Snap
  • Kind
  • dreumes
  • slaap
  • slaaptips
  • babyslaap
  • slaapjes

Van twee naar één slaapje

Van nature ben ik een aardig gestructureerd persoon. Het duurde dan ook niet heel lang voordat we een ritme te pakken hadden met ons zoontje van bijna 16 maanden. Dacht ik, haha. Want door het jaar heen veranderde dit ritme natuurlijk 100 keer doordat Elai zich ontwikkelde. De afgelopen maanden sliep hij telkens nog twee slaapjes, één in de ochtend van een uurtje en één in de middag van anderhalf uur. Een fijn ritme vond ik zelf. We zijn nu alleen aanbeland in de fase van twee naar één slaapje en dat vind ik niet heel makkelijk gaan.

Babyslaap. Volgens mij. een van de meest besproken onderwerpen tussen moeders onderling. De ene baby slaapt al door vanaf week twee en de andere pas bij twee jaar. Bij ons zijn de eerste zes maanden na de geboorte aardig pittig geweest, omdat ons zoontje meerdere malen per nacht wakker werd, regelmatig ook om de twee uur. Het gevoel half slapend door het leven te zweven heb ik dus van dichtbij mogen ervaren. Ondertussen zijn we een jaar verder en zijn we weer bijgeslapen en de wallen grotendeels weggetrokken. Elai moest gewoon even ontdekken dat hij wat langer achter elkaar kon slapen. 

De overgang van drie naar twee slaapjes ging eigenlijk best makkelijk en geleidelijk. Ik heb het idee dat we daar niet veel mee bezig zijn geweest toen. Maar de afgelopen weken is het hier wat onrustiger in huis. Elai ontwikkelt zich in een razend tempo. Hij zegt allerlei woordjes, is mega actief, pakt alles en rent ondertussen het huis door. Ik geniet met volle teugen van deze periode, maar ik merk ook dat het me aardig veel energie kost. Elai lijkt te denken dat hij aan één uurtje per dag slaap genoeg heeft, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Al snap ik natuurlijk wel dat de wereld om je heen veel interessanter is dan te gaan slapen. De meeste kinderen gaan tussen de vijftien en achttien maanden over van twee naar één slaapje en Elai is hier nu ook echt aan toe. Hij slaapt de nachten door, meestal van 19.00 tot 7.00. Echt keurig, we hebben niks te klagen. Vooral niet als we kijken hoe het eerste halfjaar verliep. Hopelijk geeft dit ook wat hoop voor de mama's die nog met een groot slaapgebrek rondlopen. 

Maar nu die overgang van twee naar één slaapje, die gaat echt met horten en stoten. De afgelopen drie, vier weken merkte ik al een verschil in zijn slaappatroon. Elai kon in de ochtend langer wakker blijven, maar net niet lang genoeg tot lunchtijd. Ook kon hij met regelmaat niet slapen als ik hem in de ochtend op bed legde. Dus toen besloten het ochtendslaapje telkens wat later te laten beginnen. Uiteindelijk zijn we nu rond 12.00 uitgekomen sinds vorige week. Elai sliep de eerste paar dagen maar één uurtje in de middag, de dagen daarna werd dat een kleine anderhalf uur. Maar met anderhalf uur redt hij het ook nog niet, want dat zou betekenen dat hij van half twee tot zeven uur wakker is. Net een uurtje te lang. Dus de afgelopen dagen waren wat rommeliger. Zo heb ik gekeken of hij misschien in de ochtend een kort dutje kan doen van een halfuur en in de middag wat langer. Dit leek vandaag goed te gaan. Maar gisteren sliep hij bijvoorbeeld een uur in de vroege middag en een uur in de late middag. 

Ik denk dat ik nog wat meer geduld moet hebben voordat hier ook echt weer een soort ritme in komt en Elai leert om in de middag wat langer te slapen. Maar ik ben ook wel heel benieuwd hoe jullie dat hebben aangepakt, dus graag jullie tips en ervaringen1Liefs, Annemiek 

Ja precies, dat herken ik wel wat je benoemt! Wij gaan nu geleidelijk ook naar een slaapje, alleen dat lukt nog niet elke dag het is dus nog een beetje zoeken. Vandaag ging erg goed, maar het ligt er ook aan hoelaat hij in de ochtend wakker is 😅

3 jaar geleden

Ons zoontje is nu 20 maanden en zijn net een paar weken over naar 1 slaapje. Eerder werd hij huilerig en weigerde hij al zijn eten met 1 slaapje dus er toen gewoon 2 slaapjes in gehouden. Nu wilde hij steeds vaker niet in de ochtend slapen dus daarom over gegaan. Geef dan wel vaak zijn lunch al om half 12 want om 12 uur is hij echt aan zijn slaapje toe en dan slaapt hij meestal tot 3 uur.

Ja dat kan ik me voorstellen, bij een gastouder of kinderdagverblijf zijn de ritmes misschien vaak wat strakker:). En zeker, ik denk ook dat ieder kind anders is. Maar het kost soms wel wat tijd om te ontdekken wat er precies bij je kindje past!

Ons dochtertje liep al vanaf 11 weken mee in het ritme van de gastouder. Dat maakte dat de overgangen wat betreft slaapjes een stuk soepeler ging. Zij zit zo in het relaxte ritme daar dat dit nagenoeg geen problemen heeft opgeleverd. Dat betekent alleen wel dat zij de nachten nogal eens onrustig kan zijn. Veel te verwerken van de dag denk ik dan maar. 😅 Ach ja, ieder kindje zo zijn patroon toch?