verdikte blaaswand."
Sorry wat? Wat betekent dit? Wat heeft dit voor gevolgen? Het werd ons uitgelegd. Mócht ons kindje verder gezond en wel op de wereld komen, dan zou zindelijkheid wel eens een probleem kunnen worden. De verdikking van de blaaswand werd veroorzaakt door het oprekken en onder druk zetten van de blaas. Het zou zeker zo'n 4 a 5 jaar duren voor dit hersteld zou zijn, waardoor hij zijn blaas niet goed onder controle zou kunnen houden voor die tijd. Zindelijkheid voor de basisschool leeftijd, zou dan wel van de baan zijn.
Nou dikke vette prima, een ver-van-ons-bed-show. We hadden wel grotere zorgen en luiers hadden ze niet voor niks uitgevonden toch? Zindelijkheid boeide ons niet.
Julan bewijst ons graag het tegendeel
Je kan zeggen wat je wilt, Julan lijkt de medische wetenschap voorbij te willen rennen. Een megablaas niet met leven verenigbaar? Moet je hem nu eens zien rennen. Nieren volledig kapot volgens de echo? Zijn bloedwaarden bewijzen het tegendeel. Ze kunnen nog veel leren van zo'n klein jongetje in de ziekenhuizen.
Maar nu Julan 3 jaar is, begint die ver-van-ons-bed-show over zindelijkheid toch ineens minder ver weg te zijn. Over een klein jaar begint hij op de basisschool. En daar verwachten ze toch wel dat kinderen zindelijk zijn voor hun 4e verjaardag. Uiteraard hebben ze er begrip voor als het om medische redenen niet haalbaar is, dat heb ik al wel met ze besproken. De eis werd omlaag gesteld naar: zolang hij maar niet meer in z'n luier poept (maar even serieus, hoe 'train' je op alleen poepzindelijk als je plaszindelijk overslaat?)
Zindelijkheid 'trainen'?
Maar zo ver zijn we natuurlijk nog niet. We hebben nog eventjes en zowel wij als ouder, als Julan, zijn niet voor 1 gat te vangen. We hebben er natuurlijk al meerdere pogingen opzitten om te zien of het toch wel mogelijk is? Nu heb ik weinig aan tips om mijn kind te motiveren op het potje of de wc te laten plassen. Het enthousiasme is namelijk wel heel erg aanwezig. Alleen het 'probleem' waar we tegenaan lopen, is dat Julan dan niet meer op houdt. Elke 5 minuten zit meneer dan weer op de wc, om weer 3 druppels te plassen. Waardoor ik ook elke 5 minuten weer moet helpen met broeken fatsoenlijk aan en uit trekken. Heb ik niet altijd tijd voor met nog een tweede kind in huis.
We hebben vorig jaar nog urine moeten opvangen, voor onderzoeken in het ziekenhuis. Dit deed ik door Julan op het potje te laten plassen en dat in een urinecontainer te doen. Na 13 mini plasjes, had ik ongeveer 10ml in m'n potje zitten. Een beloningssysteem voor zindelijkheidtraining is leuk he.. maar 13 stickers in 1 uur omdat hij toch elke keer trots weer die 3 druppeltjes plas laat zien, gaat me veel te veel geld kosten voor cadeautjes. Aan zijn motivatie ligt het in ieder geval niet, hij wil ontzettend graag.
Medisch probleem?
Het begint te knagen. Ons is in de zwangerschap verteld dat Julan op deze leeftijd fysiek nog niet in staat zou zijn om zindelijk te worden. Maar er is ons wel meer verteld waarvan we het tegendeel al hebben bewezen. Maar jeetje.. zouden ze dan gelijk hebben gehad? Ik vroeg het laatst aan de kinderarts van Julan. Wat mij opvalt, is dat Julan heel erg perst bij het plassen en dus niet in 1x zijn blaas leeg kan plassen. Dit doet hij liever in 48 plassessies. Is hij in staat om zijn plas op te houden? Kan hij in 1x zijn blaas legen? Of moet hij dit gewoon nog leren? De kinderarts adviseerde me om deze zorgvraag bij de specialisten in het Erasmus MC voor te leggen. Mijn verhaal deed hem denken aan een overactieve blaas, wat toch een nawee zou kunnen zijn van de megablaas in de zwangerschap. In juni ga ik het dus ook nog even vragen in Rotterdam, zo kunnen ze vanuit het ziekenhuis wellicht nog hulp bieden.
Natuurlijk hóeft Julan van ons nu nog niet zindelijk te zijn. We pushen hem niet en oefenen alleen op momenten dat hij dat zelf ook wil. En dat blijven we doen, want wie weet.. lukt het vandaag of morgen wel ineens!!
In contrast
Zo zijn we al een tijdje aan het kijken hoe dit proces verloopt bij Julan. Hij is onze oudste, dus ook als eerste zindelijk. Toch?
Misschien ook niet. Ik schrok er wel even van, toen ik vorige maand Odin ging ophalen van de kinderopvang. Ze vroegen me of we al bezig waren met zindelijkheid. "Eh nee.. niet echt.. zover is Julan ook nog niet.." Dit was vlak voor Odin zijn 2e verjaardag, ik had er nog niet bij stil gestaan. Maar de leidster vertelde me dat het haar was opgevallen dat de luier van Odin droog bleef bij de middagslaapjes. En ook de uren daarna nog, tot hij in 1x alles uitplast en z'n luier helemaal vol zit. "Misschien een idee om te kijken of hij interesse heeft in de wc?" Misschien moeten we dat inderdaad maar gaan doen binnenkort. Odin is 14 maanden jonger dan Julan, dus hier had ik nog geen rekening mee gehouden. Zou hij het eerder onder de knie hebben dan zijn grote broer? Of misschien wel 2 vliegen in 1 klap. Zou een leuk bedrag aan luiers schelen in ieder geval!!
Mama Op Gevoel
Helemaal met je eens!! Julan is natuurlijk ook al bekend in 2 ziekenhuizen. Dus gelukkig genoeg experts die met ons mee kunnen denken. Al hoop ik dat het niet nodig gaat zijn
Mama Op Gevoel
Dankjewel voor je reactie!! Dit geeft ons hoop 😊 misschien idd toch een idee om een bestaand systeem naar onze situatie aan te passen ja. Hij is nu 3 jaar en 3 maanden, dus ik hoef hem ook nog niet te pushen. Hopelijk komt het voor ons ook nog. Fijn dat het bij jullie zoontje uiteindelijk zo soepel is gegaan nog, ondanks de megablaas in de zwangerschap 😊
An23
Bij de oudste van ons zijn ze er met 20 weken zwangerschap achtergekomen dat hij hydronefrose en een megablaas heeft, hebben ook ontzettend in onzekerheid geleefd. Het was dan ook echt de vraag of zindelijk worden wel zou lukken. Af en toe wel geoefend, maar hij leek er niet aan toe te zijn. Verder ook niet aangedrongen. Toen hij januari dit jaar zelf tegen ons zei: 'papa en mama, ik hoef niet naar de wc, want ik heb toch een luier om' dachten we dit is onze kans. 's nachts was hij al geruime tijd droog, hoeft ook niet te plassen tussendoor 's nachts. Ik heb een systeem van zindelijkheidsbox gebruikt en deze op onze eigen manier ingevuld. Bij een kaart vol mocht hij dan een cadeautje pakken. Uiteindelijk was hij na 4/5 dagen volledig zindelijk. Wel moeten we nu zorgen dat hij niet te lang ophoudt en dat hij wel met regelmaat naar het toilet gaat. Hij was toen 3,5 jaar. Hopelijk lukt het bij jullie ook! Heel veel succes!❤
eline92
Hier een dochter van inmiddels 9 met overactieve blaas, sinds ze naar de basisschool ging zijn we doorgestuurd naar de plaspoli. Veel aan gehad, maar het is een lange weg. Onze zoon, de 2e was snel zindelijk en heeft dit probleem niet. Onze jongste dochter lukt het helaas ook niet om zindelijk te worden, bijna 4. Ik vermoed ook een overactieve blaas😢. Hopelijk rolt jullie kanjer er snel doorheen en anders idd hulp van de professionals vragen hoor, dat geeft alleen al een stukje rust voor jezelf vind ik. Dat er hulp is, en mensen/artsen waar je op terug kan vallen.