Snap
  • Kind
  • Ja
  • Ja-dag
  • Jazeggen

Wij deden een ja-dag!

Tel voor de gein is het aantal ‘nee’ op een dag. Dat zijn er toch best veel? Daarom besloten wij iets speciaals te doen en deden wij een ja-dag! Heel de dag moesten wij ‘ja’ zeggen op alle vragen van onze kinderen. Enthousiast werden ze wakker en er kwam nog net een “goedemorgen” uit voordat ze naar de schermpjes vroegen. De vraag “Mag ik een snoepje?” zo’n 100x en ze wilden héél graag op visite bij opa en oma. We gingen voor wat boodschapjes naar de winkel en kwamen terug met iets meer dan alleen die paar boodschapjes. En daarna de vraag waar ik een keer eerder ja op had gezegd, maar destijds al snel spijt van had gekregen: “Mogen wij slijm maken?”

‘S avonds was het pannenkoekentijd en gingen we gezellig met z’n allen pannenkoeken maken. Wat een kliederboel! We hebben er lekker van gesmuld en uiteraard mochten ze nog een toetje. Én ze wilden schermtijd voor het slapen. Éénmaal in bed waren ze helemaal versleten en vroegen ze niet eens of ze langer op mochten blijven. (Waar ik overigens wel rekening mee had gehouden, dus ze lagen uiteindelijk best vroeg op bed!) 

Wat vonden we ervan?

Het was een leuke en gezellige dag. Ik had verwacht dat ze de hele dag zouden willen doorbrengen in Monkeytown of een zwembad en ‘s avonds bij McDonald’s  eten. Wij hadden wat regels verzonnen voor deze dag en hadden een vooraf vastgesteld budget en daar hebben ze zich netjes aan gehouden. Dit budget was om te voorkomen dat we dezelfde dag nog op de trein zouden stappen richting Disney. Op een Roblox bon en een nieuw Bing boek na, hebben ze niets uitgegeven (heten tel ik niet mee)

Ik heb 2x een nee-voucher ingezet. De eerste keer was toen Thomas snoep wilde na zo’n 10 zure matten voor het ontbijt en de tweede heb ik ingezet toen hij vroeg of hij z’n tanden niet hoefde te poetsen.

Naast dat de kinderen deze ja-dag echt heel speciaal vonden, hoop ik dat ze er ook iets van leren. Want er komt een dag dat ze ooit zelf alles mogen bepalen. Thomas weet nu in ieder geval dat heel veel snoepen geen goed idee is. Ohja en dat je van veel schermtijd vierkante ogen krijgt, is natuurlijk lariekoek! (Echt?)

P.s. wij maakten een video van de hele ja-dag en die is te bekijken op Thomas z’n YouTube kanaal ‘Speel met Thomas’.

Hebben jullie weleens een ja-dag gedaan?