Snap
  • Kind
  • zindelijk
  • #zindelijkheidstraining
  • Ophetpotjeplassen

Van de één op andere dag zonder luiers

Mijn dochter is net drie geworden. Nog helemaal niet heel oud en er was ook geen reden tot paniek, maar ze zat nog in de luiers. Heel af en toe wilde ze er geen om, maar dan vertikte ze het ook om te plassen of te poepen. Ze hield het dan op tot de avond en ze een luier om kreeg, dan liep ze leeg.

Er zat dus niet echt schot in de zaak. Hoewel ze nog hartstikke jong is, vond ik het toch wel tijd dat de luier de deur werd gewezen. Laten we eerlijk zijn, kosten zijn hoog en het gedoe is groot. Ze vond zichzelf te groot om de luier te verschonen maar te klein om zonder te lopen. Lekker ingewikkeld dus. 

Van alles hebben we geprobeerd; een fantastisch leuk potje, cadeautjes, stickers, voordoen, filmpjes kijken, altijd laten meegaan naar de wc, andere kindjes deden het voor; niks, maar dan ook niks hielp! Ze vertikte het gewoon.

Tot vorige week. Ze gaf aan geen luier te willen en zodoende deed ik hem weer af. Ineens gaf ze aan dat ze moest plassen en ik bleef rustig en zei haar naar de wc te gaan. Samen gingen we op pad, ik lichtelijk geënthousiasmeerd en zij vol spanning. En het gebeurde. Ze deed het. Op de wc. Ken je die mijlpalen van je kind? Dat ze gaan lopen of ‘mama’ gaan zeggen? Zo voelde ik me. Ik sprong, stond te gillen en vertelde hoe trots ik wel niet was. Die dag gebeurde het nog een paar keer. Zelfs een poeppie ontmoette de wc. Geen ongelukjes, geen stress. Gewoon, een kind van 3 op de wc. 

Dit is een week geleden en sinds dien heeft ze geen luier meer om gehad. Er zijn zeker wel een paar ongelukjes gebeurd (ook omdat ze niet helemaal lekker is helaas) maar daar blijven we heel nuchter onder. Ik ben bovenal trots op de peuter en zij ook op zichzelf. Het laat maar weer zien dat alles komt, wanneer het kindje er klaar voor is!

3 jaar geleden

Supergoed! Ongelukjes horen erbij. Bij ons kwam er een fase 'nu wil ik weer een luier aan" ...daar zijn wij niet ingetrapt. Wel is hij (sinds school begonnen is weer snachts met een luier) Maar goed .. ook dat komt wel weer...hoop ik... ooit 😄

3 jaar geleden

Hihi wat een leuk stukje! Ik snap wel hoe trots je bent. Kan niet wachten tot dat hier gebeurt 😄

3 jaar geleden

Wat goed zeg! Dat het dan ineens wel gaat. Appart is dat he?! Onze dochter is tweeënhalf en twee weken geleden zijn we ook begonnen.. Helaas heeft ze het geduld nog niet om te blijven zitten op het potje. Filmpjes kijken, boekjes lezen, het helpt niet. Ik denk ook dat ze het eng vindt, ineens staat ze op en begint dan te plassen. Dat laatste drempeltje moet ze nog over. Als ze bijvoorbeeld gepoept heeft en wij zeggen " June, dat moet eigenlijk op het potje he?" Zegt ze standvastig " Nee gekkie." 🤣