Snap
  • Kind

Van ledikant naar peuterbed.

Hij word zo groot, te groot voor het ledikant maar in het peuter bedje lijkt hij ineens weer heel klein.

Toen mijn zoon 2 jaar werd ben ik gaan kijken naar peuter bedjes. Ik had geen haast maar de zoektocht naar een leuk bedje kan beginnen. Tegelijk bedacht ik; wanneer is hij hij toe aan een groter bedje? Ik merkte dat het ledikant wel een beetje klein werd. Echt de vrijheid om te bewegen in bed had hij niet meer, hij was echt veel te smal. MAN MAN MAN wat een keuze in bedjes heb je. 

Dan heb je andere eventuele 'problemen' waar je tegenaan zou kunnen lopen als hij een ander bedje krijgt. Gaat hij niet eruit vallen, klimt hij niet uit bed en gaat hij dan niet spelen op zijn kamertje of loopt hij niet naar beneden. Zal ik nu lange nachten krijgen? 

Op een paar vragen kon ik wel antwoord opgeven. Uit zijn ledikant klimt hij nog niet uit simpelweg omdat hij daar nog niet veel interesse in heeft. Ligt hij in mijn bed blijft hij keurig op het bed zitten tot ik boven kom, roepen doet hij mij natuurlijk wel. in 26 maanden is hij maar 2 keer van mijn bed gegaan om naar de babyfoon te lopen. 

In mijn slaapkamer had ik nog een slaapbank staan en toen bedacht om die in zijn kamertje neer te zetten, meer om te kijken of hij interesse heeft in een ander bedje. Dag 1 wou hij daarop slapen, geen probleem je mag zelf kiezen van mama. Deze nacht ging dat super en net zoals elke andere ochtend hoorde ik maammmaaa kommeee. ik naar hem toe en natuurlijk trots. Maar de dagen erna toonde hij geen interesse en wou hij zoveel mogelijk in mijn bed. Maar hij moest lekker in zijn eigen bed. De laatste weken bleef hij maar uren kletsen en wou hij echt niet zijn bedje meer in en wou hij in het grote bed. 

Toen waren we bij opa en oma en heb ik dit natuurlijk met hun besproken en mama was blij, hun hadden nog een peuter bedje staan en die zouden ze wel even brengen van de week. Zo gezegd zo gedaan. Het kleine hummeltje aan het voorbereiden. Steeds verteld dat zijn bedje straks weg moet en hij een een eigen groot bedje krijgt. Lachen en blij dat hij was. Gisteravond was het zo ver. Opa en oma zouden het peuter bedje komen brengen en zouden na het eten komen. Helaas werd dit ietwat later dus besloten hem naar bed te brengen en dan morgen het bedje maar in elkaar zetten. Toen stond hij op de commode en toen kwamen opa en oma aangereden. OPAAA OMAA riep hij. Ik vertelde hem dat hij veel geluk had en dat hij nog even naar beneden mocht en dan toch echt in zijn 'nieuwe' bedje mocht slapen. En wat was hij enthousiast. Mooi mooi mooi. Tot het matras naar binnen gebracht werd toen was hij helemaal trots. Daag opa daag oma en wat ging hij mooi liggen op het matras en ging gelijk nep slapen. 

Toen we opa en oma uitgezwaaid hadden snel het bedje in elkaar gezet ( kind kan de was dpen ) en ik was echt maar 3 minuten bezig haha. Hij was alleen erg aan het hoesten dus had al een hard hoofd erin dat dit ging lukken, maar hij moest persee in het grote bed. Heb het bedje voor de zekerheid wel even op mijn kamer gezet om te kijken of hij er toch niet uitstapt of er uitvalt. Na het vaste bed ritueel een kus gegeven en naar beneden. Hoor ik toch allemaal voetstappen en gehoest en geproest. Toch maar weer naar boven, hoorde hem al rennen naar zijn bedje, kom ik in de kamer doet hij alsof hij nep slaapt. ( stiekem moest ik wel even lachen ) Ik zei tegen hem dat als hij in zijn andere bedje wilt dat ook niet erg is, dat hij evengoed een hele grote jongen is. Maar hij meld me in mijn bed te willen slapen. Na wat gepraat te hebben heb ik afgesproken met hem dat hij in mama der  bed in slaap mag vallen en als mama gaat slapen hij terug in dat bedje gaat. Jah kreeg ik als antwoord. Natuurlijk heb ik hem overgelegd en offcorce werd hij wakker en hij zei nee mama nee. kennelijk vind hij het nog niet zo heel fijn en toen fijn overgelegd in zijn eigen kamer in het ledikantje en toen geslapen als een roos. 

En toen kwam nacht 2. Hem toch zelf laten kiezen, het bedje of het ledikantje, Hij koos voor het bedje. Ligt hij in zijn bed geeft hij aan er niet in te willen liggen maar in mama bed. Ik hem duidelijk gemaakt dat hij mag kiezen uit dit bedje of het ander bedje. Uiteindelijk gekozen voor het ledikant. 

Stiekem toch het idee dat hij er toch niet aan toe is. ongeacht hij het toch heel interessant vind is het toch heel groot en nieuw zo bedje. Ik laat de keus aan hem over is hij er aan toe gaat hij zelf in het andere bedje liggen. Het bedje blijft staan zodat hij er toch aan kan wennen.

9 jaar geleden

Wel grappig dat het toch even raar voor ze is. M'n zoontje was ook rond die leeftijd toen hij n peuterbedje kreeg. Hij heeft een week lang nep geslapen in het peuterbedje en riep dan na het slaapritueel als m'n man of weer beneden waren, dat hij in z'n eigen bedje wilde. Na een week of langer heb ik een soort kalender gemaakt, die hij mocht afstrepen/doorkruisen, aftellen voor z'n 'grote' bed. En nadat de kalender (zo 5 nachtjes) helemaal doorgestreept was, heb ik het beddengoed en matrasje ff op zolder gelegd, dat was ff raar voor hem, maar hij ging met n gek gezicht, toch netjes in z'n grote bed en riep na het op bed leg ritueel weer even 'ik wil naar eigen bed', weer met vol lof enzo hem het voor de laatste keer uitgelegd en sinds dien slaapt hij top in z'n grote bed. Super trots natuurlijk!