Snap
  • Kind
  • kinderen
  • opvoeden
  • normenenwaarden

Wat geef jij mee aan je kinderen?

" Mag ik van u de schaar even?" hoor ik Justin, mijn zoon, zeggen. In mijn hoofd maak ik een sprongetje. Hebben mijn opvoedskills dan toch geholpen?

Mijn kinderen leer ik om u te zeggen tegen de volwassene. En regelmatig hoor ik dan " Dat hoeft toch niet?" of "Zeggen ze ook u tegen jou?" Dat klopt, wij voeden ze op door nu tegen iedereen "u" te zeggen. Ik voel mij daar goed bij, en nee niet oud. En als hij of zij een keer jij zegt, prima. Maar ik vind het netjes en beleefd staan als dat wel doen tegen de mama of papa van hun vriendjes, tegen hun opa of oma of tegen die mevrouw in de winkel. En om verwarring te voorkomen hebben we besloten dat ze tegen iedere volwassene, dus ook ons, u zeggen. En zeggen zij dan tegen onze kinderen dat het niet hoeft, prima, dan hoeven ze het ook niet van mij.  

Ik hoorde laatst iemand tegen mij de opmerking maken: " Zo creëer je toch juist afstand tussen je kinderen?" Los dat ik dat een bijzondere opmerking vind, vind ik ook niet dat er afstand is tussen mijn kinderen. We knuffelen elkaar, we spelen spelletjes met elkaar en het belangrijskte misschien wel, we lachen met elkaar! Dat ze "u" zeggen is gewoon een stukje van onze Normen & Waardes en daar hecht ik veel waarde aan.

Wat geven jullie mee aan jullie kindjes? Zeggen zij ook u tegen jou?