Snap
  • Kind

Zakgeld! vanaf welke leeftijd en hoeveel?

Onze dochter van 5 jaar willen we eigenlijk leren om te gaan met geld.

Onze 5 jarige dochter wil het liefst de hele speelgoedwinkel leegkopen en denkt ook dat alles zo maar aan komt waaien. Zodoende ben ik voor 2 weken geleden op een zaterdag met de 2 meiden (3 en 5) naar de speelgoedwinkel geweest en mochten ze wat kopen, maar wel zelf betalen met geld uit hun portemonnee.

Ze hadden beide 8 euro in de portemonnee en hadden beide een knuffel van 8 euro, maar toen ik zei dat ze dan hun portemonnee leeg zouden hebben, legden ze hem allebei maar terug. Daarna zijn we naar de action gegaan en hebben ze beide wat kleine dingentjes gekocht en voorbij de kassa vroeg Amy “mama hebben we nog centjes over?” en dat hadden ze.

Nu wil Amy graag iets groots kopen, dat had ze die zaterdag gezien en vanmorgen had ze het er weer over.Dus heb haar gezegd dat ze er voor moet sparen en dus niets meer uit moet gaan geven en wachten tot ze genoeg geld heeft. Nu wil ik haar zakgeld gaan geven, want waar moet ze anders van sparen. Het geld dat van haar verjaardag overblijft stort ik altijd op de spaarrekening dus dat heeft ze niet in de portemonnee. Ze krijgt wel eens geld van opa of oma en dat gaat dan wel in de portemonnee, maar dan heeft ze het binnen een jaar nog niet gespaard hihi.

Nu heb ik wat informatie op internet gevonden en daar gaf iemand een tip dat ze haar kindjes hun leeftijd in euro’s per maand gaf. Dus dat houdt in dat ik Amy 5 euro per maand ga geven en Ashley 3 euro per maand, want wil wel dat ze beide iets kunnen kopen. Is dit te veel? Of is dit wel redelijk? Ik kan ook wel gewoon naar de winkel gaan en het kopen, maar wil ze ook geld bewust maken.

9 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie. Ik ga haar 1,50 geven per week en dan kijken we 1x per jaar na haar verjaardag wat we op de bank gaan zetten. We hebben afgesproken dat ze er alleen speelgoed van mag betalen en dat mama dus niets meer gaat kopen voor haar. Dus een kleinigheidje bij de action wat ze graag wil zal ze zelf moeten bekostigen. We hebben afgesproken het per verjaardag op te hogen met 50 cent, maar dat moeten we in de praktijk nog maar even zien. Wij voelen ons hier prettig bij en dat is het belangrijkste. Iedereen heel erg bedankt voor jullie antwoorden en tips

9 jaar geleden

Hier begonnen met 6 jaar; 50 cent per week. Mijn ervaring is dat dit meer dan genoeg is. Ze neemt het mee om bijvoorbeeld iets lekkers te kopen als we een keer naar de bioscoop gaan etc,

9 jaar geleden

Als je mijn blog goed leest wil ik haar juist leren sparen omdat ze iets groots had gezien. Dat ze het niet zomaar van papa en mama krijgt. Het bedrag denk ik nog even over na

9 jaar geleden

En? Is toch niets mis met ze juist leren sparen? En dat gaat makkelijker als je juist wat minder geeft omdat ze dan wel zullen moeten sparen. Ze hoeven toch ook niet iedere week perse iets te kopen. 1,25 lijkt mij zelf een bijzonder onhandig bedrag (a: je moet dat muntgeld dus wel in huis hebben, anders grote teleurstelling en b: het rekent voor die kleintjes onhandig. Met hele getallen (1 euro bv) rekent het een stuk makkelijker).