Snap
  • Kind
  • samenwerking
  • #duurzaam
  • #zakgeld

Zakgeld en duurzaam leven: Hoe combineer je dat?

Van mijn drie kinderen krijgt alleen het oudste zakgeld. Noah is 13 jaar en krijgt eigenlijk pas sinds kort wekelijks een vast bedrag aan zakgeld. Iedere maand krijgt hij ook kleedgeld. In ons gezin is duurzaam leven een streven. Maar om heel eerlijk te zijn gaat dit niet altijd samen met de manier waarop onze oudste zijn zakgeld besteedt. Toch hebben wij regels om ervoor te zorgen dat onze tiener zijn zakgeld bewuster uitgeeft. Ook onze jongste kindjes leren we al dat we niet zomaar overal ons geld aan uitgeven.

Hoeveel zakgeld geven wij?

Onze tiener krijgt €4,50 zakgeld per week. Hier moet hij ook verjaardagscadeautjes voor vriendjes van betalen, entree voor de bioscoop, het springpaleis en andere uitjes. In het begin van het schooljaar krijgt Noah benodigde schoolspullen van ons. Maar gaat zijn passer of geodriehoek in de loop van het jaar stuk? Dan moet hij zelf een nieuwe kopen. In de vakanties geven we hem soms iets extra’s, maar we proberen dat wel te beperken. Hij moet immers leren om vooruit te denken en te budgetteren.

Een keer per maand krijgt Noah €40,- kleedgeld. Van dit bedrag moet onze tiener zijn hele eigen garderobe samenstellen. Het enige wat hij van ons krijgt is een winter-/zomerjas en een paar nieuwe schoenen als hij die echt nodig heeft. Ook de gymkleding voor school (die speciaal bedrukt wordt met schoollogo) betalen wij. €40,- per maand lijkt veel geld, maar met een puber die dol is op dure merkkleding valt dat vies tegen.

Zelf hebben wij niet zo’n zwak voor al die hippe merken. Vooral omdat wij meer kijken naar de manier waarop een kledingstuk gemaakt is. Wij vinden eerlijke productie en minder milieubelastende stoffen belangrijker dan peperdure marketing van een zogenaamd hip merk.

Duurzaam zakgeld uitgeven

Zoals je wel kunt voorspellen, is onze oudste zoon het hier niet mee eens. En om met een puber de discussie hierover aan te gaan lijkt soms zinloos. We hebben documentaires met Noah gekeken over de negatieve gevolgen van fast fashion en af en toe gaan we het gesprek aan. Maar we maken er geen strafkamp van. Wij kiezen liever voor een andere tactiek.

Wij hebben afgesproken dat Noah zijn kleedgeld mag uitgeven hoe hij zelf wil. Natuurlijk gaan we wel vaak samen shoppen en geef ik hem tips hoe hij bewuster zijn geld kan uitgeven. Maar de grootste stimulans is deze regel: Koopt Noah een duurzaam en/of fairtrade kledingstuk? Dan betalen wij de helft.

Omdat de meeste merken die onze tiener het liefst in de kast heeft hangen niet aan bovenstaande eisen voldoen, zoekt hij ze op Marktplaats. Sindsdien heeft hij al aardig wat mooie koopjes gedaan via dit platform. Wij zijn blij omdat tweedehands bij ons de voorkeur heeft en Noah is blij omdat hij meer waar heeft voor zijn geld.

Zakgeld voor onze kleintjes

Onze 2 jongste zijn 2 en 4. Eigenlijk nog te klein om goed met geld om te gaan. Zakgeld krijgen ze dan ook nog niet. Maar dat wil niet zeggen dat we ze nog niet bewust met geld leren omgaan. Vooral onze kleuter Eli heeft er een handje van om overal te vragen “Mag ik dit?”.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat onze kinderen behoorlijk veel speelgoed hebben. Met 3 kinderen verzamel je nogal wat. Bovendien krijg ik vaak mooie spullen toegestuurd van bedrijven en worden mijn kinderen vreselijk verwend bij blogevents. Daarom gaan we al niet te vaak naar dat soort uitjes en zeg ik ook meestal ‘nee’ als een bedrijf vraagt of ze iets mogen opsturen voor mijn kinderen. Ze hebben het simpelweg niet nodig. Sterker nog: Ik weet soms niet waar we al het speelgoed moeten laten!

De enige plek waar ze vaak iets mogen uitzoeken is bij de kringloopwinkel. We kiezen dan wel voor stevig speelgoed van bijvoorbeeld hout of we kiezen een mooi boekje uit. Maar aan de andere kant gaan we ook regelmatig door de spullen die we thuis hebben en moeten ze soms afstand doen van spullen waar ze nooit naar omkijken. Dit brengen we naar dezelfde kringloop zodat Eli weet dat we hier andere kinderen blij mee maken.

Hoe kan een duurzame bank helpen?

Zodra de twee kleintjes daar oud genoeg voor zijn, gaan we een rekening voor ze openen bij een duurzame bank. Een bank waarvan je zeker weet dat de gekoesterde spaarcentjes in duurzame projecten geïnvesteerd worden. Zoals bij de ASN Bank. Bovendien ondersteunt deze bank meerdere projecten waarbij duurzame ondernemers een handje geholpen worden. Een goed begin van het eerste fortuin van je kindje, toch?

Op de website van ASN Bank vind je verschillende tips hoe je met je kind de wereld een stukje mooier maakt. Van waterijsjes maken van overgebleven fruit, tot het maken van je eigen bijenhotel en een spaarpot van lege verpakkingen knutselen.

Het spaarvarkentje van Eli staat geduldig in het raamkozijn te wachten tot de inhoud op een rekening gestort mag worden.