Snap
  • Kind
  • peuter
  • trots
  • speen
  • tandarts

Weg met de speen

Wanneer doe je dit?

Ik ging laatst naar de tandarts en eigenlijk zou ik Lisse meenemen. Dit heb ik toen niet gedaan omdat ze nog aan het herstellen was van de griep. Ze had het nooit geaccepteerd als ik haar had meegenomen zo voor de eerste keer naar de tandarts.

Hij vroeg eigenlijk direct hoe oud Lisse nu is en of ze nog een speen gebruikt. Ik wist dat deze vraag zou komen, en snel zei ik dat ze alleen nog in de nacht een speen had. (Dit was niet zo, ze sliep er ook nog in de middag mee en af en toe als ze echt moe was, kreeg ze de speen even). De tandarts vertelde dat we moesten stoppen met de speen, en zo kreeg ik de hele uitleg waarom...

Natuurlijk wist ik dat we moesten stoppen, en ook waarom dat zo belangrijk is.

Ik vond het best lastig! Hoe gaan we dit aanpakken? Ook was het een lastige keuze, omdat we eindelijk twee nachten goed sliepen. De kinderen waren zien geweest, en de nachten waren daardoor een drama.

Toch vond ik dat we door moesten zetten. We hadden Lisse een aantal dagen eerder al voorbereid dat zondag de speen weg zou gaan. We zouden hem op de post doen naar andere baby'tjes. Zelf heeft ze de envelop mogen verven.

Toen het eenmaal zondag was, kreeg ik al een rot gevoel. Ik zat er ontzettend mee en vond het vooral zielig! (Er hoefde niet veel te gebeuren of ik krabbelde terug).

Samen hebben we de speen op de post gedaan. We zagen dat ze het spannend vond en moest een beetje huilen. We zijn direct naar de kruidvat gegaan om een cadeautje uit te zoeken.

Alles verliep ontzettend goed die dag!

Ze had het er niet over.

Totdat ze naar bed ging s' middags. Ze wilde niet slapen.

Ze had geen middagslaap gedaan maar hier had ze geen last van.

We zijn nu een aantal dagen verder en ze slaapt hartstikke goed. Ze heeft het niet meer over de speen. Ze doet alleen geen middagslaap meer maar dat is prima!

Ik ben blij dat we toch hebben doorgezet! Ik was bang dat het echt een drama zou worden.

Nu op naar het zindelijk worden! Maar dit doen we rustig aan.

2 jaar geleden

Top! 👍 Bedenk ook goed waar de speen voor dient (pacifier in het Engels), maar in feite is speen natuurlijk een ander woord voor tepel. Je kind heeft dus in feite de hele tijd een plastic tepel in haar mond... Jonge zuigelingen hebben een grote zuigbehoefte en dan kan een speen helpen, maar boven het jaar gaat het niet meer om die zuigbehoefte, maar meer om gewoontevorming. Bij spelen, wandelen etc. hoeft een kind echt geen speen in. Je ziet dat het hele gebit er naar gaat staan, er ontstaat een zgn. 'open beet', ook de tong wordt naar beneden gedrukt door de speen, terwijl die normaalgesproken in rust tegen de achterkant van de boventanden aan ligt. Bij afbouwen (of radicaal: opsturen naar de 'spenenfee' bijvoorbeeld en er een leuke knuffel o.i.d. voor terugkrijgen), trekt dat gelukkig meestal wel weer vrij snel bij wat de verstaanbaarheid en mondmotoriek ook ten goede komt.