Snap
  • #opvoeding
  • montessori
  • zelfstandigheid
  • #Basisschool
  • gezin

Waarom wij kozen voor Montessori-onderwijs

Vrijheid, zelfstandigheid en leren met echte materialen

Aan beide kanten van onze straat zit een basisschool. Super praktisch, zou je zeggen. Toch kozen wij voor een school die iets verder weg ligt. Waarom? Omdat daar Montessori-onderwijs wordt gegeven. En met kinderen zoals Julie (en straks Lou, Joe en Lenni) wisten we meteen: dit is de perfecte plek.

In het begin twijfelde ik wel even.

Wat als Julie straks geen vriendjes zou hebben in de buurt?

Maar die twijfel verdween al snel toen bleek dat haar beste vriendje en vriendinnetje uit de klas ook gewoon bij ons in de wijk wonen. Het voelt fijn om te weten dat meer ouders bewust hebben gekozen voor een plek die bij hun kind past.

Lou zit nu in het peuterklasje, dat onderdeel is van een grotere kinderopvangorganisatie. Normaal gesproken sta ik niet helemaal achter hun visie, maar doordat ze nu ook Montessori-onderwijs integreren, ben ik daar heel blij mee. Ze volgen een opleiding om de Montessori-principes al vanaf de peuterspeelzaal toe te passen. Zo kunnen kinderen als Lou al jong beginnen met leren volgens deze aanpak.

Wat mij zo aanspreekt aan Montessori is hoe de kinderen leren door te doen, met prachtige materialen die speciaal ontworpen zijn om nieuwsgierigheid en zelfstandigheid te stimuleren. Alles heeft een doel, van houten puzzels tot rekenmaterialen, en kinderen werken in hun eigen tempo. Het is echt gericht op hun ontwikkeling en interesse. Wat ook bijzonder is: kinderen krijgen veel vrijheid binnen duidelijke kaders.

Zo mag Julie bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze haar fruit op eet

Tijdens de rondleiding was ik verkocht. De juffen zaten op de grond tussen de kinderen, die werkjes deden op kleedjes. Ze waren als een veilige haven waar de kinderen naartoe konden voor vragen of een beetje hulp. Die interactie, de rust en de aandacht – dat is wat ik zocht. Julie is geen kind dat uren stilzit aan een tafel, en ik weet nu al dat dit ook voor Lou geldt. Ze hebben ruimte nodig om te bewegen, te ontdekken en te leren op een manier die bij hen past.

Thuis trekken we de Montessori-visie zoveel mogelijk door.

Het motto "leer mij het zelf doen" is bij ons echt ingebakken.

Julie en Lou smeren hun eigen brood, helpen met tafeldekken en kleden zichzelf al sinds jonge leeftijd aan. En ja, soms gaat er iets mis. Dan wordt er water gemorst, heeft Lou z’n broek achterstevoren aan of valt er iets op de grond. Maar dat hoort erbij, toch? Ik maak me daar niet druk om – het gaat om het proces, niet om perfectie. We combineren Montessori trouwens met andere visies, zoals elementen uit de antroposofie. Die mix zorgt ervoor dat we altijd kiezen wat bij ons gezin past.

Kiezen voor een basisschool is geen makkelijke beslissing. Ga je voor de praktische optie, of kies je iets waar je helemaal achter staat? Wij hebben voor dat laatste gekozen, en dat voelt goed.

Hoe heb jij een basisschool gekozen? Praktisch of juist bewust? Of sta je nog voor die keuze? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Snap
Lgm84's avatar
1 maand geleden

Lgm84's avatar Lgm84 1 seconde geleden Had mijn kind niets aan, zo zei ze letterlijk. Dus belde ik de openbare basisschool die 2 straten verderop zat en daar dachten ze wel mee naar een oplossing op maat. Dus is ze daar heen gegaan. Na verjuizing kozen we opnieuw voor de openbare basisschool omdat ze daar de beste uitdagingsmogelijkheden voor onze zoon hadden. Nu hebben we een nakomertje die pas naar school gaat als de rest allang op de middelbare zit. Zij gaat naar een andete school omdat alle kinderen uit de straat er ook heen gaan. Dat vind ik heel belangrijk omdat zij zo alleen echt vriendjes in de buurt nodig zal hebben. Inmiddels weet ik dat iedere school goede en minder goede dingen heeft.ii

Lgm84's avatar
1 maand geleden

Mijn oudste stond al jaren ingeschreven bij de montessorischool. Toen virlen er allerlei ontslagen bij de opvang en moest ze vlak voor ze naar school ging nog wisselen van groep en zelfs gebouw. 5 weken na de zomervakantie werd ze 4. Als oplossing mocht ze direct naar de bso groep over aangezien de wisseling b8j start van de zomervakantie plaats vond. Maar dan moest ze wel direct na de vakantie naar school want we moesten die weken overbruggen. Ik belde de school en ze nodogde ons uit voor een extra rondleoding en dan zouden we het bespreken. Eenmaal daar had ze geen antwoord. Ze ging het uitzoeken. Ze belde een paar dagen later dat ze het niet gingen doen. Ze mocht 2 dagen komen wennen en meer niet. Mss dat ze het in de toekomst wel zouden doen maar daar jad

Kimmelman's avatar
1 maand geleden

Als we voor praktisch waren gegaan, dan waren we bij de Montessorischool uitgekomen. Maar tijdens de open dag vonden wij het om heel eerlijk te zijn helemaal niks. Ik miste structuur en vond het buitengewoon chaotisch in de klassen, omdat iedereen iets anders deed 😆

Daniek | Spotlight Blogger's avatar

Haha ja de uitvoering is op sommige scholen minder.. daarnaast moet je het je natuurlijk ook maar net passen. Wij zijn in die zin zelf ook zo overigens 😂

Tenny's Mama's avatar
1 maand geleden

Hier ook een montessori peuterspeelzaal. Helaas werden we voor school uitgeloot wegens teveel aanmeldingen. Maar nu gaat ze over een half jaar naar de rudolf steiner school. Wel even anders maar ik denk voor onze dochter net zo passend. 😊

Daniek | Spotlight Blogger's avatar

Rudolf Steiner vind ik ook echt top! Ben benieuwd hoe je dochter het gaat vinden!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Daniek | Spotlight Blogger?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.