Snap
  • Kind
  • opvoeding
  • peuter
  • #meisje
  • genderneutraal
  • #roze

Wat nou als een gender neutrale opvoeding niet bij je kind past.

Mijn dochter is echt een meisje meisje. En dus vindt zij dat roze voor meisjes is en auto's voor jongens..

Aller eerst.. het maakt ons niet uit waar haar voorkeur ligt of waar onze dochter mee speelt. Ik wil alleen schrijven dat je soms iets wil van je kind, of zelf een bepaalde visie hebt maar dat kinderen zelf kiezen wat ze leuk en mooi vinden 😊 Wij laten Cato daar in vrij.

Dat Cato echt een meid in hart en nieren is dat wisten we al. Ze houdt ontzettend van de "typische meisjes dingen" zoals roze, poppen en Barbie's, jurken en rokjes. De aanhalingstekens zet ik er bij omdat wij (haar vader en ik) niet typisch iets voor alleen jongens of meisjes vinden. Een jongen kan roze ook mooi vinden en willen stralen in een prinsessen jurk of een meisje dat houdt van race auto's en voetballen. 

Dit proberen wij onze dochter ook bij te brengen maar het gaat er bij haar niet in.. 

Snap

Een paar weken voor Sinterklaas kwamen natuurlijk de grote speelgoedboeken weer binnen. Cato mocht aan de slag met schaar en lijm voor haar verlanglijstje en ze bladerde enthousiast door het grote boek. Toen ze bij een pagina kwam met auto's, treinen en racebanen riep ze duidelijk: "dit wil ik niet, dit is voor jongens!!".

Ik vroeg haar waarom ze vindt dat dat voor jongens is, als zij dat leuk vindt dan kan ze toch ook met dat speelgoed spelen? Maar nee. Madame wat er heel stellig in. Die stoere monstertrucks en andere voertuigen zijn voor jongens. 

Hoe graag je soms je kind ook iets wil leren over hoe jij naar bepaalde situaties kijkt, soms is een eigen mening of standpunt te sterk. Ook van een drie jarige. Toch zullen wij nooit zeggen dat iets alleen voor jongens of meisjes is. Ik hoop dat ze leert dat het niet uitmaakt waar van of van wie je houdt, dat jongens ook roze glitters mooi kunnen vinden en dat zij ook met een stoere auto kan spelen.

Toen ik nog zwanger was riep ik altijd hard dat mijn dochter echt niet omringt zou worden met alleen maar roze. Maar ja, ze houdt er gewoon van. Roze , prinsessen, jurkjes, nagellak, poppen en melodrama haha. Typisch een meisje, zullen vele zeggen ;-) 

Snap
3 jaar geleden

Nou heerlijk toch! Zo hoort het ook vind ik!

3 jaar geleden

Ja tuurlijk! Ik schrijf ook maar een kort stukje dat wij het willen meegeven dat het niet uit maakt of het voor jongens of meisjes is!

3 jaar geleden

Wij voeden niet per se genderneutraal op denk ik, maar hij mag spelen met wat ie wilt. Hij is nou eenmaal gek op tractors en graafmachines. En vindt ie t geweldig om papa na te doen met zijn gereedschap. Op t kdv speelt ie ook wel eens met een pop. En hij is altijd druk bezig voor zijn beer te koken in zijn keukentje (een keuken is best genderneutraal toch? 😉) Ik ga t feit dat ie gek is op tractors etc. Niet ontmoedigen, omdat dat niet genderneutraal zou zijn🙈.

3 jaar geleden

Is niet het hele punt van een gender-neutrale opvoeding dat ze zelf mogen kiezen? Je bied alles aan, vermijd te melden dat iets "bij een geslacht hoort"; geeft zelf het voorbeeld; maar je kan ze niet wereldvreemd maken dus ze zullen ergens wel oppikken wat "stereotiep" is. Ook hier is een pop één van de favorieten, al voetbalt ze even graag.