Snap
  • Kind
  • kentalis
  • tos
  • Taalontwikkelingsstoornis
  • casperheefttos
  • groepbeer

Wat is TOS?

CASPER HEEFT TOS!

Ik wil jullie graag vertellen wat Casper heeft. 

Casper heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. 

Bij Casper zijn we er achter gekomen doordat hij niet zoals zijn leeftijdsgenootjes ging brabbelen en praten. Casper sprak met 2,5 jaar drie woorden. 

doordat ik ook later begon met praten, maar het bij mij een gehoorprobleem was, zijn we in het traject terecht gekomen om zijn gehoor te testen. Zijn gehoor bleekt niet helemaal goed te zijn en zijn we bij de KNO terecht gekomen, daar heeft Casper trommelvliesbuisjes gekregen en na verloop van tijd ging het niet beter met zijn spraak, waar andere kindjes dan beter en meer gaan spreken bleef dat bij Casper uit. 

dus door gestuurd voor verder onderzoek, Casper werd onderzocht bij Kentalis, Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of die een taalontwikkelingsstoornis of communicatief meervoudige beperking hebben. Je kunt bij hun terecht voor onderzoek, diagnostiek, zorg en onderwijs. 

Daar hebben diverse onderzoeken plaats gevonden en kwam er naar voren dat Casper een achterstand had in zijn spraakontwikkeling en Sensorische prikkelverwerking (SP), Casper had destijds nog geen logopedie, dus die moest eerst opgestart worden en voor de SP kreeg Casper Ergotherapie. 

Naar 4 maanden moesten weer terug naar Kentalis en Casper had toen niet de vorderingen gemaakt die “moesten” en kregen wij het advies te starten met de vroeg behandeling bij hun. 

Heeft je peuter of kleuter (vermoedelijk) een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Dan is vroeg behandeling een belangrijke eerste stap. We werken samen aan de taal- en spraakontwikkeling van een kind. Je krijgt ook veel informatie over TOS en leert bijvoorbeeld hoe je je kind thuis aanmoedigt om meer te praten.

Vroeg behandeling kan bestaat uit: 

Logopedie (een-op-een)

Groepsbehandeling

Cursussen en bijeenkomsten voor ouder

Doel van de vroeg behandeling: 

communiceren wordt weer leuk

 je kind leert nieuwe woorden, gebaren en vaardigheden

 je kind gaat zijn of haar emoties uiten

 frustraties door TOS nemen af

 je kind leert omgaan met andere kinderen

 voorkomen dat achterstanden zich verder opbouwen

 je kind krijgt meer zelfvertrouwen

Naar een korte wachtperiode mocht Casper gaat starten bij groep Beer, dit is een 2 daagse groep in ’s-Hertogenbosch. 

Binnen zeer korte tijd veranderde Casper in een vrolijk ventje. Hij had niet meer zo vaak momenten van frustratie en wij begonnen hem beter te begrijpen. In principe mag een kindje 39 weken (staat gelijk aan één kalenderjaar i.v.m. vakantie -en feestdagen) deelnemen aan de vroeg behandeling. Casper ging met sprongen vooruit en naar het tweede evaluatiemoment (er zijn in totaal 3 evaluatiemomenten) werd aangegeven dat het zo goed ging met Casper, dat hij uitbehandeld was daar. 

Dan wordt je niet in het diepen gegooid, maar in het geval van Casper werden wij begeleid en werden wij klaargestoomd voor school. Caspers spraak was goed genoeg om deel te gaan nemen aan regulier onderwijs en werd er ook goed gecommuniceerd met school. 

Nu zit Casper sinds mei 2020 op het regulier onderwijs en gaat het goed, Casper is nog niet altijd goed te verstaan, maar er wordt dan een spelletje gedaan met zijn juf en klasgenootjes en dan komt het vaak goed. (wie weet wat Casper zegt?) 

Mocht je iemand herkennen in dit verhaal, neem eens een kijkje op 

https://www.kentalis.nl/wat-is-tos

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mama van drie boys?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.