Snap
  • Kind
  • baby
  • kind
  • kinderen
  • slapen
  • Slapen,

Wintertijd!

Het is bijna zo ver, de wintertijd! Graag wil ik jullie 2 methodes uitleggen om de overgang wat makkelijker te maken.

Go with de flow

Dit is eigenlijk de makkelijkste methode, zodra de klok verzet is ga je meteen volgens het nieuwe schema leven. Dus kijk heel goed naar de klok de eerste dagen en niet naar wat je lijf je vertelt.  Laat je kind eten op de tijdstippen dat het normaal ook zou eten en leg het in bed op de tijdstippen dat het normaal ook naar bed zou gaan. Ook al zou dit betekenen dat je er wat moeite voor moet doen om het voor elkaar te krijgen.

Stapje voor stapje

Een andere manier is om enkele dagen voor het verzetten van de klok al stapje voor stapje de tijd te verzetten. Let er dus op dat je dan de slaap en eetmomenten allebei verzet en niet alleen het slapen. Je verzet dan elke dag een stukje de klok, bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje later naar bed. Of elke 2 dagen kan natuurlijk ook. Dus gaat je kind nu om 19.00 uur naar bed, dan ga je eerst naar 19.15 uur, een dag later naar 19.30 uur etc. De zondag is dan de dag dat je naar 20.00 uur zou gaan, maar dan is de klok dus verzet en kom je weer op 19.00 uur uit.

Helaas is deze methode niet altijd haalbaar in een gezin, want de rest van de wereld verzet de tijd natuurlijk niet stapje voor stapje. In een druk gezin kan dit dus heel lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ouder kind dat moet gaan sporten, dat tijdstip blijft hetzelfde, maar het kan wel lastig worden om dan bijvoorbeeld ook een kwartier later te moeten eten. Met een jonge baby lukt het misschien makkelijker dan met een wat ouder kind, maar het is natuurlijk situatieafhankelijk.

TipsAccepteer dat het in het begin misschien even wat slechter gaat met slapen. Hoe beter je dit accepteert, hoe makkelijker je het uiteindelijk maakt voor je kind en voor jezelf.Probeer je kind zo snel mogelijk aan het nieuwe schema te laten wennen, soms is het dan nodig om ze even wat wakker te houden.Ga lekker met je kind naar buiten, lekker de frisse lucht en de buitenlucht in.Kies 1 methode, want ga je wisselen, dan maak je het voor iedereen onduidelijk en dan wordt het vaak alleen maar moeilijker!

5 jaar geleden

Ze mogen het van mij helemaal afschaffen!!! Ik vind het voor deze tijd compleet nutteloos en brengt een hoop mensen in de "problemen".

5 jaar geleden

Ja, de wintertijd-zomertijd is uitgevonden door iemand zonder kinderen! ? bedankt voor je tips!