Snap
  • Kind
  • Vakantie dagje weg

​Vallende blaadjes en kabouterhuisjes!

De Herfst is weer in het land! “Luc de herfst is weer begonnen!” “Maar mama de blaadjes vallen nog niet van de bomen.”

Ik vind de herfst altijd heerlijk, het onstuimige weer, de mooie zonnige herfstdagen en de heerlijke geur die in de lucht hangt. Daarnaast is de herfst heerlijk om er met kinderen het bos in te gaan. Laarzen aan, goede jas aan en naar buiten, en valt er een drup regen vinden wij dat helemaal niet erg we schuilen snel onder een boom of rennen heel hard naar de parkeerplaats.

Als we gaan wandelen in de herfst moeten we het natuurlijk wel extra leuk maken voor Luc gewoon wandelen is voor hem toch een beetje saai. Graag wil ik een paar “leuk makers” met jullie delen!

Kabouterhuisjes

Dit is natuurlijk een heel makkelijke. We gaan opzoek naar kabouterhuisjes of hele kabouterdorpen. Als je nu de bossen in gaat kom je al de mooiste paddenstoelen tegen. Soms is het moeilijk om van de kabouterhuisjes af te blijven maar we willen de huisjes van de kabouters natuurlijk niet per ongeluk kapot maken.

Blaadjes sloffen

Het is zo simpel lekker met de voeten door de blaadjes sloffen. Wij houden het niet bij sloffen er wordt natuurlijk ook met blaadjes gegooid en ontdekt wat er allemaal tussen de blaadjes zit.

Dennenappelhockey

Dit doen we eigenlijk het hele jaar door. Zoek een stok uit en sla ermee tegen dennenappels, met Luc gaan de dennenappels natuurlijk nog alle kanten op maar wanneer je wat oudere kinderen hebt kun je een echt wedstrijdje houden.

Verzamelen

Deze kun je uiteraard niet missen en ik denk dat bijna alle kinderen het ook doen. Kastanjes, eikels, blaadjes, takken noem maar op ze gaan allemaal in de zakken en het liefst ook allemaal mee naar huis. Het leuke van het mee naar huis nemen is is dat je er thuis weer iets mee kan maken. Wat we natuurlijk ook graag doen.

Plassen stampen

Ook dit is er één die ik geen enkel kind wil ontnemen. Lekker in de plassen stampen! Wat maakt het uit dat de broek vies of nat wordt. Daar hebben we een wasmachine voor en bij thuiskomst een lekker warm bad.

Luc is bijna 3 maar het leuke van deze bezigheden is dat het leuk is voor kinderen van alle leeftijden. Ik ben wel nieuwsgierig hoe andere mama’s met kinderen gaan wandelen. Hoe maken jullie een wandeling leuk? En zijn er mama’s die er überhaupt niet aan beginnen? 

8 jaar geleden

Heerlijk! Ook hier kijken we altijd uit naar de herfst. We hebben het geluk in een heel bosrijke omgeving te wonen, dus het is geen enkel probleem om een paar keer per week naar een ander bos te gaan. In 1 van de bossen heeft Staatsbosbeheer zelfs een kabouterroute gemaakt. Kleine, houten deurtjes in bomen met daarachter echte (!) kabouters, kleine waslijntjes tussen takken enz. Geweldig! Als de kastanjes gevonden zijn is het nog steeds een leuke bezigheid om daarvan spinnenwebben te maken ( met sateprikkers en zoveel mogelijk gekleurde draadjes), blaadjes drogen in een dik boek enz. Wat soms wat doorzettingsvermogen kost maar zeker de moeite waard is om heel vroeg in de ochtend te gaan wandelen. Als het mistig is en de druppels bij wijze van spreken aan je neus hangen. Dan thuis komen, warme chocomel, onder een dekentje op de bank een filmpje kijken.. Geniet ervan!